Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 8. 2022,
15.41

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

44

Natisni članek

digitalni boni digitalna preobrazba Slovenije Emilija Stojmenova Duh Nataša Pirc Musar

Četrtek, 11. 8. 2022, 15.41

1 leto, 8 mesecev

Objavljamo imena in priimke: ti ljudje so odločali, kdo bo dobil posel in kdo ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,02

44

Emilija Stojmenova Duh | Služba vlade za digitalno preobrazbo, ki jo vodi ministrica Emilija Stojmenova Duh, je objavila, kdo so člani razpisne komisije, ki so odločali o izvajalcih digitalnih izobraževanj za starejše.  | Foto STA

Služba vlade za digitalno preobrazbo, ki jo vodi ministrica Emilija Stojmenova Duh, je objavila, kdo so člani razpisne komisije, ki so odločali o izvajalcih digitalnih izobraževanj za starejše.

Foto: STA

Služba vlade za digitalno preobrazbo nam je po enem tednu končno poslala imena članov razpisne komisije za izbor digitalnih izobraževanj za starejše. Njihova imena je sicer v skladu z vladno uredbo dolžna objaviti v sedmih dneh od datuma izdaje sklepov izvajalcem. Prve odločbe so neizbrane organizacije prejele že 29. julija, vladna služba pa je imena članov komisije objavila 12 dni pozneje, a vseeno vztrajajo, da uredbe niso kršili. 

Emilija Stojmenova Duh, Nataša Pirc Musar
Novice Tako delijo vaš denar: največji posel podjetju, s katerim sodeluje Pirc Musarjeva

Poročali smo, da je največji posel izmed vseh izbranih izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše dobilo podjetje Smart Naris, s katerim je kot predavateljica sodelovala tudi predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar, ki je skupaj z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh med soustanoviteljicami združenja Ona Ve. 

"Razpisali so 2.075 mest, skupna vrednost pogodb s podjetjem Smart Naris, d. o. o., pa znaša 304.460 evrov," so nam sporočili iz službe za digitalno preobrazbo. Ob tem so razkrili tudi člane razpisne komisije, ki je na seznam 29 izbranih izvajalcev kar desetkrat uvrstila prav podjetje Smart Naris. K razkritju članov smo jih sicer pozvali že pred časom, a nam na vprašanje niso želeli odgovoriti. 

Emilija Stojmenova Duh
Novice Nerazumno: sodelujejo s Facebookom in Googlom, a so vseeno dobili rdečo luč

Kdo so člani razpisne komisije, si lahko pogledate spodaj: 

Razkriti "skrivnostni" člani razpisne komisije

Po nenavadni odločitvi razpisne komisije, ko na seznam izvajalcev niso uvrstili zavoda Simbioza, vodilne slovenske institucije s področja digitalnega opismenjevanja starejših, smo na Službo za digitalno preobrazbo v četrtek, 4. avgusta 2022, naslovili vprašanje, kdo so člani razpisne komisije. Odgovora nismo dobili. Zadnji dan pred iztekom določenega sedemdnevnega roka pa so seznam članov objavili na svoji spletni strani.

V skladu z 10. členom Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) in Uredbo o posredovanju in ponovni uporabi informacij javnega značaja (10. člen) (dostopno tukaj) je namreč določeno, da mora organ v svetovni splet med drugim posredovati dokumentacijo o članih komisij za izvedbo postopkov javnih razpisov najpozneje v sedmih dneh po izdaji sklepov o izbiri prejemnikov sredstev.

Kot so nam pojasnili v službi za digitalno preobrazbo, so morali izdati 106 odločb, česar ni bilo mogoče izvesti v enem dnevu. Seznam članov komisije so zato objavili sedem dni potem, ko so bile izdane zadnje odločbe, in sicer v sredo, 3. avgusta 2022.

Prve odločbe so sicer nekateri neizbrani izvajalci prejeli že 29. 7., kar pomeni, da je vladna služba za digitalno preobrazbo za objavo imen članov komisije potrebovala 12 dni od izdaje prvih sklepov, a kljub temu vztrajajo, da uredbe niso kršili.

Ministrstvo za javno upravo, ki je pristojno za to področje, smo zato povprašali, ali se pri roku za objavo imen članov komisije šteje datum izdaje prvih sklepov ali zadnjih. Kot so nam pojasnili sedemdnevni rok začne teči naslednji dan po izdaji zadnjega izmed sklepov o izbiri prejemnikov sredstev.

Emilija Stojmenova Duh: Pirc Musarjeva me ni nagovarjala k izbiri Smart Narisa

Po odločitvi razpisne komisije službe za digitalno preobrazbo je največji, dobrih 300 tisoč evrov vreden posel izmed vseh izbranih izvajalcev dobilo prav podjetje, s katerim kot predavateljica sodeluje tudi kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar. Ta je povezana z ministrico Stojmenovo Duh, skupaj namreč sodelujeta v združenju ONA VE.

Potem ko se je na naša vprašanja odzvala Pirc Musarjeva in zatrdila, da je za podjetje pripravila zgolj dve predavanji, zadnje leta 2021, ter da z ministrico Emilijo Stojmenovo Duh nimata stikov in da sama ni imela prav nobenega vpliva na izbor družbe Smart Naris, se je zdaj oglasila še ministrica. 

"Do vašega vprašanja z vlogo Nataše Pirc Musar kot predavateljice pri podjetju Smart Naris nisem bila seznanjena. Pirc Musarjeva ni navedena med predavatelji na projektu izobraževanj," je zapisala ministrica in ob tem dodala, da je Pirc Musarjeva ni nagovarjala k izbiri podjetja Smart Naris. 

Podjetje Smart Naris po javno dostopnih informacijah sicer ni nikoli izvajalo dejavnosti na področju digitalnega opismenjevanja starejših. Direktor podjetja David Mohar sicer zatrjuje, da se podjetje že več kot 13 let ukvarja z izvajanjem izobraževanj ter da imajo na tem področju bogate izkušnje. 

Novi tednik: Celjane in Savinjčane bo digitalno izobraževalo ljubljansko podjetje
Ob tem se Celjani in Savinjčani sprašujejo, zakaj jih bo izobraževalo ljubljansko podjetje Smart Naris, ne pa recimo lokalni ljudski univerzi v Celju in Žalcu, ki na razpisu nista bili izbrani, poroča spletni portal novitednik.si

Direktorica Ljudske univerze Celje Ines Stilin pravi, da so bili ob prejemu odločbe negativno presenečeni, saj kot javni zavod že več desetletij izvajajo tovrstna izobraževanja za odrasle, a jim službe vlade za digitalno preobrazbo kljub vsem izkušnjam in poznavanju lokalnega okolja ni uspelo prepričati.

"Največjo škodo bodo utrpeli ljudje, ker v več občinah ne bo izobraževanj. Na hitro sem pogledala in med lokacijami izobraževanj ni Šentjurja, Rogaške Slatine, Žalca in več drugih večjih krajev. V tem trenutku niti ne vem, kako bodo ljudje prišli do izobraževanj, kar je skrb vzbujajoče. Kratko bodo tukaj potegnili tisti, ki so se tečajev želeli udeležiti, a se jih ne bodo mogli, zaradi česar ne bodo imeli pravice do digitalnega bona," poudarila.

Tudi na Ljudski univerzi Žalec so bili nad rezultati razpisa zelo razočarani. "Iskreno nam je žal, da občani Spodnje Savinjske doline ne bodo imeli možnosti, da bi se v svojem lokalnem okolju vključili v izobraževalne programe, saj je zanimanja za tovrstne vključitve res veliko. Mi smo se vsekakor z vlogo na javni razpis potrudili in upravičenost do financiranja tudi dobro utemeljili," je pojasnila direktorica Franja Centrih.
Emilija Stojmenova Duh
Novice Ministrica za digitalizacijo kmalu na tnalu zaradi novih afer? #video
računalnik, starejši par
Novice Objavljen seznam izvajalcev digitalnih izobraževanj za starejše
Ne spreglejte