SiolNET. Novice Slovenija
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenskega duhovnika doletela najhujša cerkvena kazen

3,03

termometer

duhovnik
Foto: Getty Images

Duhovniku Antonu Kmetu so z izvensodno odločbo naložili kazen odslovitve iz kleriškega stanu, so sporočili iz Nadškofije Maribor. Izrekli so jo po končanem upravnem kazenskem postopku na cerkvenem sodišču, v katerem so ga spoznali za krivega spolne zlorabe mladoletne osebe.

Kot so zapisali, so Antona Kmeta iz duhovniškega poklica odslovili konec junija, ukrep je v začetku oktobra potrdila Kongregacija za nauk vere v Vatikanu, duhovnika pa so 22. oktobra seznanili o končanem postopku. "S tem dnem so mu ugasnile vse pravice, ki izvirajo iz duhovniškega posvečenja," je napisano na spletni strani nadškofije.

"Žrtev in vse, ki so bili vpleteni v upravni kazenski postopek, priporočamo v molitev, da se v Cerkvi ponovno vzpostavi pravičnost," se dodali.

Po poročanju medijev je bil Kmet nazadnje župnik v Makolah in soupravitelj župnije Studenice. Iz obeh služb so ga razrešili predlani ob sprožitvi preiskovalnega postopka na cerkvenem sodišču.

Generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika je takrat za Večer povedal, da gre za domnevna kazniva dejanja, ki naj bi se dogajala, ko je bil Kmet še kaplan v Ljutomeru, med letoma 1998 in 2001. Po neuradnih podatkih Slovenskih novic naj bi na izletu na Obali spolno nadlegoval mladoletnico. Leta 2019 naj bi se po prijavi z zadevo začeli ukvarjati tudi koprski kriminalisti. Ali so Kmeta laizicirali ravno zaradi omenjenih dejanj, Lesnika danes za STA ni vedel povedati, saj je, kot je dejal, postopek tajen.

Po poročanju medijev je bil Kmet leta 2010 že obsojen na deset mesecev zapora zaradi otipavanja dveh deklic, kazen pa je tudi odslužil.

Odslovitev iz kleriškega stanu ali laizacija je najhujša cerkvena kazen, z njo pa duhovnik izgubi vse pravice in dolžnosti, ki jih ima kot duhovnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin