Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 10. 2022,
18.41

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

73

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Nika Kovač Anže Logar Nataša Pirc Musar predsedniške volitve 2022 volitve Robert Golob oddaja Edvard Kadič Peter Gregorčič Bojan Požar Ura moči

Nedelja, 30. 10. 2022, 18.41

1 leto, 5 mesecev

Pred 2. krogom predsedniških volitev

Gregorčič v Uri moči: Janša in Golob potrebujeta Kučana #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,11

73

"Malo v šali bi rekel, da tako Janša kot Golob potrebujeta Kučana. Po drugi strani bi se lahko od njega naučila tega subtilnega sporočanja svojih sporočil, v čemer je Kučan veliko večji mojster kot onadva. V tem sta si Janša in Golob po mojem mnenju zelo podobna, čeprav potem obstajajo vsebinske razlike med njima," je v oddaji Ura moči povedal komentator Peter Gregorčič.

"Pričakujem, da bo vsaj med kandidatoma, ki sta na teh volitvah, ne pa pri vseh tistih, ki jih poskušajo stlačiti v volilno kampanjo poleg njiju, potekala precej spodobna volilna kampanja, kar zelo pozdravljam v našem političnem prostoru. Tak spoštljivi dialog, spoštljiva tekma je nekaj, kar naš politični prostor zelo močno potrebuje. Hudo mi je, ker želijo tako na levi kot desni to pokvariti z vnašanjem polarizacije," je povedal Peter Gregorčič.

Kot je menil Gregorčič, oba kandidata v drugem krogu predsedniških volitev, tako Pirc Musarjeva kot Logar, v tak dialog v politiki verjameta in ga tudi zagovarjata. Zato misli, da je zelo dobro, da imamo v drugem krogu ta dva kandidata, ki želita take vrednote vpeljati v politični prostor, čeprav se njune značajske lastnosti razlikujejo.

Lukšič
Novice Lukšič o Golobovih: Zaradi lastne politične nesposobnosti bodo imeli velike težave #video

O nastopu predsednikov parlamentarnih strank

Gregorčič je komentiral tudi nastopa predsednikov dveh parlamentarnih strank. "Robert Golob je zelo z avtoritarno retoriko rekel, da ne bodo dovolili, da je nekdo izvoljen. Ne vem, kaj ima predsednik vlade za dovoliti ali ne dovoliti izbiro volivcem. Drugi pa je bil nastop Janeza Janše, iz katerega se je tudi začutila neka grenkoba. Iz te grenkobe tudi dobimo to, o čemer danes govorimo, ta spopad pod in antipod. Mislim, da je zadnji čas, da s tem presekamo. Malo v šali bi rekel, da tako Janša kot Golob potrebujeta Kučana. Po drugi strani bi se lahko od njega naučila tega subtilnega sporočanja svojih sporočil, v čemer je Kučan veliko večji mojster kot onadva. V tem sta si Janša in Golob po mojem mnenju zelo podobna, čeprav potem obstajajo vsebinske razlike med njima," je povedal Gregorčič.

"Volilno telo je povedalo, da si želi mlade, uspešne in izkušene ljudi, in pri teh dveh kandidatih temu težko oporekamo," je o tematiki povedal Edvard Kadič in dodal, da meni, da je Golobova izjava fašistoidna.

Več si lahko pogledate v zgornjem videoposnetku.

Novice Omerza v Uri moči: Na ta način se država ne gradi, ampak podira #video

Kdo je favorit v drugem krogu?

"Mislim, da izrazitega favorita nimamo, predvsem ne vemo odgovora na eno vprašanje, ker ga nikoli nismo izmerili, in sicer kakšna je odbojnost Nataše Pirc Musar. Anže Logar ima neko neverjetno karizmo in kar je večkrat zgodilo v prvem krogu, ko so kandidati razkrivali  svoja stališča in je nato svoje stališče povedal Logar, so protikandidati svoja stališča vzeli nazaj in mu pritrjevali, kar kaže na sposobnost vplivati s svojim mnenjem na določeno populacijo celo prek političnega pola, kar je vsekakor lastnost, ki jo potrebuje predsednik republike," je povedal Gregorčič.

Kot meni Gregorčič, je šel levi politični pol spet v tekmo s protiizbiro, ne z izbiro za nekoga, kar poglablja polarizacijo političnega prostora.

Novice Videtič v oddaji Ura moči: Brglez je blefer #video

O kakšnih vrednotah pravzaprav govorimo, se je vprašal Kadič, ker meni, da do zdaj ni bilo posebne debate v zvezi z vrednotami. Meni tudi, da je v drugem krogu Logar postal dober kandidat za desnico in sprejemljiv za levico. Če je Pirc Musarjeva dobra kandidatka za levico, pa ta sprejemljivost na desnici ni prav posebej velika, je poudaril Kadič.

Več si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

O napadu na Niko Kovač

Komentatorji so se dotaknili tudi domnevnega napada na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

"Na neki točki bomo morali sprejeti, da se gre Nika Kovač politični aktivizem, da je na strani trenutne oblasti in je agitator oblasti. Videli smo, koliko je Kovačevi in sploh 8. marcu mar za ženske pravice v aferi Fotopuba," je o političnem aktivizmu Inštituta 8. marec povedal Kadič.

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač fizično napadli v središču Ljubljane. Krivdo je pripisala Janši in Novi24TV.

"Politični aktivizem je nekaj, kar je povsem legitimno in dobrodošlo v vsaki demokratični družbi. Mislim, da je treba žrtvi v prvem stadiju verjeti in tak napad najostreje obsoditi. Če tega ne bomo naredili, bomo dajali takim nesprejemljivim dejanjem prostor v naši družbi," je povedal Gregorčič in dodal, da je nesprejemljivo tudi, da napad brez resne preiskave pripišeš politični stranki ali pa politični osebnosti, saj se ob tem prenos odgovornosti konkretnega storilca dejanja prenaša na politično stranko.

Več o tej temi si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Novice Po napadu na Niko Kovač: policija razkrila več informacij #video

O nastopu premierja Roberta Goloba

"Že znamenita izjava, ki jo je dal v nedeljo zvečer o tem, kako ne bo dovolil, da bi nekdo iz SDS prišel v predsedniško palačo, je po mojem mnenju ena izmed najbolj grozljivih izjav v zadnjih dvajsetih ali tridesetih letih," je menil Kadič.

Robert Golob
Novice Golob: Ne bomo dovolili, da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo #video

Z neprimernostjo izjave se je strinjal tudi Gregorčič, ki meni, da je slovenska politika zašla v slepo ulico. "Toliko časa so zmagovali na antijanševskem sentimentu, da zdaj, ko je izginil in Janše ni na oblasti in je v opoziciji, nimajo več nekoga, ki bi mu pripisali, da bo ukinil demokracijo. V opoziciji nimaš niti glasov, da odpreš parlamentarno preiskavo, kaj šele, da sprejmeš zakon. Oni govorijo o protisovražnem govoru, a ta raženj vseeno kurijo, ker ga potrebujejo, ker potrebujejo zunanjega sovražnika, da lahko vladajo, in ne potrebujejo vsebinskih rešitev," je položaj komentiral Gregorčič.

Več o tej temi si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

URA MOČI
Novice Gregorčič v oddaji Ura moči: To sta se dogovorila Golob in Kučan #video
Ne spreglejte