SiolNET. Novice Slovenija
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Digitalni boni: pri velikih zmagovalcih razpisa nastal kaos

1,35

termometer

Uporaba računalnika | Fotografija je simbolična. | Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Pred Big Bangom v Ljubljani je danes nastal pravi kaos. Poslovalnici v BTC-ju in na Viču sta namreč podjetju Smart Naris ponudili prostore za zbiranje prijav na računalniško opismenjevanje starejših, po katerem jim pripada 150 evrov digitalnega bona. Ljudje tam so se gnetli in prepirali, nekdo pa je celo poklical policijo, poroča portal Žurnal24. Podoben kaos je nastal tudi pred trgovskim središčem Merkur na Hudinji v Celju, kjer je prijave prav tako zbiralo podjetje Smart Naris. Gre za podjetje, ki po javno dostopnih informacijah ni nikoli izvajalo dejavnosti na področju digitalnega opismenjevanja starejših. Kot smo poročali, je med njihovimi predavatelji tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki je povezana z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh.

V poslovalnici Big Banga v BTC-ju so za omenjeni portal povedali, da so gnečo pričakovali in da jim telefoni pregorevajo. Ena izmed upokojenk je zgrožena pojasnila, kako poteka postopek prijave: "Najprej vsakega popišejo in povprašajo, katere naprave imamo doma in na kakšen tečaj bi se radi vpisali. Kako naj to vem?" Informacij o tečajih namreč niso dobili. 

Prijave zbirata dve študentki, ki za vpis ene osebe potrebujeta približno deset minut. Gospod, ki je v poslovalnico v BTC-ju prišel z Viča, kjer podjetje Smart Naris prav tako ponuja prijave za tečaj, je dejal, da se "dobesedno delajo norce iz nas, upokojencev". Povedal je tudi, da je na Viču "še večja norišnica". 

Mark Boris Andrijanič Novice Andrijanič: Gre za povsem nerazumljivo odločitev, ki je šokirala strokovno in širšo javnost

Gneča tudi v Celju

Podoben kaos je nastal tudi pred trgovskim središčem Merkur na Hudinji v Celju, kjer je prijave prav tako zbiralo podjetje Smart Naris iz Ljubljane, poroča celjski portal Novi tednik. Tam je bilo na voljo le 150 prijavnic. Ker so si jih nekateri priborili več, je prišlo do številnih sporov, saj jih niso dobili niti vsi, ki so čakali v vrsti. Upokojence so prijavljala tri dekleta, od njih pa so, tako kot v Ljubljani, zahtevala, da se odločijo, kateri tečaj bodo obiskali. Tudi tam podatkov o podrobnostih tečajev upokojenci niso dobili.

Zmeda glede digitalnih bonov pa je nastala že pred zbiranjem prijav. Obvestilo o možnosti vpisa za izobraževanja s strani podjetja Smart Naris so dobili le tisti, ki so se predhodno prijavili na spletni strani omenjenega podjetja. Ti so jih obvestili, da se lahko prijavijo tako, da pokličejo na telefonsko številko, pridejo na vpisno mesto ali se po 19. uri prijavijo na spletu. Klic zjutraj ni bil mogoč, saj se je očitno sesula linija, tisti, ki se želijo prijaviti prek spleta, pa dvomijo, da bodo dobili mesto, saj je število mest močno omejeno.

Na podjetje Smart Naris smo poslali vprašanja, zakaj je prišlo do takšnega kaosa pri zbiranju prijav in zakaj se niso na današnji dan bolje pripravili oziroma kaj je šlo narobe. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Na voljo pet tisoč mest

Digitalne bone za nakup računalniške opreme je sicer prejelo okoli 700 tisoč Slovencev. Učenci zadnje triade, dijaki in študentje so jih lahko že unovčili, za upokojence pa je predvideno, da morajo prej opraviti računalniški tečaj, kar se upokojenskim društvom zdi neprimerno. Za takšna izobraževanja je letos na voljo pet tisoč mest.

računalnik, starejši par Novice Objavljen seznam izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše

Pirc Musarjeva navedena kot predavateljica

Ljubljansko podjetje Smart Naris se je na seznamu izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše, ki jih je objavila Služba vlade za digitalno preobrazbo, znašlo kar desetkrat. Kot smo že poročali, s podjetjem sodeluje tudi kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar, ki pa je povezana tudi z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Skupaj namreč sodelujeta v združenju Ona ve.

Pirc Musarjeva je na spletni strani podjetja Smart Naris, ki po javno dostopnih informacijah ni nikoli izvajalo dejavnosti na področju digitalnega opismenjevanja starejših, navedena celo kot predavateljica. Za naš portal je pojasnila, da z ministrico nimata stikov in da ne more vplivati na to, koga so na razpisu izbrali. Zanikala je tudi, da je pri omenjenem podjetju predavateljica, in pojasnila, da je zanje pripravila le dve predavanji, ki pa sta bili že umaknjeni.

Ministrica Stojmenova Duh pa je pojasnila, da je Pirc Musarjeva k izbiri podjetja Smart Naris ni nagovarjala.

Emilija Stojmenova Duh, Nataša Pirc Musar Novice Tako delijo vaš denar: največji posel podjetju, s katerim sodeluje Pirc Musarjeva

Vodilno podjetje na področju digitalnega opismenjevanja ni bilo izbrano

Zanimivo je tudi, da komisija službe za digitalno preobrazbo na seznam ni uvrstila Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis, enega od vodilnih socialnih podjetji na področju digitalnega opismenjevanja pri nas, ki se lahko med drugim pohvali tudi s sodelovanjem s Facebookom in Googlom. V Simbiozi so zato napovedali, da bodo sprožili pravne postopke.

Emilija Stojmenova Duh Novice Objavljamo imena in priimke: ti ljudje so odločali, kdo bo dobil posel in kdo ne

Kot je že poročal portal Novi tednik, so se tudi Celjani in Savinjčani spraševali, zakaj jih bo tam izobraževalo ljubljansko podjetje Smart Naris in ne denimo lokalni ljudski univerzi v Celju in Žalcu, ki na razpisu nista bili izbrani. Nad rezultati razpisa so bili na obeh univerzah zelo razočarani, saj tako v številnih občinah prebivalci ne bodo prišli do izobraževanj.

Emilija Stojmenova Duh Novice Nerazumno: sodelujejo s Facebookom in Googlom, a so vseeno dobili rdečo luč
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin