Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2022,
11.11

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

13

Natisni članek

tožilstvo Štajerska varda sodba Maribor posilstvo

Sobota, 10. 9. 2022, 11.11

1 leto, 7 mesecev

Sodba Mariborčanu za posilstvo hčere pravnomočna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

13

zapor | Glede na poročanje medijev naj bi se posilstvo zgodilo po tem, ko sta se aprila lani oče in odrasla hči v Mariboru udeležila protestnega shoda proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni. | Foto Getty Images

Glede na poročanje medijev naj bi se posilstvo zgodilo po tem, ko sta se aprila lani oče in odrasla hči v Mariboru udeležila protestnega shoda proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni.

Foto: Getty Images

Višje sodišče v Mariboru je potrdilo sodbo, s katero je bil aprila letos 55-letni Mariborčan zaradi posilstva svoje hčere obsojen na tri leta in deset mesecev zapora. Primer je še dodatno odmeval, ko se je izvedelo, da gre za člana samooklicane Štajerske varde. Sodba je pravnomočna, poročata Dnevnik in Večer.

Po poročanju medijev je 55-letni Mariborčan na zatožno klop prvič sedel avgusta lani. Nekaj mesecev kasneje, oktobra, so ga spoznali za krivega in ga obsodili na leto in dva meseca zapora.

Sodnica Tanja Rot je takrat ocenila, da se ni zgodilo posilstvo, pač pa kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe. Obsojenega so tudi izpustili iz pripora, vendar pa je na prostosti ostal le nekaj dni, saj so na tožilstvu s pritožbo dosegli, da se je moral vrniti za zapahe. Višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo, ker je bila ta preslabo obrazložena in sama s seboj v nasprotju, ter odredilo novo sojenje pred drugim sodnikom.

V ponovljenem sojenju nova sodba 

Ponovljeno sojenje se je začelo marca letos, že aprila pa je bila izrečena nova sodba. Tokrat se je sodišče strinjalo s tožilstvom, da je šlo za kaznivo dejanje posilstva. Medtem ko je tožilstvo za obtoženega zahtevalo štiri leta in pol zapora, se je sodnica odločila za tri leta in deset mesecev.

Na sodbo v ponovljenem sojenju so se pritožili tako obtoženi kot tudi tožilstvo. Obtoženi je predlagal oprostilno sodbo, če pa to ne bi šlo, pa vsaj novo sojenje. Razveljavitev sodbe in sojenje še pred tretjim sodnikom je predlagal tudi njegov zagovornik. Predvsem se mu je zdelo sporno, da je sodišče zavrnilo nekaj dokaznih predlogov obrambe, za katere je menil, da bi bili v obtoženčevo korist in potrdili njegov zagovor.

Toda senat višjih sodnikov, ki ga je vodila Simona Skorpik, je ocenil, da je prvostopenjsko sodišče navedene dokazne predloge utemeljeno zavrnilo in to tudi pravilno obrazložilo. Prav tako se z zagovornikom ni strinjal, da ni šlo za posilstvo, pač pa kvečjemu za kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe.

Kosovo policija
Novice Znanih več podrobnosti posilstva 11-letne deklice v Prištini
Dušan Smodej
Mnenja Posilstva in droge afere radiator
Posilstvo
Novice V središču Zagreba moška posilila 15-letnico
Posilstvo
Novice Petnajstletnico posiljevali skoraj leto dni, zdaj je znana odločitev sodišča
Azilni dom Ljubljana
Novice Policija obravnava sum posilstva mladoletnice v azilnem domu na Viču
Novice V domu starejših stanovalec posilil sostanovalko #video
Novice To je hiša, ki je bila na Googlovem zemljevidu zamegljena več let. Razlog je zastrašujoč. #video
Santi Mina
Sportal Španskemu nogometašu štiriletna zaporna kazen zaradi spolne zlorabe
Novice Grozljivi spolni zločini ruskih vojakov: v Buči posilili 25 deklet, devet je nosečih #video
Ne spreglejte