Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 10. 2022,
10.51

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

80

Natisni članek

mladoletnik spolna zloraba posilstvo Slovenija duhovnik televizija Francija

Petek, 7. 10. 2022, 10.51

1 leto, 6 mesecev

Francoska TV o duhovniku iz Slovenije, ki naj bi spolno zlorabljal mlade fante #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

80

Francoska televizija v državni lasti France24 je pred kratkim objavila prispevek o slovenskem duhovniku, ki naj bi med letoma 1992 in 2001 v Kongu spolno zlorabljal mladoletne fante. V tem času je tam namreč deloval kot misijonar. Gre za verjetno najodmevnejši pedofilski škandal pri nas, ki je odjeknil leta 2006, po različnih preiskavah pa so duhovnika, ki v mariborski škofiji še vedno deluje, razglasili za nedolžnega, saj naj bi zadeva že zastarala. Francoska televizija je v prispevku izpostavila, da domnevne žrtve napada še vedno čakajo na zadoščenje pravici.

Omenjeni duhovnik, sicer znan kot oče Jože, še vedno deluje kot škofijski duhovnik mariborske škofije, še posebej pa je aktiven v družinski pastorali.

Novice Nadškofija Maribor bo za duhovnikovo pedofilijo plačala 80 tisoč evrov

Domnevne žrtve so ga obtožile tudi posilstva

V prispevku mu očitajo, da naj bi v letih, ko je v Kongu deloval kot misijonar, spolno zlorabil in celo posilil več mladoletnih fantov, starih okoli 14 let. Da o tem ne bi povedali nikomur, naj bi jih celo podkupoval z denarjem in nekaterim plačal tudi šolanje. Eden izmed prebivalcev vasi, v kateri je duhovnik deloval, je za prispevek francoske televizije povedal, da je bil takrat star 14 let. "Večkrat me je poklical v svojo hišo, me prijel za roko, odpel svoje hlače in začel masturbirati. Preden je ejakuliral, me je prosil, naj mu dam svoje roke," je povedal. 

Kot so izpostavili v prispevku, so ga nekatere domnevne žrtve obtožile celo posilstva. Leta 2001 sta dve žrtvi na lokalno policijo podali prijavi in duhovnika obtožili pedofilije, kar pa je sam zanikal. V policijskem poročilu, ki je videno v omenjenem prispevku, je zapisano, da so po opravljenih preiskavah ugotovili, da so obtožbe utemeljene.

Argument pedofilija
Novice Celjski duhovnik, ki naj bi zlorabljal otroke, še naprej v stiku z mladimi #video #Argument

Duhovniku naj bi prepovedali delo z mladoletnimi

Lansko leto je oče ene od domnevnih žrtev zaprosil za ponovno odprtje primera. Policija v Kongu je tako izprašala sedem domnevnih žrtev in ponovno zaključila, da ga je treba pripeljati pred sodišče, kar pa ni mogoče, saj je v Sloveniji. 

Z mariborske nadškofije, kjer omenjeni duhovnik še vedno deluje, so za tednik Domovina pojasnili, da so delovali povsem v skladu z navodili Vatikana. Takoj po pojavu obtožb naj bi duhovniku izrekli previdnostne ukrepe in prepoved dela z mladoletnimi. Kot je vidno v prispevku, pa so na Facebooku našli več fotografij, kako omenjeni duhovnik še vedno aktivno dela z otroki. Primer so posredovali tudi na policijo, kjer so ugotovili le, da je zadeva že zastarala. 

Iz Vatikana so nato prejeli obvestilo, da preiskava že poteka in da naj počakajo na ugotovitve. Nekaj časa kasneje so dobili obvestilo, da so preiskavo opravili in primer zaključili z ugotovitvijo, da so bile obtožbe lažne in podane z namenom pridobitve finančne koristi.

Nadškofija Maribor: obtožbe so lažne 

 Na Nadškofiji Maribor poudarjajo, da je preiskava pokazala, da so obtožbe lažne. V današnjem sporočilu za javnost pojasnjujejo, da so osumljenemu duhovniku takoj po prejemu prijave prepovedali delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem. "Prav tako je bila dana prijava na policijo. Pisno smo zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek, ter mu obljubili vso potrebno pomoč in sodelovanje," so navedli.

Po izvedeni preiskavi je dikasterij za nauk vere pri Rimski kuriji po navedbah Nadškofije Maribor "prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti (sum prekrška)". Obtožbe naj bi bile torej lažne, z namenom pridobitve finančne koristi, in s tem je za Vatikan primer zaključen.

"Nadškofija Maribor poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. Zavzema se za ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice," je še zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Po poročanju medijev sta policija in tožilstvo primer zavrgli zaradi zastaranja.

Novice Duhovnik, ki ga je v mladosti spolno zlorabljal, nemoteno opravlja posvečeno službo #video
duhovnik
Novice Slovenskega duhovnika doletela najhujša cerkvena kazen
Ne spreglejte