Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2022,
19.01

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

37

Natisni članek

spolno nadlegovanje Dušan Vučko Volitve 2022 Državna volilna komisija

Torek, 19. 4. 2022, 19.01

2 leti

Spolno nadlegovanje ni razlog za zmedo na DVK, uslužbenka vse zanikala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

37

Dušan Vučko | Ena izmed nekdanjih zaposlenih na DVK naj bi direktorja Dušana Vučka obtoževala spolnega nadlegovanja. | Foto STA

Ena izmed nekdanjih zaposlenih na DVK naj bi direktorja Dušana Vučka obtoževala spolnega nadlegovanja.

Foto: STA

Ena izmed nekdanjih zaposlenih na Državni volilni komisiji (DVK) naj bi po navedbah spletnega medija Nova24tv.si njenega direktorja Dušana Vučka obtoževala spolnega nadlegovanja. Pomočnica direktorja za organizacijo in izvedbo volitev Nina Mujagić pa je na bolniškem dopustu. Vse to naj bi dodatno botrovalo zamudam s pošiljanjem glasovnic v tujino in zmedi v tej inštituciji tik pred volitvami. Ali obtožbe o spolnem nadlegovanju držijo, predstavnica za odnose z javnostmi Tina Hrastnik včeraj ni bila pripravljena komentirati, je pa potrdila bolniško odsotnost Mujagićeve. S Siola smo zaposleno, ki bi naj očitala Vučku neprimerno vedenje, poklicali, v pogovoru pa je zanikala, da bi se kaj takega zgodilo. Zatrdila je obratno, da je bil Vučko korekten vodja, s katerim ni imela slabih izkušenj in da je delo zamenjala, ker si je želela napredovati. 

Državna volilna komisija (DVK) si je pod vodstvom Dušana Vučka v zadnjem času privoščila vsaj dve napaki. Za eno je očitno, da koristi Gibanju Svoboda Roberta Goloba. Pred dnevi smo namreč poročali o podobi glasovnice za letošnje volitve poslancev v državni zbor. Moteča je zlasti njena grafična podoba, za katero se zdi, da gre na roke stranki Gibanje Svoboda in tudi stranki Resni.ca. Izstopa velikost črk, zaradi katere zavzemata celoten okvirček, v katerem so stranke grafično upodobljene. Enako velike so tudi črke strank SAB in NSi, vendar zaradi kratkosti imen nista izstopajoči. Ravno tako leva poravnava namesto sredinske zmanjšuje vidnost političnih opcij, ki imajo krajše ime.

Glasovnica parlamentarne volitve 2022
Novice Ali podoba glasovnice za parlamentarne volitve favorizira določene stranke?

Druga napaka DVK pri pripravi parlamentarnih volitev so napačna imena kandidatov v volilni enoti Postojna. Napake naj bi bile sicer le v informativnih objavah, ki so poslane gospodinjstvom. A zadeva ni brez pomena, ker je v oddaljenih državah 21 tisoč volivcev prejelo prazne glasovnice, da bi glasovali po pošti. Vanje morajo tisti, ki glasujejo, sami vnesti tako imena strank kot tudi kandidatov. Tako bi lahko v skladu z bilteni vpisali napačne kandidate, kar bi lahko rezultiralo v neveljavnih glasovnicah. Še vedno pa se Slovenci iz držav po Evropi pritožujejo, da manj kot teden dni pred volitvami še vedno niso prejeli glasovnic, poroča Nova24tv.si.

Hrastnik
Novice Vučkove obveznosti so trpele, zato si je poiskal pomoč

Običajna praksa je bila, da so volivci v tujini glasovnice prejeli vsaj 14 dni pred volitvami. Bojazen, da na tokratnih volitvah 24. aprila sploh ne bodo uspeli voliti, je tako vse bolj prisoten. O prepoznem pošiljanju glasovnic v tujino so razpravljali tudi na današnji seji DVK. Člani DVK so se strinjali, da se pri Pošti Slovenije preveri, v katere države so pošiljali glasovnice v soboto in torek, ko je bilo v tujino skupaj poslanih več kot 32.000 glasovnic. Nato so sejo za javnost zaprli. Po neuradnih informacijah naj bi obravnavali anonimno prijavo, ki so jo prejeli na DVK.

Pošta Slovenije: Do zamud ne prihaja po naši krivdi

Do zamud pri pošiljanju glasovnic v tujino ne prihaja po njihovi krivdi, so zagotovili na Pošti Slovenije. Pošta je storila vse, da bi zagotovila dostavo pošiljk v čim krajšem času. Pošiljke za tujino odpravijo pravočasno, so pojasnili po tistem, ko so se pojavila poročanja o zamudah pri pošiljkah za volilne upravičence v tujini.

Prva oddaja pošiljk za volilne upravičence s stalnim prebivališčem v tujih državah je bila 13 dni pred pričetkom volitev, medtem ko je bila prva oddaja pošiljk za predčasne volitve v letu 2018 izvedena 17 dni pred izvedbo volitev. Že v primeru začetka oddaje pošiljk gre za štiridnevni zamik glede na ustaljeno prakso, ugotavljajo na pošti.

Prav tako je do zamika prišlo pri zadnjem dnevu oddaje pošiljk, in sicer so bile pošiljke Pošti Slovenije letos predane le devet dni pred izvedbo volitev oz. štiri delovne dni pred dnevom, ko je treba izvesti njihovo dostavo naslovnikom. V letu 2018 so bile zadnje pošiljke za predčasne volitve v DZ oddane 13 dni pred dnevom volitev oz. devet delovnih dni pred dnevom, ko je treba izvesti dostavo naslovnikom. V tem primeru gre za razliko pet delovnih dni glede na običajno prakso oddaje.

 Vučko je sicer nekdanji policist, poslanec stranke LDS, bil je tudi vladni funkcionar (direktor direktorata).

Ne spreglejte