Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 9. 2022,
9.29

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

12

Natisni članek

posilstvo Kosovo Priština policija

Petek, 2. 9. 2022, 9.29

1 leto, 7 mesecev

Znanih več podrobnosti posilstva 11-letne deklice v Prištini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

12

Kosovo policija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Prištino pretresa grozljivo posilstvo 11-letne deklice, ki se je zgodilo konec preteklega tedna. Policija je pridržala pet oseb, med njim tri mladoletnike, storilci pa naj bi se nad deklico izživljali kar sedem ur. Zaradi primera posilstva je že odstopil direktor policije v Prištini.

Sodišče je za dva polnoletna osumljenca odredilo mesec pripora. S pravosodnega ministrstva so sporočili, da bo vlada oblikovala strokovno komisijo, ki bo proučila primer in priporočila konkretne ukrepe.

Uradne podrobnosti grozljivega primera še vedno niso bile objavljene. Po neuradnih navedbah tamkajšnjih medijev je deklica od doma odšla v soboto popoldne, spolno zlorabljeno pa so jo našli po polnoči. K deklici v parku v Prištini naj bi pristopil eden od osumljencev, ki ji je dejal, da mu je všeč. Nato se jo je začel dotikati po njenem telesu, z roko pa ji je zaprl usta, da ni mogla kričati. Pridružil se mu je tudi brat in trije prijatelji. Vse skupaj naj bi trajalo kar sedem ur.

Primer posilstva deklice je ostro obsodila tudi kosovska predsednica Vjosa Osmani. Odstopil je direktor policije v Prištini Samedin Mehmeti, je sporočil notranji minister Dželjalj Svećlja.

V sredo so v Prištini potekali množični protesti proti nasilju nad ženskami. Protestniki so pozivali kosovske oblasti k strožjim ukrepom v primerih, povezanih s spolnim nasiljem.

Aleksandar Vučić
Novice Državljani Kosova odslej v Srbijo "svobodno kot enakopravni", Vučić še brez komentarja

Balkanska raziskovalna novinarska mreža (Birn) je v raziskavi, ki jo je opravila maja, odkrila, da kosovski sodniki v primerih spolnega nasilja dajejo milejše kazni.

Raziskava je pokazala, da so tožilci med letoma 2015 in 2020 vložili več kot 521 obtožnic zaradi spolnega nasilja. Le 140 sodb se je končalo z zapornimi kaznimi, 189 primerov je zastaralo, 79 pa se jih je končalo s finančnimi kaznimi in pogojnimi zapornimi kaznimi.

Josep Borell
Novice Srbija in Kosovo sta se dogovorila
Ne spreglejte