Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 10. 2022,
14.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

302

Natisni članek

policija Ljubljana napad Nika Kovač

Torek, 25. 10. 2022, 14.09

1 leto, 1 mesec

Niko Kovač fizično napadli v središču Ljubljane. Krivdo je pripisala Janši in Novi24TV.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

302

Predsednica Državnega zbora sprejme Niko Kovač. Nika Kovač | "Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama," je tvitnila Nika Kovač.  | Foto Ana Kovač

"Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama," je tvitnila Nika Kovač.

Foto: Ana Kovač

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na Twitterju zapisali na inštitutu. Kovačeva je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad nanjo sta obsodila tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob ter ljubljanski župan Zoran Janković. Oglasil se je tudi predsednik republike Borut Pahor in obsodil napad na Kovačevo. 

Na Bavarskem dvoru se je danes v Kovačevo z vso silo zaletel moški in jo odrinil, ob tem pa je med drugim vpil, da bo ubil njenega psa, in žalil Inštitut 8. marec, je na profilu inštituta na Twitterju zapisala Kovačeva.

Z njo je bila prijateljica, s katero jima je pred napadalcem uspelo ubežati. "Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo," je zapisala. "Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke," meni Kovačeva. Dodala je, da je naveličana tega, da je žrtev, zato o napadih sicer ne govori, da ne bi skrbelo njenih svojcev. V tem trenutku pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. 

Prešernov trg
Novice Incident sredi Ljubljane: žensko ugriznil v obraz. "Poklal bom čisto vse." #video

Ljudje so do inštituta nasilni in agresivni, kar se po mnenju Kovačeve sistemsko spodbuja, a se do referenduma za javno Radiotelevizijo Slovenije (RTVS) ne bo umikala. "Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti," je še zapisala.

Draga Nika ...

"Draga Nika, nasilje rodi nasilje – več kot dve leti ste grozili in napadali drugače misleče," so se na Twitterju odzvali na Nova24TV, kjer so napad obsodili, a menijo, da so prav njena organizacija in lobiji, ki jih zastopa, tisti, ki so odgovorni za degradacijo javne debate in nastanek pouličnega nasilja, ki ga niso nikoli v resnici obsodili. "Danes pa kažejo s prstom na druge," še pišejo med drugim.  

Policija obravnavala dogodek z znaki fizičnega nasilja 

S Policijske uprave Ljubljana so za STA potrdili, da so danes obravnavali tudi dogodek z znaki fizičnega nasilja na območju središča Ljubljane, več podatkov o tem pa zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov in interesa preiskave trenutno ne morejo podati. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo. "Dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco, skrbno in z izvajanjem ukrepov za zaščito žrtev," so še zapisali.

Golob ostro nad dejanje "normalnega odraslega moškega"

Napad je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. "Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na to raven nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo," je dejal premier.

Golob je dodal, da so v preteklosti nekateri mediji in konkretni posamezniki, ki so nosilci visokih političnih funkcij, pogosto ljudi hujskali ravno proti njej. "Dolgoročno bomo to lahko preprečili samo tako, da bomo imeli res konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati žal napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu," je dejal. Napovedal je, da bodo morali v prihodnjih šestih mesecih to uvrstiti med prednostne naloge.

Odzval se je tudi župan Ljubljane Zoran Janković, ki obžaluje napad na direktorico Inštituta 8. marec. 

Poleg aktualnega sta se oglasila tudi oba predsedniška kandidata

Napad na direktorico Inštituta 8. marec obsodil tudi predsednik republike Borut Pahor. Na Twitterju je zapisal, da je zelo pomembno, da vsako nasilje obsodimo vsi in gradimo trdno soglasje za strpno in vključujočo družbo.

Prvouvrščeni na nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev Anže Logar je na Twitterju zapisal, da informacije o fizičnem napadu na Niko Kovač spremlja z zaskrbljenostjo.

Kandidatka Nataša Pirc Musar pa je zapisala, da si takšne Slovenije ne želi, Niki Kovač pa zaželela, naj gre pogumno naprej.

Prešernov trg
Novice V središču Ljubljane prisilili moškega, da se je slekel
Novice Pet osnovnošolcev brutalno nad sovrstnika. Odzvala se je policija. #video
Nož
Novice Po napadu v Mariboru oče mladoletne žrtve napisal čustveno pismo
Ne spreglejte