Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2022,
11.26

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

21

Natisni članek

Nataša Pirc Musar predsednik Slovenije Volitve volitve Anže Logar

Nedelja, 13. 11. 2022, 11.26

1 leto, 5 mesecev

Oba kandidata za predsednika republike že oddala svoj glas #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

21

Nataša Pirc Musar in Anže Logar | Oba kandidata za predsednika republike sta na volišče prišla v spremstvu svojih partnerjev in dobro razpoložena. | Foto Twitter Nataša Pirc Musar / STA

Oba kandidata za predsednika republike sta na volišče prišla v spremstvu svojih partnerjev in dobro razpoložena.

Foto: Twitter Nataša Pirc Musar / STA

Oba kandidata za predsednika republike Anže Logar in Nataša Pirc Musar sta že oddala svoj glas. Oba sta na volišče prišla v spremstvu svojih partnerjev in dobro razpoložena. Svoj glas pa je oddal tudi sedanji predsednik republike Borut Pahor, ki je po oddaji glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom.

Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke Anje Rustja. Kot pravi, bo preostanek dneva preživel v krogu družine. "Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine," je povedal.

Na vprašanje, kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je "zadnjič brcnil mimo", si pa želi, da bi bila čim višja. Ocenjuje, da je volilna kampanja nudila neposredni stik z volivci in da so soočenja ljudem omogočila, da so si ustvarili sliko o vsakem od kandidatov.

Anže Logar je na volišče prišel v družbi svoje partnerke Anje Rustja. | Foto: STA , Anže Logar je na volišče prišel v družbi svoje partnerke Anje Rustja. Foto: STA ,

Pirc Musarjeva bo čas do razglasitve rezultatov preživela ob branju knjige

Nataša Pirc Musar, ki je na volišče v Radomljah prišla v spremstvu svojega moža Aleša Musarja, pa je po oddaji glasu volivke in volivce pozvala, da odidejo na volišča. Čas do razglasitve predčasnih rezultatov bo preživela mirno, morda ob branju knjige.

Predvolilno kampanjo je ocenila kot zahtevno, vesela pa je, da se je okrog nje zbralo veliko srčnih ljudi. Kot je povedala, so ji bili v neprecenljivo pomoč prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je danes zahvalila za vso podporo. Ti bodo v volilni štab zvečer prinesli torte, medtem ko je po prvem krogu torto spekla sama.

Predsednik Pahor se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom

Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA , Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob deveti uri zvečer namerava poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna.

Nasvetov za zmagovalca današnjega drugega kroga predsedniških volitev nima, saj je prepričan, da sta oba kandidata že med kampanjo ugotovila, da je funkcija predsednika zahtevno, a lepo delo.

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu.

"Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja," je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude jame, vrnitve narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma na Bazovici, skupne obeležitve stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo-Brioni, je naštel.

Obdobja v svojem življenju po dveh predsedniških mandatih se Pahor veseli. V svoji 32-letni karieri je vedno opravljal poklice z mandatom ljudi, "zdaj pa mogoče ne bo več tako, na to se bom moral navaditi," je povedal.

Predčasne volitve 2022
Novice Volivci bodo danes izbrali novega predsednika republike
Predčasne volitve 2022
Novice Do 19. ure 97 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka
Ne spreglejte