Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2022,
18.42

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

136

Natisni članek

predsedniške volitve 2022 Nataša Pirc Musar pivo

Nedelja, 13. 11. 2022, 18.42

11 mesecev, 1 teden

Nataša Pirc Musar razkrila, kaj bo njena prva poteza #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

136

"Želela bi se srečati z vsemi predsedniki parlamentarnih strank, da vidim, pri katerih temah lahko najdemo soglasje," je na vprašanje, kaj bo njena prva poteza po začetku predsedniškega mandata, odgovorila nova predsednica države Nataša Pirc Musar.

"Iskreno čestitam Anžetu Logarju. Želim mu vso srečo. Iskreno upam, da bo zadržal to retoriko. Slovenija potrebuje takšne ljudi. Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Potrudila se bom, da bom predsednica vseh. Maksimalno se bom potrudila, da se bomo v politiki poenotili o strateških temah," je poudarila in dodala:

"Slovenija ni volilni listič. Slovenija je čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi zgolj takrat, ko damo vsi največ, kar lahko, za svojo domovino."


Video: RTV SLO

"Slovenija si zasluži srčno predsednico"

"Sem neizmerno vesela. Slovenija si zasluži srčno predsednico," je po objavi prvih delnih izidov predsedniških volitev dejala Nataša Pirc Musar. "Hvala vsem, ki so šli na volitve in volili zame. Pričakujem zmago. V zadnjih tednih smo se nagarali. Prepričana sem, da so volivci prepoznali naše vrednote. Na terenu so mi ljudje govorili, da si želijo nestrankarsko predsednico. Dovolj imajo strankarskih prepirov," je povedala takoj po zaprtju volišč. V njenem štabu so si prisotni ob čakanju na rezultate lahko privoščili tudi predsedniško svetlo pivo z njeno podobo.

Nataša Pirc Musar je izide volitev pričakala skupaj s podporniki v Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah. Vzdušje je bilo že pred začetkom štetja glasov bučno in v pričakovanju zmage. 

Volilni štab Nataše Pirc Musar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V polnem štabu Pirc Musarjeve so izide današnjega glasovanja pričakali ob obloženih mizah in živi glasbi, za katero so poskrbeli New Swing Quartet in Duo harmonik. V štabu so se zbrali njeni družinski člani, prijatelji in drugi podporniki. Med njimi je bilo mogoče opaziti tudi nekaj poslancev Gibanja Svoboda, ki je pred volitvami v drugem krogu podprlo kandidatko. 

Pridružila se jim je tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Kot pravi, je izjemno počaščena, da je lahko "prva čestitala prvi predsednici republike". Verjame v tvorno sodelovanje Pirc Musarjeve z zakonodajno vejo oblasti.

Ali menite, da bo Nataša Pirc Musar kot prva predsednica lahko, kot je napovedala, v slovenski politični prostor vnesla povezovanje?

  • Da
    22,59 %
    1053 glasov
  • Ne
    77,41 %
    3609 glasov
Oddanih 4662 glasov
Golob: Prepričan sem o najinem dobrem sodelovanju
Predsednik vlade Robert Golob je čestital novi predsednici Republike Slovenije Nataši Pirc Musar. "Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem o najinem dobrem sodelovanju pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje, ter o skupnih prizadevanjih za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno, predsednica!" je zapisal.
Fotogalerija
1 / 34

Kdo je Nataša Pirc Musar?
Nataša Pirc Musar se je rodila leta 1968 v Ljubljani. Na ljubljanski pravni fakulteti je diplomirala leta 1992, pravosodni izpit pa je opravila leta 1997. Po koncu študija se je zaposlila na slovenski nacionalni televiziji, kjer je šest let delala kot novinarka in voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik. Nato je bila pet let voditeljica osrednje informativne oddaje 24 ur na največji slovenski komercialni televiziji POP TV. Novinarsko znanje je dodatno izpopolnjevala na CNN v Atlanti v Združenih državah Amerike, pozneje pa je dva semestra študirala na oddelku za medije na univerzi Salford v Manchestru v Veliki Britaniji. 

Leta 2001 se je podala v gospodarstvo. Vodila je službo za korporativno komuniciranje v družbi Aktiva Group, največji zasebni finančni družbi v Sloveniji. Aprila 2003 se je zaposlila na Vrhovnem sodišču kot direktorica Centra za izobraževanje in informiranje. Julija 2004 jo je Državni zbor na predlog predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Od 31. 12. 2005 pa je opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke. Na predlog predsednika republike dr. Danila Türka jo je Državni zbor 21. 5. 2009 znova izvolil za informacijsko pooblaščenko. Petletni mandat je kot informacijska pooblaščenka začela 16. 7. 2009 in ga končala 16. 7. 2014. 

Oktobra 2009 je Nataša Pirc Musar postala podpredsednica Skupnega nadzornega organa za Europol (JSB Europol), marca 2013 pa je bila izvoljena za predsednico tega organa.  

Oktobra 2014 je ustanovila pravno pisarno, 9. decembra pa je pri Odvetniški zbornici Slovenije zaprisegla kot odvetnica. Odvetniška družba Pirc Musar je začela delovati 1. 1. 2015. 

Novembra 2015 je na dunajski pravni fakulteti doktorirala s tezo Kako najti pravo ravnovesje med varstvom osebnih podatkov in dostopom do informacij javnega značaja z uporabo testa interesa javnosti. 

Nataši Pirc Musar je že čestital aktualni predsednik Borut Pahor:

 Čestitala ji je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen:

Predčasne volitve 2022
Novice Volilna udeležba do 16. ure: glasovalo več volilnih upravičencev kot v prvem krogu
Nataša Pirc Musar in Anže Logar
Novice Oba kandidata za predsednika republike že oddala svoj glas #foto
Predčasne volitve 2022
Novice Do 19. ure 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka
Ne spreglejte