Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
14.07

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

70

Natisni članek

prijava obtožbe Slovenija spolno nadlegovanje

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 14.07

1 leto, 7 mesecev

Ob aferi Smodej shod v podporo žrtvam spolnega nasilja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

70

Po izbruhu afere Smodej je zvečer v Ljubljani potekal solidarnostni shod v podporo ženskam z izkušnjo spolnega nasilja Nisi sama, ki so se ga udeležili tudi predstavniki Inštituta 8. marec, ki ga vodi Nika Kovač. Kovačeve na shodu sicer nismo opazili, sta pa prišli ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in notranja ministrica Tatjana Bobnar. Policija ob tem domnevne žrtve Dušana Josipa Smodeja še vedno poziva k prijavi zlorab.

Shoda se je udeležilo nekaj sto ljudi, ki so se sprehodili od Metelkove mimo hiše RTV in Fotopuba do Trga republike, pri tem pa so obsodili vsakršno nasilje v družbi, ne samo spolno. 

V imenu žrtev je novinarka Maja Megla, ki je javnosti razkrila primer spolnega nasilja, povedala, da je več razlogov, zakaj takšnih dejanj dekleta ne prijavijo: od tega, da so bližnji nejeverni, in da nenadoma postanejo vpletena v določena obračunavanja, kar je še dodatna zloraba, do tega, da se zavedajo, da bodo sledile reakcije okolice ter tudi čustvene posledice.

Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V inštitutu so po besedah direktorice Nike Kovač po odmevni zgodbi o zlorabah Dušana Josipa Smodeja žrtvam pripravljeni zagotavljati oporo ter zbrati finančna sredstva za odvetniško oziroma pravno pomoč.  

Dušan Smodej
Mnenja Posilstva in droge afere radiator

Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Policija trdi, da intenzivno preiskuje zadevo

Policija trdi, da informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih, še vedno intenzivno preiskuje, morebitne oškodovance pa so po njihovih besedah znova pozvali, naj podajo prijavo.

Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Ljubljanski kriminalisti in policisti so do zdaj opravili že več deset razgovorov v povezavi s preiskavo hudih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in zoper človekovo zdravje. Več oseb pa še iščejo, nekatere med njimi tudi v tujini, so še sporočili. 

Zoran Janković kongres Svoboda
Novice Jankovićeva farmacevtka: S kom jaz spim, ne zanima nobenega

Gre za očitke o domnevnih spolnih zlorabah, ki letijo na novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub Dušana Josipa Smodeja. Na Instagramu je bila vzpostavljena tudi stran Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer objavljajo anonimna pričevanja izkušenj z njim.

Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Poleg domnevnih spolnih zlorab so se v javnosti pojavile tudi informacije, da novomeški kulturnik Smodej več let ni oddajal finančnih poročil društva Fotopub, a je to kljub temu prejemalo javni denar kulturnega ministrstva ter mestnih občin Ljubljana in Novo mesto.

O tem smo poročali tukaj: 

Dušan Smodej
Novice Kako je Dušan Smodej mimo pravil črpal javni denar

Vse si je lahko privoščil 

Javnost je prejšnji teden šokirala še novinarka, urednica in pisateljica, ki je na spletni strani medija Reporter objavila daljši zapis, v katerem opisuje domnevno spolno predatorstvo Romana Uranjeka, znanega slovenskega umetnika, ki je umrl pred nekaj dnevi. Življenje naj bi si vzel sam.

Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Maja Megla je prepričana, da je slikar partnerja za izživljanje svojih seksualnih fantazij našel v Smodeju. Živel naj bi dvojno življenje. Dobrikal naj bi se in bil uglajen do pomembnežev, ki so imeli možnost vplivati na njegovo kariero, imel pa je tudi temno stran, spolno predatorstvo in diabolično perverznost, je razkrila. Več si lahko preberete v tem članku: 

Maja Megla
Novice Pretresljiv zapis o spolni izprijenosti znanega Slovenca

Nadlegovanje "zapakirano v študijski proces"

Več pričevanj o domnevnem spolnem nadlegovanju oziroma "neprimernem obnašanju profesorjev" je lani februarja sprožila tudi uradna prijava spolnega nadlegovanja igralke Mie Skrbinac zoper igralca in profesorja igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Matjaža Tribušona.

Shoda v podporo žrtvam spolnega nadlegovanja. nadlegovanje. shod | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač O spolnem nadlegovanju na AGRFT, ki je bilo "zapakirano v študijski proces" naj bi se veliko govorilo, nihče pa ni vedel, ali so zgodbe resnične, so poročali v televizijski oddaji Tednik. Od pričevanja Skrbinčeve so nato na Inštitutu 8. marec prejeli 30 novih pričevanj, dobra petina jih je bila povezanih z AGRFT.

Majaž Tribušon
Trendi Igralec Tribušon, obtožen nadlegovanja, toži zaradi odpovedi
Miša Molk Mia Skrbinac
Novice Kako je Miša Molk s trditvijo presenetila igralko Mio Skrbinac #video

Zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju študentk pa je lani službo izgubil profesor Igor Pribac s filozofske fakultete. 

Očitali so mu neprimerno vedenje, verbalno spolno nadlegovanje na ustnih izpitih in celo fizično nadlegovanje. Očitki naj bi izhajali iz ankete med študentkami in študenti ter dveh anonimnih izjav. Sam je za medije vse obtožbe zanikal.

Jankovićeva afera "farmacevtka"

V medijih je odmevala tudi afera "farmacevtka", ki ji je župan Ljubljane Zoran Janković uredil zaposlitev, v zameno pa je od nje zahteval in prejel spolne usluge.

Gre za primer Katarine Ravnikar, ki je imela v zameno za zaposlitev v ljubljanski lekarni spolne odnose z županom Zoranom Jankovićem. Mediji so o tem primeru poročali že pred leti, zaradi česar si je Ravnikarjeva v tem času spremenila ime in priimek.

Vera Pauw
Sportal Nizozemsko pretresa razkritje o spolnem nasilju v nogometu
Peter Jančič
Mnenja Zastonj račun v deželi Drakule
Dušan Vučko
Novice Spolno nadlegovanje ni razlog za zmedo na DVK, uslužbenka vse zanikala
Jerry Lewis
Trendi Temna stran hollywoodske ikone: slavni komik obtožen spolnega nadlegovanja
Dijaki
Novice Na brežiški srednji šoli učitelj spolno nadlegoval dijakinje
Sportal Navijač, ki je otipaval novinarko, si bo napako dobro zapomnil #video

 

Ne spreglejte