SiolNET. Novice Svet
1,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Duhovnik, ki je spolno zlorabil sedem otrok, obsojen na 30 let zapora

1,80

termometer

Duhovnik | Fotografija je simbolična. | Foto: Shutterstock
Fotografija je simbolična. Foto: Shutterstock

Špansko vrhovno sodišče je nekdanjega duhovnika obsodilo na trideset let zaporne kazni zaradi zlorabe sedmih mladoletnikov. Otroke naj bi zlorabil pred približno desetimi leti v katoliškem internatu, kjer je delal kot učitelj. Obtožbe o njegovi zlorabi in morebitnem prikrivanju zločinov s strani Cerkve so se v Španiji pojavile po tem, ko so podobni škandali pretresali tudi ZDA, Irsko in Francijo.

Verske oblasti v osrednji provinci Ciudad Real so duhovnika razrešile in primer po notranji preiskavi zlorab predale tožilcem. V tožbi piše, da je duhovnik izkoristil svoj položaj na način, da se je neprimerno dotikal genitalij dečkov, na primer med igro v bazenu ali v zasebnih sobah, češ da opravlja "zdravniški pregled".

Žrtve zlorab predvsem moški

Sodišče je razsodilo, da je bilo dotikanje "spolne narave", moškemu pa so poleg zaporne kazni naložili tudi globo v višini 52.920 evrov in plačilo odškodnin vsaki žrtvi v višini dva tisoč evrov, poroča španski časopis El Pais.

Decembra lani je omenjeni časopis poročal o več kot 1.200 domnevnih primerih zlorab duhovnikov v zadnjih sedmih desetletjih, parlament pa je nato državnega varuha človekovih pravic zadolžil za preiskavo.

Varuh človekovih pravic Angel Gabilondo je v torkovem poročilu zapisal, da je njegov urad v prvih dveh mesecih preiskave, katere zaključke bodo predstavili tudi parlamentu, pomagal že 201 žrtvi, večinoma moškim. Španska katoliška cerkev je v začetku letošnjega leta sicer sporočila, da je zaradi zlorab "globoko pretresena" in da bo sodelovala z oblastmi pri identifikaciji, pomoči in odškodninam žrtvam.

s Novice Smodej priznal, da sta imela z Uranjekom podobne spolne fantazije #video Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod Novice Ob aferi Smodej shod v podporo žrtvam spolnega nasilja Policija Novice Notranja preiskava zaradi drog, je bil inšpektor celo spolno zlorabljen?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin