Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2022,
10.18

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

9

Natisni članek

nepravilnosti upokojenci Emilija Stojmenova Duh digitalni boni

Ponedeljek, 29. 8. 2022, 10.18

1 leto, 8 mesecev

Stojmenova Duh: Izvajanja smo ustavili začasno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

9

Emilija Stojmenova Duh | Foto STA

Foto: STA

"Izvajanj nismo zaustavili, ampak smo jih začasno ustavili, da preverimo, ali so bile kakršnekoli nepravilnosti," je med drugim na temo digitalne vključenosti starejših povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki se je sestala s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom. Opozoril je, da se je treba pogovarjati in da morajo za vse upokojence veljati enake možnosti. 

Vladna služba za digitalno preobrazbo je zahtevo po začasni ustavitvi vseh aktivnosti, povezanih z izdajo digitalnih bonov starejšim, sprožila prejšnji torek. Kot so pojasnili, so se zgodile številne nepravilnosti, več starejših se je obrnilo tudi na varuha človekovih pravic. Predvidenih sredstev je namreč dovolj le za pet tisoč starejših od 55 let, ki se morajo za pridobitev bona udeležiti računalniškega izobraževanja. Skoraj nemogoče je dobiti prosto mesto. Tudi tisti, ki so bili dovolj vztrajni, bi se morali v veliko primerih na tečaj voziti v drug kraj. 

"Da lahko bon koristi le pet tisoč ljudi, sem izvedela na dan primopredaje. Bili smo presenečeni, da je bonov le za pet tisoč ljudi. Apelirali smo, da naj tisti, ki imajo digitalne kompetence, prepustijo bone tistim, ki teh nimajo. Udeležbe nismo mogli preprečiti nikomur, ki je starejši od 55 let," je med drugim povedala Stojmenova Duh. 

"Ukrep glede digitalnih bonov je diskriminatoren v več pogledih" 

"Pred nami je nepredvidljivo obdobjeEkonomsko-socialne razmere v Sloveniji so vedno bolj zaostrene. Na vladi vsak teden sprejemajo ukrepe za blažitev draginjePrav zato je treba sprejemati vrsto dobro premišljenih in ciljno usmerjenih ukrepov, ki bodo upoštevali tudi odgovorno poraba javnih sredstev," je dejala uvodoma.

Izpostavila je, da nobeden od teh ukrepov ne sme biti diskriminatoren, vendar je, kot je dejala, ukrep glede digitalnih bonov za starejše diskriminatoren v več pogledih − ker predvideva, da so vse starejše osebe digitalno nepismene oziroma na tem področju šibke, ker predvideva, da so vse starejše osebe finančno šibkejše in zato potrebujejo finančno pomoč za nakup računalniške opreme, izpostavila pa je tudi število bonov. Predvidenih sredstev je namreč za okoli petdeset tisoč oseb, kar je še vedno bistveno manjša številka od vseh prebivalcev, ki so starejši od 55 let. 

Zaradi ugotovljenih nepravilnosti na ministrstvu pripravljajo novelo zakona, imenovano Nič o meni brez mene, v katero bodo vključili več deležnikov. Sodelovali bodo pri pripravi novele in posameznih ukrepov. 

Me drugim bodo sodelovali tudi z Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS). "Želimo si opolnomočiti starejše, da se bodo lahko znašli v današnjem svetu," je dejala ministrica. 

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je pripravila prejšnja vlada, so sicer podprle gospodarska zbornica, javne univerze in ZDUS. Po mnenju Stojmenove Duh, "je bila večina teh organizacij izigranih, saj so pripravljavci zakona in tudi tega razpisa nekatere podatke zamolčali".

Nepravilnosti so zaznali pri izvajalcu Smart Naris 

Tečaje so začasno zaustavili zaradi nepravilnosti, ki so jih zaznali pri izvajalcu izobraževanj Smart Naris, in sicer nepravilnosti, kot so predhodno zbiranje prijav, spreminjanje časovnih terminov, lokacij in nezakonitih zahtev na prijavnih obrazcih. 

Posledično so podvomili o pravilnosti celotnega izbirnega postopka za dodelitev sredstev v okviru javnega razpisa ter o pravilnosti sistema pri drugih izvajalcih. Ministrica je od sklada zahtevala, da nemudoma znova preveri pravilnost opravljenega izbora izvajalcev, ter pri vseh izvajalcih, s katerimi je sklenil pogodbe, izvede nadzor, ali pogodbe izvajajo v skladu z določili razpisa, razpisne dokumentacije in sklenjenih pogodb. Končno poročilo o morebitnih nepravilnostih pričakuje do 2. septembra. 

Emilija Stojmenova Duh
Novice "Stojmenova Duh otežuje dvig digitalne pismenosti. Njeno delovanje je nekonstruktivno."
Robert Golob
Novice Neresnica: kar trdi predsednik vlade Robert Golob, ne drži
Uporaba računalnika
Novice Digitalni boni: pri velikih zmagovalcih razpisa nastal kaos

 

 

Ne spreglejte