Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2022,
10.08

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

289

Natisni članek

policija Nova24TV SDS Inštitut 8. marec napad Nika Kovač

Sreda, 26. 10. 2022, 10.08

1 leto, 5 mesecev

Po napadu na Niko Kovač: policija razkrila več informacij #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,50

289

Preiskava napada na Niko Kovač poteka z vso intenzivnostjo, zagotavljajo na policiji. Pomočnik načelnice PP Ljubljana Center Irfan Beganović je danes dejal, da so za policijo vsa nasilna kazniva dejanja nedopustna in skrajno zavržna, zato bodo tudi tokrat naredili vse, da odkrijejo storilca. Podrobnostim, vezanim na postopek v tem dogodku, se je izognil, na splošno pa pojasnil, da policisti in kriminalisti vedno najprej zberejo prve informacije. Odkrili pa so že storilca za napad izpred dveh tednov.

Beganović je pojasnil, da v primeru včerajšnjega napada na Kovačevo poteka predkazenski postopek. Intenzivno zbirajo obvestila o dogodku. Opravili so večkratne razgovore z žrtvijo ter razgovore z različnimi pričami, izvajajo tudi aktivnosti za pridobitev videoposnetkov, nekaj pa so jih že pregledali. Na podlagi teh informacij nato udeleženim osebam postavijo še dodatna vprašanja, na podlagi katerih lahko ugotovijo, ali ima dogodek znake kaznivega dejanja ali prekrška. "Vsaka situacija je specifična in ne more biti obravnavana po nekem vnaprej določenem vzorcu. Dejstvo je, da dogodki, kot je včerajšnji, vsebujejo tako znake prekrškov kot kaznivih dejanj in policisti vedno najprej preverjamo vse znake o morebitni storitvi kaznivega dejanja, šele če teh znakov v dogodku ni, se osredotočimo na obravnavo prekrška," je poudaril.

Beganović je sporočil, da so storilca prekrška izpred dveh tednov, ko se je mimoidoči na ulici prvič znesel nad Kovačevo, že odkrili in zoper njega začeli postopke v skladu z zakonodajo.

"Policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo, z žrtvami postopamo še posebej skrbno in občutljivo. Nudimo jim tako pomoč kot nasvete, jih po opravljenem razgovoru seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči ter jih napotimo na ustrezne strokovne službe. Ves čas našega postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o našem postopku. Žrtvi smo svetovali tudi samozaščitna ravnanja, v izdelavi pa je tudi individualna ocena njene ogroženosti," je dejal Beganović.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Kolač (@nikakolac)

Kot je razvidno s fotografije Nike Kovač, ki jo je objavila na svojem profilu na Instagramu, ima poškodovano desno roko.

Napad nanjo ni osamljen primer



Inštitut 8. marec je glede omenjenega dogodka danes na Trgu republike pripravil tiskovno konferenco, na kateri so spregovorili tudi o aktualnem dogajanju, načrtih za naprej in prihajajočih referendumih. Konferenco so v živo prenašali na svojem profilu na Facebooku.

Dejali so, da napad na direktorico inštituta ni osamljen primer, saj se z grožnjami, nasiljem in napadi soočajo že dlje. Ena od predstavnic inštituta je dejala, da je v času zbiranja podpisov za referendum za pitno vodo v njihove prostore vdrl mlad moški. "Grozil mi je, da mi bo porezal roke, me pretepel, ubil," je dejala.

Dodala je, da je Kovačeva 12. oktobra doživela še en napad: "Pred pisarno jo je ustavil moški, ki ji je grozil in jo zmerjal. Očital ji je, da zagovarja posiljevalce, Nika je od njega zbežala, moški pa se je vračal v prostore naše pisarne, spraševal po njej, vratarju razlagal, da jo bo našel, ji v oko vtaknil prst, ji povedal svoje."

Kot je povedala Tanja Matjašević, se napadi ne dogajajo samo direktorici inštituta. "Bili smo zmerjani in vidi se, da je to produkt nestrinjaja z našimi politikami. Počutimo se odgovorne za naše prostovoljce, nad katerimi se dogajajo fizični in verbalni napadi," je pojasnila.

Kljub številnim grožnjam in napadom se na inštitutu, kot pravijo, ne bodo umaknili, ampak gredo v boj za referendum RTV.
Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač
Novice Niko Kovač fizično napadli v središču Ljubljane. Krivdo je pripisala Janši in Novi24TV.
Policiji smo poslali vprašanja, ali so bili z omenjenim dogodkom seznanjeni, kaj točno se je zgodilo, zakaj še vedno niso ukrepali ter kdaj in kako bodo ukrepali. 

Potrdili so, da so policisti Policijske uprave Ljubljana včeraj obravnavali dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju središča Ljubljane. "Več podatkov vam zaradi določil Zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne moremo podati. Lahko pa pojasnimo, da vsako prejeto prijavo skrbno preverimo in jo obravnavamo skladno z zakonodajo ter v primeru zaznanih kaznivih dejanj ali prekrškov tudi ustrezno ukrepamo. Poudarjamo, da dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev," so dodali.

Na policiji se je zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh

Kot so na svojem profilu na Twitterju zapisali na Inštitutu 8. marec, se je Kovačeva zaradi napadov mimoidočih na ulici v torek že drugič v zadnjih desetih dneh zglasila na policijski postaji.

V objavi je pojasnila, kaj točno se je zgodilo: "Na Bavarskem dvoru se je danes sredi belega dne z vso silo vame zaletel moški in me odrinil. Ob tem je vpil, da bo ubil mojega psa in 'Jeben Inštitut 8. marec, kaj izzivate'. Nisem bila sama, z mano je bila Maja. Uspelo nama je zbežati. Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo. Janševi kolaži, Nova 24 in spodbujanje sovraštva imajo realne učinke. O vsem tem nisem želela pisati, ker sem naveličana, da sem žrtev. Ker o napadih ne govorim, da mami, očija, babic in dedkov ne skrbi. Pa se mi zdi v tem trenutku pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama. Ljudje so do nas nasilni in agresivni. Vse to je sistemsko spodbujano. Jaz se do referenduma za javno RTV ne bom umikala. Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti."

Predsednik vlade napovedal "vojno sovražnemu govoru in nasilju"

Na njen napad so se odzvali in ga obsodili številni politični predstavniki, med njimi predsednik vlade Robert Golob, predsednik države Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković, ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, ministrica za kulturo Asta Vrečko in član Levice Miha Kordiš, odzvala sta se tudi oba kandidata za predsednika države Nataša Pirc Musar in Anže Logar.

Predsednik vlade Robert Golob je dejal, da je "napad na Niko Kovač nizkotno in podlo dejanje. Zato napovedujem vojno sovražnemu govoru in nasilju. To je nova prioriteta vlade."

Ljubljanski župan Zoran Janković je v sporočilu za javnost ostro obsodil vsakršno nasilje, še posebej obžaluje napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, ki se je zgodil na Bavarskem dvoru. "Ponosen sem na to, da imamo v Sloveniji mlade posameznike, kot je Nika Kovač, ki si upajo jasno in glasno izraziti svoja stališča in stati za njimi. Nikakor ni opravičljiv ne verbalni ne fizični napad na posameznika zaradi tega," je poudaril in dodal, da je pomembno, da se vsi zavedamo, da je Ljubljana mesto, kjer živimo skupaj in spoštujemo različnost.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Levica (@levicastranka)

Odzval se je tudi njen oče Miha Kovač

Na napad se je odzval tudi njen oče Miha Kovač, ki je zapisal, da "Nika na srečo nima ničesar zlomljenega". Njegov odziv je na svojem profilu na Facebooku objavil Inštitut 8. marec.

Nika Kovač je sicer direktorica Inštituta 8. marec, ki ga je leta 2016 ustanovil Simon Maljevac, član koalicijske stranke Levica. Maljevac je v vladi Roberta Goloba državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi koordinator Levice Luka Mesec.

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Urška Klakočar Zupančič. Nika Kovač.
Novice Niko Kovač po Golobu sprejela še Klakočar Zupančičeva #foto
Nika Kovač
Novice Inštitut 8. marec v DZ prišel s predlogom SDS
Ne spreglejte