SiolNET. Novice Slovenija
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodba Mariborčanu za posilstvo hčere pravnomočna

1,80

termometer

zapor | Glede na poročanje medijev naj bi se posilstvo zgodilo po tem, ko sta se aprila lani oče in odrasla hči v Mariboru udeležila protestnega shoda proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni. | Foto: Getty Images
Glede na poročanje medijev naj bi se posilstvo zgodilo po tem, ko sta se aprila lani oče in odrasla hči v Mariboru udeležila protestnega shoda proti vladnim ukrepom za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni. Foto: Getty Images

Višje sodišče v Mariboru je potrdilo sodbo, s katero je bil aprila letos 55-letni Mariborčan zaradi posilstva svoje hčere obsojen na tri leta in deset mesecev zapora. Primer je še dodatno odmeval, ko se je izvedelo, da gre za člana samooklicane Štajerske varde. Sodba je pravnomočna, poročata Dnevnik in Večer.

Po poročanju medijev je 55-letni Mariborčan na zatožno klop prvič sedel avgusta lani. Nekaj mesecev kasneje, oktobra, so ga spoznali za krivega in ga obsodili na leto in dva meseca zapora.

Sodnica Tanja Rot je takrat ocenila, da se ni zgodilo posilstvo, pač pa kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe. Obsojenega so tudi izpustili iz pripora, vendar pa je na prostosti ostal le nekaj dni, saj so na tožilstvu s pritožbo dosegli, da se je moral vrniti za zapahe. Višje sodišče v Mariboru je sodbo razveljavilo, ker je bila ta preslabo obrazložena in sama s seboj v nasprotju, ter odredilo novo sojenje pred drugim sodnikom.

V ponovljenem sojenju nova sodba 

Ponovljeno sojenje se je začelo marca letos, že aprila pa je bila izrečena nova sodba. Tokrat se je sodišče strinjalo s tožilstvom, da je šlo za kaznivo dejanje posilstva. Medtem ko je tožilstvo za obtoženega zahtevalo štiri leta in pol zapora, se je sodnica odločila za tri leta in deset mesecev.

Na sodbo v ponovljenem sojenju so se pritožili tako obtoženi kot tudi tožilstvo. Obtoženi je predlagal oprostilno sodbo, če pa to ne bi šlo, pa vsaj novo sojenje. Razveljavitev sodbe in sojenje še pred tretjim sodnikom je predlagal tudi njegov zagovornik. Predvsem se mu je zdelo sporno, da je sodišče zavrnilo nekaj dokaznih predlogov obrambe, za katere je menil, da bi bili v obtoženčevo korist in potrdili njegov zagovor.

Toda senat višjih sodnikov, ki ga je vodila Simona Skorpik, je ocenil, da je prvostopenjsko sodišče navedene dokazne predloge utemeljeno zavrnilo in to tudi pravilno obrazložilo. Prav tako se z zagovornikom ni strinjal, da ni šlo za posilstvo, pač pa kvečjemu za kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe.

Kosovo policija Novice Znanih več podrobnosti posilstva 11-letne deklice v Prištini Dušan Smodej Siol Plus Posilstva in droge afere radiator Posilstvo Novice V središču Zagreba moška posilila 15-letnico Posilstvo Novice Petnajstletnico posiljevali skoraj leto dni, zdaj je znana odločitev sodišča Azilni dom Ljubljana Novice Policija obravnava sum posilstva mladoletnice v azilnem domu na Viču Policija Novice V domu starejših stanovalec posilil sostanovalko #video Posnetek zaslona Novice To je hiša, ki je bila na Googlovem zemljevidu zamegljena več let. Razlog je zastrašujoč. #video Santi Mina Sportal Španskemu nogometašu štiriletna zaporna kazen zaradi spolne zlorabe Trupla Ukrajina Novice Grozljivi spolni zločini ruskih vojakov: v Buči posilili 25 deklet, devet je nosečih #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin