Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2022,
11.57

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

73

Natisni članek

policija pretep šola Slovenija učenci napad

Četrtek, 20. 10. 2022, 11.57

1 leto, 6 mesecev

Pet osnovnošolcev brutalno nad sovrstnika. Odzvala se je policija. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

73

V enem od ljubljanskih naselij je skupina najstnikov, ki si je nadela ime Gang 1107, napadla sovrstnika, napad snemala in posnetek kasneje tudi objavila na družbenem omrežju. Oče pretepenega učenca je dan po incidentu napad prijavil policiji, a je, kot je povedal za 24ur.com, tam naletel na neodzivnost. Policisti so mu namreč dejali, da pristojnega policista še nekaj dni ne bo in da bo moral malo počakati. Napadeni, ki se sicer že počuti bolje, je dejal, da ga bolj kot udarci bolijo posnetki. Medtem so se na očitke o neodzivnosti odzvali na policiji. 

Incident se je, kot poroča 24 ur.com, zgodil v petek okoli 15.30. Pet najstnikov, starih približno 14 ali 15 let, je fizično obračunalo s 13-letnim učencem, zatem pa so mu zagrozili, da o napadu ne sme nikomur nič povedati.

Starša napadenega sta za incident izvedela dan po tem, in sicer iz videoposnetkov, ki so se pojavili na družbenih omrežjih. Nemudoma sta obvestila policijo, kjer so jima najprej dejali, da bodo "ukrepali takoj v ponedeljek", v ponedeljek pa so ju zavrnili, češ da pristojnega policista še nekaj dni ne bo in da morajo malo počakati.

šola promet
Novice V okolici osnovne šole pri Radomljah naj bi moški spolno nadlegoval otroke

Napadalca od dneva incidenta ni bilo v šolo 

Starši so prav tako nemudoma obvestili šolo, kjer so dečku ponudili psihološko pomoč. Oče žrtve je v pogovoru z ravnateljem dejal, da sumi, da je eden od učencev šole organizator nasilja, ravnatelj pa je nato dejal, da bodo proti napadalcu uvedli disciplinske ukrepe. Poleg tega je ravnatelj za 24ur.com povedal, da napadalca od prejšnjega petka, ko se je zgodil incident, še ni bilo v šolo, saj naj bi bil skupaj s starši v tujini. 

Povedal je tudi, da so na šoli organizirali dodatne pogovore s sošolci in v skladu s pravili šolskega reda začeli postopek izreka vzgojnega opomina.

Že pred časom je skupina mladoletnikov napadla drugega učenca in mu obrila glavo 

Po besedah očeta sta napadeni in eden izmed napadalcev sošolca. Imela sta nekaj manjših nesporazumov, ki so bili verjetno povod za napad.

Napadalec naj bi še isti dan med poukom telovadbe preostalim sošolcem kazal nož in govoril, da bo po pouku napadel sošolca. Skupina mladoletnikov, ki si je nadela ime Gang 1107, pa naj bi bila nasilna že prej. Napadli naj bi učenca iz iste osnovne šole in mu po napadu obrili glavo. Pripisujejo jim tudi druga kazniva dejanja in ustrahovanje, so še izvedeli novinarji 24ur.com.

Milan Brglez
Novice Brglez trdi eno, dokumenti drugače, policija ustavila preiskavo

Policija: Preiskava suma kaznivih dejanj poteka intenzivno ter skladno s pravili stroke

S policije so sporočili, da so z zadevo seznanjeni in da poteka preiskava suma kaznivih dejanj intenzivno ter skladno s pravili stroke. "Prijavo je ob naznanilu sprejel policist na policijski postaji, ki je takoj tudi nadaljeval zbiranje obvestil v smeri izsleditve storilcev suma kaznivega dejanja Nasilništva po 296. členu Kazenskega zakonika. V okviru predkazenskega postopka so bila že opravljena določena preiskovalna dejanja in zbiranje obvestil," so zapisali.

Dodali so, da podrobnosti o preiskavi, ki še poteka, še posebej ko so vpletene mladoletne osebe, ne morejo posebej pojasnjevati. Tako z vidika interesa preiskave kot tudi zaščite žrtev in morebitne ponovne viktimizacije, kot tudi pravic osumljencev tovrstnih kaznivih dejanj. Zapisali so, da Policija z vso skrbnostjo preišče vsak primer posebej, ukrepi pa so različni glede na vrsto kaznivega dejanja ter druge okoliščine.

"Policija v okviru pooblastil v predkazenskem postopku izvede vse ukrepe, da se zavarujejo in zberejo potrebni dokazi, da se odkrijejo storilci in da so ti ustrezno procesirani. Enako se, če je to potrebno, v okviru pooblastil izvedejo vsi ukrepi za zaščito žrtev in preprečitev morebitnih nadaljnjih kaznivih ravnanj," so zapisali.

Policija
Novice Policija preiskuje rop za Bežigradom

V danem primeru je zagrožena kazen do treh let zapora

Glede na konkretni primer bo Policija še naprej zbirala potrebna obvestila in o vseh zbranih obvestilih obvestila Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani s kazensko ovadbo po 9. odstavku 148.člena ZKP. Če se ugotovi, da je storilec mlajši od 14 let in je storil protipravno dejanje ter ne more biti storilec kaznivega dejanja (21.člen Kazenskega zakonika), bo poročilo podano na Okrožno državno tožilstvo. Izvedeni pa bodo tudi drugi preventivni ukrepi, da se takšna dejanja ne bi ponovila, navajajo.

"Na splošno pojasnjujemo, da so kazni določene v Kazenskem zakoniku ter soodvisne od posamičnega primera glede na pravno kvalifikacijo. V danem primeru, ko gre za sume kaznivega dejanje nasilništva po 296/II členu, saj je dejanje storilo več oseb, je zagrožena kazen do treh let zapora. Če je storilec starejši od 14 let, je mlajši mladoletnik in za svoje dejanje odgovarja po kazenskem zakoniku. Mladoletniku se lahko izreče vzgojni ukrep," so zapisali na policiji.

"V okolici šol je zaradi medvrstniškega nasilja policija po zmožnosti večkrat prisotna. Ko se pojavlja več kaznivih dejanj na enem območju, se okrepi tudi preventivna dejavnost policije na tem območju. Ko se s preiskavo ugotovi storilce kaznivega dejanja, obvestimo starše, če gre za storilca mladoletnika. S tem pripomoremo k zavedanju staršev storilca in na ta način lahko preprečimo nadaljevanje takih dejanj," so zapisali.

Na policiji prav zaradi tega, da preprečijo nadaljevanje takih kaznivih dejanj, aktivno in takoj pristopijo k preiskavi posamičnega primera, pri tem pa sodelujejo tudi z drugimi organizacijami. V takšnih primerih praviloma s šolami in centri za socialno delo kot tudi drugimi. Policija stori vse, da zaščiti žrtev kaznivega dejanja ter da se prepreči nadaljevanje takih dejanj. Medvrstniškemu nasilju in sploh vsem oblikam nasilja posvečajo večjo pozornost. V okviru preventive na primer s predavanji na šolah o tovrstni problematiki, ozaveščamo tako šolarje kot zaposlene na šoli, so zapisali na policiji.

Kitajska. Vojaška parada.
Novice Ameriški admiral: Kitajci bi lahko Tajvan napadli še pred letom 2024

Policija se je odzvala tudi na očitke o neodzivnosti na primeru

"Kot odziv na zaznane očitke o neodzivnosti policije v konkretnem primeru pa dodajamo, da preiskovanje kaznivih dejanj ni delo enega policista, ampak celotne policijske enote, v konkretnem primeru Policijske postaje Bežigrad. V primerih, ko je to potrebno, pa pri tem sodelujejo tudi druge enote naravni policijske uprave ali širše. Za vodenje preiskave se praviloma določi konkretnega policista, v primeru njegove daljše odsotnosti pa se vodenje preiskave dodeli drugemu. O posamičnih fazah preiskave, ko ta še poteka, se praviloma ne obvešča oškodovanca, razen če bi bilo to potrebno zaradi zaščite žrtve ali bi bilo sodelovanje oškodovanca nujno za potek preiskave. Razumeti je potrebno, da tudi interes preiskave terja določeno mero zaupnosti in da podrobnosti o poteku ne moremo pojasnjevati. Sledimo cilju, da so vse preiskave korektno in tudi neodvisno izvedene," so na policiji odgovorili na očitke o neodzivnosti na konkretnem primeru.

Novice Namerna napaka ali pa je ruski analitik po pomoti povedal preveč?

Policija priznala, da se je svojec oškodovanca zanimal za potek preiskave

"Drži, da se je v konkretnem primeru svojec oškodovanca po telefonu zanimal za potek preiskave, pri tem pa mu je bil znan le priimek policista, ki je sprejel prijavo. Dežurni policist svojcu po telefonu ni mogel posredovati druge informacije kot to, kdaj dotični policist dela. Dežurni policist zaradi narave dela ni seznanjen s podrobnostmi o vsaki obravnavani zadevi ali preiskavi, lahko pa ponudi osnovne informacije strankam. Tisti, ki vodi preiskavo, tudi najbolj pozna posamičen primer in tudi lahko poda najbolj relevantne informacije oškodovancem oziroma sodeluje z žrtvami. Oškodovanci pa vselej lahko pridobijo informacije prek vodstva enote," so zapisali na policiji.

Dodali so, da so mogoče krajše, tudi nepredvidene odsotnosti posamičnih policistov, vendar pa, kot že omenjeno, če bi to lahko vplivalo na potek preiskave, se za vodenje določi drugega policista. Kot že navedeno, pa se lahko v posamičnih primerih pojavijo določene nejasnosti v odnosu do oškodovancev, ki pa nikakor ne vplivajo na uspešnost preiskave. Praviloma je oškodovanec vedno obveščen, ko se odkrijejo osumljenci oziroma pred podajo kazenske ovadbe na sodišče.

"Razumeti je potrebno, da policija dnevno obravnava veliko dogodkov tako s področja kriminalitete, javne in prometne varnosti ter druge, in obravnava posamičnega primera terja določen čas. Vedno pa stremimo k cilju, da dejanja in preiskave potekajo zgolj nujno potreben čas ter da se preverijo vse okoliščine v celoti in zaščiti žrtev," so zaključili.

Prešernov trg
Novice V središču Ljubljane prisilili moškega, da se je slekel
Ne spreglejte