Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2022,
6.13

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Natisni članek

napad žrtve Rusija vojna Ukrajina

Četrtek, 20. 10. 2022, 6.13

1 leto, 6 mesecev

Namerna napaka ali pa je ruski analitik po pomoti povedal preveč?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

237. dan vojne v Ukrajini. Direktor moskovskega Centra za analizo strategij in tehnologij Ruslan Puhkov, ki je gostoval na ruski televiziji, je o iranskih dronih povedal preveč. Je šlo za namerno napako ali pa se je ruskemu analitiku to zgodilo po pomoti? Po spletu so zakrožile fotografije uničenja ruskih vojaških objektov, ki so ga povzročili ukrajinski izstrelki himars. Medtem ko ruska vojska na številnih območjih vzdolž fronte v Ukrajini popušča pod pritiskom ukrajinskih sil, ostajajo ruske sile neomajne na delu fronte v okolici mesta Bahmut v vzhodni regiji Doneck. Ruska raketa je med drugim zgodaj zjutraj zadela šolo v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, so sporočili tamkajšnji uradniki.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

21.55 Zelenski: Rusija ukrajinsko električno omrežje spreminja v bojišče
18.03 Je šlo za namerno napako ali pa je ruski analitik po pomoti povedal preveč?
16.57 Tako je videti stavba po uničenju z izstrelkom himars
14.10 Ruska skupina Wagner vse bolj aktivna na fronti v Ukrajini
13.13 EU sprejela sankcije proti Iranu zaradi dobave dronov Rusiji
12.50 Je bil požar v nemškem zavetišču za ukrajinske begunce podtaknjen?
12.46 Putin je Berlusconiju podaril 20 steklenic vodke. EU: Kršil je sankcije.
11.16 Kadirov: Moji sinovi so bili na fronti v Ukrajini
10.36 Termoelektrarna v zahodni Ukrajini je precej uničena 
10.30 V ruskem napadu na Doneck en mrtev, pet ranjenih
9.49 Proruski voditelj Hersona: Ukrajinci v Hersonu imajo veliko plačancev
9.10 Ruska raketa je zadela šolo v Zaporožju
8.35 Zelenski: Iran služi krvavi denar od Rusije
7.56 Britanska obveščevalna služba: Rusi razmišljajo o večjem umiku
7.00 Iran zanika, da bi ruske enote oskrboval z brezpilotnimi letali
6.45 ZDA: Rusija uporablja iranska brezpilotna letala za napade na civiliste
6.32 Ruska državna TV jasno poziva h genocidu nad ukrajinskimi civilisti
6.22 Pričakujejo izpade elektrike 
6.19 Zelenski: Sestrelili smo 233 dronov

21.55 Zelenski: Rusija ukrajinsko električno omrežje spreminja v bojišče

Ruski napadi na ukrajinske energetske objekte so spremenili električno omrežje v bojišče, kar je spodbudilo nov val beguncev, ki bežijo v druge dele Evrope, je danes v nagovoru na vrhu EU prek videopovezave dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Rusko vodstvo je ukazalo, da se energetski sistem spremeni v bojišče. Posledice tega so zelo nevarne, spet za vse nas v Evropi," je dejal Zelenski in dodal, da Rusija z napadi na energetske objekte sproža nov val migracij v države EU.

Kot odgovor na ruske napade je ukrajinski predsednik evropske države pozval, naj ukrajinsko vojsko oskrbijo z več in bolj izpopolnjenimi sistemi zračne obrambe, hkrati pa naj Moskvo prizadenejo s še več gospodarskimi sankcijami in tako omejijo njene zmožnosti financiranja vojne.

Ukrajinski predlog za mednarodno nadzorno misijo na meji z Belorusijo "postaja vsak dan pomembnejši", je še dejal Zelenski, potem ko je ukrajinska vojska opozorila na vse večjo nevarnost ruskega napada z beloruskega ozemlja.

Medtem po vsej Ukrajini uvajajo ukrepe za varčevanje z energijo, saj naj bi po navedbah Zelenskega ruski raketni napadi in napadi brezpilotnih letal v enem tednu uničili več kot 30 odstotkov energetskih objektov v državi.

18.03 Je šlo za namerno napako ali pa je ruski analitik po pomoti povedal preveč?

Studio ruske nacionalne televizije je gostil obrambnega analitika in direktorja moskovskega Centra za analizo strategij in tehnologij Ruslana Puhkova, s katerim so med drugim spregovorili o spremembi globalnih trgov. Ker Puhkov sam še ni vedel, da je v studiu ozvočen in da se je oddaja že začela, je voditeljema povedal, da naj v prenosu v živo ne govorijo o iranskih dronih, saj ruske oblasti še niso priznale, da so bili ti zares iranski. Ko mu je voditeljica za neposrečeno napako v živo namignila, da se je oddaja že začela, se je Puhkov le odkašljal in sledila so nova vprašanja.

16.57 Tako je videti stavba po uničenju z izstrelkom himars

Ukrajinci so uničili rusko vojno barako in s posnetkov je razvidno, kako je bila ta videti pred napadom in kako je videti po uničenju z izstrelki himars v regiji Lugansk.

14.10 Ruska skupina Wagner vse bolj aktivna na fronti v Ukrajini

Medtem ko ruska vojska na številnih območjih vzdolž fronte v Ukrajini popušča pod pritiskom ukrajinskih sil, ostajajo ruske sile neomajne na delu fronte v okolici mesta Bahmut v vzhodni regiji Doneck. To naj bi bila predvsem zasluga zasebne vojaške skupine Wagner, ki je po mnenju strokovnjakov postala pomemben člen v ruskem vojaškem stroju.

Ukrajinske sile so v zadnjih tednih dosegle znaten napredek na severovzhodu v okolici Harkova in na jugu v smeri Hersona, medtem ko v okolici Bahmuta v Donecku napredujejo Rusi. Ukrajinci sicer opozarjajo, da se z Wagnerjevimi plačanci srečujejo že bolj ali manj vzdolž celotne frontne črte.

Wagner je zasebno vojaško podjetje, ki ga je ustanovil Jevgenij Prigožin, poslovnež, ki je blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Plačanci skupine Wagner navadno delujejo v senci in so redno tarča obtožb, da izvajajo zločine nad civilisti. V preteklosti so se med drugim borili v Siriji in Libiji, trenutno pa so prisotni v Maliju in Srednjeafriški republiki.

V zadnjem času je skupina Wagner vse dejavnejša tudi v Ukrajini in je glede na trenutno dogajanje "najsposobnejša pehota, ki jo premore ruska vojska", je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Philip Wasielewski, sodelavec ameriškega Inštituta za raziskovanje zunanje politike.

Potem ko je bilo na začetku v Ukrajini le malo znakov o prisotnosti Wagnerjevih plačancev, so v zadnjem času ti vse bolj vidni, nekateri so celo javno poudarili njihovo vlogo v bojih v Ukrajini, med njimi sam ustanovitelj Prigožin.

Večje zanašanje na pomoč plačancev po mnenju poznavalcev "odraža večje razpoke znotraj ruskih oboroženih sil in v njihovem poveljstvu", je za AFP dejala Karolina Hird z Inštituta za vojne študije (ISW) s sedežem v ZDA.

Strokovnjaki dodajajo, da sta ključni prednosti skupine Wagner v primerjavi z ruskimi vojaki boljše vodenje in sposobnost za boj, saj so člani skupine večinoma nekdanji pripadniki posebnih enot, ki za svoje delo dobijo tudi pošteno plačilo, precej višje od navadnih vojakov.

Vendar pa tudi Wagner ne bo mogel napredovati brez sodelovanja preostalih delov ruske vojske, saj njihovih enot preprosto ni dovolj za večjo ofenzivo, je še presodil Wasielewski.

13.13 EU sprejela sankcije proti Iranu zaradi dobave dronov Rusiji

Države EU so sprejele sankcije proti Iranu zaradi dobave dronov Rusiji, je danes sporočilo češko predsedstvo Sveta EU. Gre za zamrznitev premoženja treh posameznikov in ene pravne osebe, ki so odgovorni za dobave dronov, s katerimi Rusija napada cilje v Ukrajini. Sankcije naj bi začele veljati še danes po objavi v uradnem listu EU.

Politični dogovor o sankcijah zaradi dobave dronov so dosegli zunanji ministri Unije na zasedanju v Luksemburgu v ponedeljek, ko so se obenem dogovorili o uvedbi sankcij proti Iranu zaradi smrti Mahse Amini v policijskem pridržanju in nasilnega zatrtja protestov, ki so izbruhnili po njeni smrti.

Kot je danes sporočilo češko predsedstvo, bodo poleg tega okrepili sankcije proti dvema posameznikoma in dvema pravnima osebama, ki so sicer že na seznamu evropskih sankcij.

Ruska vojska v zadnjih dneh z droni iranske izdelave napada cilje v Ukrajini, predvsem z njimi uničuje energetsko infrastrukturo. V Teheranu sicer zanikajo, da bi Rusiji dobavili brezpilotne letalnike.

12.50 Je bil požar v nemškem zavetišču za ukrajinske begunce podtaknjen?

Sinoči je zagorelo v zavetišču za ukrajinske begunce na severovzhodu Nemčije. Rešili so 14 beguncev in tri zaposlene, so sporočile nemške oblasti.

Nekdanji hotel, spremenjen v zavetišče za begunce, je zgorel pozno sinoči, je sporočila policija. V požaru ni bil nihče poškodovan, begunce pa so premestili v druga zavetišča.

"Ena stvar mora biti jasna: ljudje, ki bežijo pred vojno, potrebujejo našo zaščito in podporo. Ne bomo tolerirali nobenega sovražnega govora in nasilja," je dejala Manuela Schwesig, guvernerka nemške zvezne dežele Meklenburg-Pomorjansko.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da policija preiskuje vzrok požara in sumi, da je bil podtaknjen.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino je v Nemčijo prispelo več kot milijon beguncev, večinoma žensk in otrok.

12.46 Putin je Berlusconiju podaril 20 steklenic vodke. EU: Kršil je sankcije.

Dvajset steklenic vodke, ki jih je ruski predsednik Vladimir Putin poslal italijanskemu politiku Silviu Berlusconiju, krši evropske sankcije, uvedene zaradi ruske invazije na Ukrajino, je sporočila Evropska komisija.

"Za moj rojstni dan mi je poslal dvajset steklenic vodke in zelo lepo pismo," je Berlusconi, ki je prejšnji mesec dopolnil 86 let, svojim poslancem povedal v zvočnem posnetku, ki ga je objavila tiskovna agencija LaPresse.

Evropske sankcije, uvedene aprila, vključujejo prepoved uvoza ruskega alkohola, vključno z vodko, je sporočila komisija in dodala, da za darila ni izjem. 

11.16 Kadirov: Moji sinovi so bili na fronti v Ukrajini

Čečenski voditelj in Putinov zaveznik Ramzan Kadirov je danes na svojem profilu na kanalu Telegram sporočil, da so njegovi trije mladoletni sinovi obiskali fronto v Ukrajini. Najstarejši je star 16 let, najmlajši pa 14.

Ramzan Kadirov | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Akmat, Eli in Adam so se približali sovražnikovim položajem in zagotovili ognjeno podporo našim borcem," je sporočil Kadirov. Trdi tudi, da so njegovi sinovi "stopili v stik s čečenskimi borci, ki so se borili na ukrajinski strani, ter jim rekli, naj pridejo na fronto in v boju pokažejo svojo zavezanost evropskim vrednotam".

10.36 Termoelektrarna v zahodni Ukrajini je precej uničena 

Ruski zračni napad, ki je v sredo prizadel veliko termoelektrarno v mestu Burštin v zahodni Ukrajini, je povzročil precej resno škodo, je danes zjutraj dejal guverner regije.

10.30 V ruskem napadu na Doneck en mrtev, pet ranjenih

V ruskem napadu v regiji Doneck je bil ubit najmanj en človek, najmanj pet drugih pa je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Pavlo Kirilenko.

V regiji Harkov je Rusija prizadela več naselij, pri čemer so ranili 78-letnega moškega in uničili trgovine z živili.

9.49 Proruski voditelj Hersona: Ukrajinci v Hersonu imajo veliko plačancev

Kiril Stremousov, eden od proruskih voditeljev okupirane ukrajinske regije Herson, ki ga je imenovala Moskva, je na svojem profilu na Telegramu objavil izjave, ki jih je dal za Radio Krim.

Vodja separatistov trdi, da "Ukrajinci v južni Ukrajini, kjer naj bi v protiofenzivi zavzeli Herson, izgubljajo moralo, primanjkuje jim vojakov".

"Imajo veliko plačancev. Prepoznamo jih po tem, da nas v prestreženi radijski komunikaciji imenujejo Rusi. Ukrajinci nas ne imenujejo tako, pravijo nam Rašisti ali Orki," je dejal Stremousov.

9.10 Ruska raketa je zadela šolo v Zaporožju

Ruska raketa je zgodaj zjutraj zadela šolo v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, so sporočili tamkajšnji uradniki. Kiril Timošenko, namestnik vodje urada ukrajinskega predsednika, pravi, da je ruska raketa okoli 7.20 zjutraj zadela šolo v vasi Komišivaha. Podatkov o morebitnih žrtvah še ni. 

8.35 Zelenski: Iran od Rusije služi krvavi denar 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožil Iran, da jemlje krvavi denar od Rusije za brezpilotna letala kamikaze, ki jih ruske sile uporabljajo v smrtonosnih napadih na ukrajinska mesta.

Ruska uporaba brezpilotnikov v vojni proti Ukrajini se je okrepila od poletja, ko je Moskva po navedbah ZDA in Kijeva od Irana dobila brezpilotna letala. 

"Ne zaupam iranskemu vodstvu. Vse to javno zanikajo, pravijo, da Rusiji niso ničesar prodali. Toda tukaj vidimo na stotine napadov z brezpilotnimi letali. V Ukrajini, v Kijevu vidimo napade na civilno infrastrukturo, šole, univerze. Z njimi uničujejo naš energetski sistem," je dejal Zelenski v pogovoru za kanadsko televizijo CTV.

CNN je pred kratkim ob sklicevanju na vire v obveščevalni skupnosti poročal, da Iran pošilja vojaško osebje na Krim, da bi urilo rusko vojsko v uporabi brezpilotnih letal.

Zelenski pravi, da ne zaupa Teheranu. "Iran pošilja ta brezpilotna letala Rusom. To jim omogoča, da ubijajo Ukrajince. Sklenili so dogovor, gre za denar. Gre za krvavi denar, ki ga zasluži Iran," je dejal. 

7.56 Britanska obveščevalna služba: Rusi razmišljajo o večjem umiku

Najnovejše obveščevalno poročilo britanskega obrambnega ministrstva se osredotoča na evakuacijo prebivalcev iz Hersona na levi breg reke Dneper. Obveščevalcem britanskega obrambnega ministrstva se zdi nenavadno, da je general Sergej Surovikin priznal, da so razmere napete in težke.

"Ta poteza verjetno nakazuje, da ruske oblasti resno razmišljajo o večjem umiku svojih sil z območja zahodno od reke Dneper. Ključni izziv vsake ruske operacije umika bi bil spraviti vojake in njihovo opremo čez tisoč metrov široko reko. Glede na to, da so bili vsi mostovi močno poškodovani, bi se Rusija verjetno močno zanašala na začasni most, ki ga je v zadnjih dneh zgradila blizu Hersona, in enote vojaških trajektov, ki delujejo na več lokacijah," piše v poročilu.

7.00 Iran zanika, da bi ruske enote oskrboval z brezpilotnimi letali

Ukrajina in njeni zavezniki trdijo, da je Rusija ciljala na Ukrajino z iranskimi droni kamikazami, poroča The Guardian. 

Moskva je po navedbah Ukrajine pridobila do 2.400 brezpilotnih letalnikov ter jih uporablja za napade na energetske cilje in vzbujanje strahu med civilisti.

Iran zanika dobavo brezpilotnih letal Rusiji, medtem ko je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov dejal, da nima nobenih informacij o njihovem izvoru. "Uporablja se ruska oprema z ruskimi imeni," je dejal Peskov.

Anonimni iranski uradnik je za Reuters povedal, da je Rusija, ko so visoki uradniki iz Teherana pred kratkim obiskali Moskvo, zaprosila za več iranskih brezpilotnih letal in balističnih raket z izboljšano natančnostjo. Vir je dejal, da je Iran obljubil, da bo Rusiji zagotovil več brezpilotnih letal, pri čemer je navedel dva visoka iranska uradnika in dva iranska diplomata.

6.45 ZDA: Rusija uporablja iranska brezpilotna letala za napade na civiliste

"Čeprav Iran še naprej laže, se svet zaveda, da Rusija uporablja iranska brezpilotna letala za napade na ukrajinske civiliste in infrastrukturo," je v sredo zvečer na Twitterju objavil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price

"Zdaj imamo veliko dokazov, da se iranska brezpilotna letala uporabljajo za napade na ukrajinske civiliste in kritično civilno infrastrukturo. Brez oklevanja bomo uporabili sankcije in druga ustrezna orodja za vse vpletene," je dodal. 

6.32 Ruska državna TV jasno poziva h genocidu nad ukrajinskimi civilisti

Ruska poslanca Andrej Guruljov in Konstantin Dolgov sta na ruski nacionalni televiziji v pogovoru z Olgo Skabajevo zagovarjala izstradanje ukrajinskega civilnega prebivalstva in prisilo v izgnanstvo.

6.22 Pričakujejo izpade elektrike 

Ukrajinska nacionalna energetska družba je pozvala državljane, naj predčasno napolnijo vse telefone in druge naprave zaradi pričakovanih izpadov električne energije, ki so posledica ruskih raketnih napadov, poroča BBC. 

Kot smo poročali včeraj, so ruske rakete zadele elektrarno v regiji Dnipropetrovsk, Zelenski pa je včeraj povedal, da je bilo v malo več kot tednu dni poškodovanih okoli 30 odstotkov ukrajinskih elektrarn. 

Prebivalce pozivajo, naj napolnijo telefone, svetilke in baterije. Operater je Ukrajince pozval tudi, naj se založijo z vodo ter si zagotovijo tople nogavice in odeje.

Ljudje bodo morali varčevati z energijo in morajo biti pripravljeni na občasne izpade elektrike, je dodal Kirilo Timošenko iz urada predsednika Volodimirja Zelenskega. "Od 7. do 23. ure je treba čim bolj zmanjšati porabo električne energije. To velja za vse prebivalce države. Če tega ne storijo, naj se pripravijo na občasne prekinitve," je zapisal na Telegramu.

Dodal je, da bo ulična razsvetljava v mestih omejena in da je treba državo pripraviti "na hudo zimo". 

6.19 Zelenski: Sestrelili smo 233 dronov

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nočnem videonagovoru dejal, da je ukrajinska zračna obramba prejšnji mesec nad Ukrajino sestrelila 233 iranskih brezpilotnih letal. Poleg dronov kamikaz so sestrelili še več deset različnih ruskih raket.

Ruska policija
Novice Nova sumljiva smrt v Rusiji. Putinovega vodjo oddelka za novačenje našli obešenega.
Jedrska elektrarna Zaporožje
Novice Trenutek, ko so Ukrajinci na jugu države uničili rusko vojaško opremo
Novice Katastrofa v Jejsku: kriv je bil ruski magnet za kaos
Spomenka Hribar
Novice Spomenka Hribar in Aurelio Juri v podporo Putinu: Nismo vas volili, da nekritično sledite ZDA
 
Ne spreglejte