Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 4. 2022,
11.10

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

61

Natisni članek

glasovnica Volitve 2022

Četrtek, 14. 4. 2022, 11.10

2 leti

Ali podoba glasovnice za parlamentarne volitve favorizira določene stranke?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,75

61

Glasovnica parlamentarne volitve 2022

V uredništvu smo pridobili vzorec glasovnice za volitve poslancev v državni zbor, ki bodo 24. aprila. Zmotila nas je njena grafična podoba, saj se zdi, da je narejena po meri dveh novih političnih strank. Pravkar o tem na seji Državne volilne komisije poteka burna razprava.

Ob prvem pogledu na glasovnico, ki jo bodo prejeli volivci v volilni enoti Postojna, v oči bodeta logotipa strank Gibanje Svoboda in Resni.ca. Izstopata namreč po velikosti črk in zavzemata celoten okvir, namenjen grafični podobi strank. Enako velikost črk imata sicer tudi logotipa strank SAB in NSi, a ker je njuno ime krajše, ne izstopa od drugih strank. Glasovnica parlamentarne volitve 2022 | Foto:

Medtem ko so bili logotipi strank na glasovnicah običajno poravnani sredinsko, jih je državna volilna komisija že na prejšnjih volitvah leta 2018 zamaknila v levo. Tako bo ostalo tudi letos, s tem pa stranke s krajšim imenom volivcem niso toliko vidne.

Zanimivo je še, da imata stranki Naša prihodnost in Dobra država, ki nastopata s skupno listo, v grafični podobi prikazani fotografiji svojih predsednikov, torej Ivana Galeta in Smiljana Mekicarja. To sicer ni novost, saj sta bili tudi na predčasnih volitvah leta 2018, ko sta se Nova ljudska stranka Franca Kanglerja ter Glas za otroke in družine Aleša Primca združili v koalicijo Združena desnica, objavljeni fotografiji njunih vodij.

Zakonodaja ne omogoča glasovanja za volivce, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu

Za volivce, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj tega zakonodaja ne omogoča, so danes pojasnili na DVK. Kot so še zatrdili, bodo zdravniška potrdila za bolne volivce zagotovljena, težave s pošiljanjem glasovnic v tujino pa se po njihovih navedbah pojavljajo zaradi "neživljenjskih" rokov. (STA)

Ne spreglejte