Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2022,
12.50

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

12

Natisni članek

moški policija otroci nadlegovanje šola

Sreda, 19. 10. 2022, 12.50

1 leto, 6 mesecev

V okolici osnovne šole pri Radomljah naj bi moški spolno nadlegoval otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,66

12

šola promet | Okoli Osnovne šole Preserje naj bi se potikal sumljiv moški in nadlegoval otroke. Policija okolico nadzira in še preverja vse okoliščine.  | Foto Getty Images

Okoli Osnovne šole Preserje naj bi se potikal sumljiv moški in nadlegoval otroke. Policija okolico nadzira in še preverja vse okoliščine.

Foto: Getty Images

Policijsko upravo Ljubljana je občanka obvestila, da se v bližini Kamniške Bistrice v Preserjah pri Radomljah potika sumljiv moški, poroča spletni portal domžalec.si. Že pred tem so v začetku tedna staršem učencev Osnovne šole Preserje pri Radomljah z dopisom iz šolske svetovalne službe sporočili, da so prejeli obvestilo o spolnem nadlegovanju mladega moškega v bližnji okolici osnovne šole. 

Vodstvo Osnovne šole Preserje pri Radomljah so obvestili o dogodku, v katerem je mlad moški pod mostom čez Kamniško Bistrico masturbiral in se očitno oziral naokrog, poroča portal domžalec.si. O tem so obvestili tudi policijo. 

Tomaž Tomaževic s Policijske uprave Ljubljana je povedal, da po prejetem obvestilu občanke o nenavadnem obnašanju moškega v bližini osnovne šole tega policisti na kraju niso zaznali, prav tako ne do danes ob rednih kontrolah po prejetem obvestilu: "Do zdaj ni bilo zaznano ali potrjeno, da bi šlo za sume kaznivih ravnanj ali ravnanj, povezanih z otroki. Bomo pa kontrole in zbiranje obvestil nadaljevali," je dejal po navedbah portala. 

Tomaževic je ob tem povedal, da občankam in občanom na policiji svetujejo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na številko 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na številko 080 1200.

Otrok naj se ne zapleta v pogovor z neznanci 

"Ob tej priložnosti poudarjam, da policisti namenjamo veliko časa ozaveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je treba pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, tudi če bi bile njihove ponudbe mamljive," je poudaril Tomaževic.

Starši naj za pogovor uporabijo premišljen pristop 

"Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga, in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč. Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. To lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje, preden policisti preverimo dejansko stanje."

V pismu staršem je za primer, da se zaščiti in opolnomoči otroke, če se kdaj znajdejo v podobni neprijetni situaciji, svetovalna služba podala nekaj nasvetov, ki so jih na portalu objavili v celoti. Če bi starši potrebovali pomoč pri pogovoru z otroki, se lahko obrnejo tudi na njih.

Pomembno je torej, da otroci vedo, kaj v takem primeru storiti:

  1. Če opazim neznanca, ki dela stvari, ob katerih se počutim neprijetno, se dotika svojih intimnih delov ali kaže svoje intimne dele telesa, se zavarujem tako, da grem hitro stran.
  2. Če se znajdem v taki ali drugačni situaciji, v kateri se ne počutim varnega, o tem povem odrasli osebi, ki ji zaupam (staršem, sorodnikom, učiteljici …).

Kako se odzvati, če te neznanec nadleguje (ti sledi, te nagovarja, ti pa se ob tem ne počutiš varno):

  1.  Če te nagovarja neznanec, bodi pozoren na to, da si dovolj stran od njega. Tako lahko lažje pobegneš, če te hoče zgrabiti.
  2. Nikoli ne pojdi z neznancem in ne povej podatkov o sebi (kako ti je ime, kje živiš itd.).
  3. Neznanca ignoriraj in poskusi iti čim dlje stran. Če se ti približuje, teci.
  4. Poskusi iti nekam, kjer je največja verjetnost, da srečaš kakšno osebo, ki jo lahko prosiš za pomoč. Lahko pozvoniš pri bližnji hiši. Varna točka, kamor se lahko zatečeš v Radomljah, je tudi v bifeju Rondo.
  5. Če te oseba zasleduje, takoj pokliči policijo ali odraslo osebo (npr. starše, če starši nimajo časa, pa stare starše, teto, strica itd.), ki je v bližini in ti lahko pride pomagat. Če pokličeš odraslo osebo, je prav, da ona pokliče policijo.
  6. Če srečaš kakšno drugo osebo, jo prosi za pomoč.
  7. Takoj, ko začutiš, da si v nevarnosti in te oseba ne pusti pri miru ter te želi zgrabiti – zakriči.
  8. Če te neznanec zgrabi, je prav, da se braniš. Kako? Pomembno je, da s samoobrambo povzročiš bolečino, npr. brcneš, udariš (npr. v nart, grlo, s komolcem suneš v trebuh). Ko se ti uspe ubraniti, teci stran. Te samoobrambne veščine lahko uporabiš le, ko si v nevarnosti.
  9. Poskusi si zapomniti opis neznanca, podatek, ali je bil z avtom, kakšen je bil avto (registrska številka, znamka avtomobila, barva avtomobila), kako je neznanec videti. Tako ga bo lahko policija z večjo verjetnostjo našla in preprečila, da bi nadlegoval še koga.
  10. Če ti neznanec sledi, poskušaj ostati miren. Pomembno je, da razmišljaš razumno, da si lahko čim bolj učinkovito pomagaš.
Posilstvo
Novice 35-letni Hrvat, ki je spolno zlorabljal mladoletnico, obsojen na 20 let zapora
Novice Francoska TV o duhovniku iz Slovenije, ki naj bi spolno zlorabljal mlade fante #video
Spolno nadlegovanje 22_10_05
Novice Za spolno nadlegovanje 13-letnice Afganistancev nismo vedeli, sporoča policija
Spolno nadlegovanje
Novice Najstnik, ki naj bi v Postojni "pretepel" Afganistanca: Spolno sta nadlegovala mojo sestro
Duhovnik
Novice Duhovnik, ki je spolno zlorabil sedem otrok, obsojen na 30 let zapora
Policija
Novice Policija: Odslej lahko oddate anonimno e-prijavo s področja spolnega nasilja
Vera Pauw
Sportal Nizozemsko pretresa razkritje o spolnem nasilju v nogometu
Ne spreglejte