Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2022,
19.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

180

Natisni članek

predsedniške volitve 2022 Anže Logar Nataša Pirc Musar Volitve 2022

Nedelja, 13. 11. 2022, 19.00

1 leto, 5 mesecev

Slovenija je dobila prvo predsednico republike #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

180

Preštetih je večina glasov in nova predsednica republike je postala Nataša Pirc Musar. Zanjo je glasovalo 53,86 odstotka volilnih upravičencev, za Anžeta Logarja pa 46,14 odstotka. Rezultate volitev v živo spremljamo na Siol.net.

Volivke in volivci so odločili in Slovenija je, glede na delne volilne rezultate, dobila prvo predsednico republike v zgodovini. To je odvetnica in nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar

Peta predsednica republike je postala Nataša Pirc Musar. | Foto: Ana Kovač Peta predsednica republike je postala Nataša Pirc Musar. Foto: Ana Kovač

Novice Nataša Pirc Musar razkrila, kaj bo njena prva poteza #video

Pirc Musarjeva zmagala v šestih volilnih enotah

Kot kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah z današnjega glasovanja, je za Pirc Musarjevo glasovalo 478.399 volivk in volivcev, za Logarja pa 409.761.

Novoizvoljeno predsednico je podprla večina volivcev v volilnih enotah Ljubljana Center, Postojna, Ljubljana Bežigrad, Maribor, Novo mesto in Kranj. Največ jih je prepričala v enoti Ljubljana Center, kjer je zanjo glas oddalo 59,39 odstotka volilnih upravičencev, ki so prišli na volišča. Najmanjše podpore je bila deležna v volilni enoti Ptuj, kjer jo je podprlo 47,69 odstotka volivcev.

Tam je namreč večino glasov prejel Logar, saj je zanj glasovalo 52,31 odstotka volivcev, več kot 50-odstotno podporo pa je dobil tudi v volilni enoti Celje.

DVK | Foto: DVK Foto: DVK

Kandidata sta najbolj izenačena v Krškem, kjer je Pirc Musarjeva prejela 49,82 odstotka, Logar pa 50,18 odstotka glasov, in v volilnem okraju Logatec, kjer je prihodnja predsednica prejela 50,73 odstotka glasov, za Logarja pa je glasovalo 49,63 odstotka volilnih upravičencev. Podobno tesen volilni izid je v volilnem okraju Škofja Loka 1, Idrija, Nova Gorica in Žalec 2.

Podrobne rezultate po volilnih enotah si lahko ogledate spodaj:

Med 7. in 19. uro je skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev na volitvah predsednika republike lahko oddalo svoj glas za enega izmed dveh kandidatov, ki sta v prvem krogu med sedmerico kandidatov prejela največ glasov.

Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se zdajšnjemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo zaprisegla pred državnim zborom.

Slovenija je predsednika države tokrat volila sedmič. Zmagovalec oziroma zmagovalka volitev pa bo peti v zgodovini samostojne države, ki bo zasedel to funkcijo. Zdajšnjemu predsedniku republike Pahorju in prvemu predsedniku Milanu Kučanu je uspelo osvojiti po dva petletna mandata na čelu države. Predsedniški stolček je pripadel še Janezu Drnovšku med letoma 2002 in 2007 in Danilu Türku med letoma 2007 in 2012. 

Nataša Pirc Musar in Anže Logar
Novice Oba kandidata za predsednika republike že oddala svoj glas #foto
Predčasne volitve 2022
Novice Volilna udeležba do 16. ure: glasovalo več volilnih upravičencev kot v prvem krogu
Volilni štab Anže Logar. Romana Jordan, Eva Irgl
Novice Anže Logar: Če bo storila to, potem bo Nataša Pirc Musar dobra predsednica #video
Ne spreglejte