Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 10. 2022,
12.42

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

20

Natisni članek

letalo Ukrajina Rusija Suhoj

Torek, 18. 10. 2022, 12.42

1 leto, 6 mesecev

Katastrofa v Jejsku: kriv je bil ruski magnet za kaos

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

20

Sinočnje strmoglavljenje ruskega vojaškega letala na stanovanjski blok v mestu Jejsk na jugozahodu Rusije, ki je povzročilo smrt najmanj 13 ljudi in ki ga Moskva uradno razlaga kot posledico gorečega reaktivnega motorja, je najnovejši dogodek v kronologiji incidentov, ki bodo močno zaznamovali zapuščino bombnika suhoj su-34. Reaktivec, ki stane okrog 35 milijonov evrov, prenovljeni model Su-34M pa še petnajst milijonov več, je v svoji kratki dozdajšnji operativni karieri postal pravi magnet za nesreče.

Suhoj su-34 uporablja samo rusko vojaško letalstvo. Zanj je Rusijo sicer že pred leti zaprosila Alžirija, toda dogovora (še) niso sklenili. | Foto: AP / Guliverimage Suhoj su-34 uporablja samo rusko vojaško letalstvo. Zanj je Rusijo sicer že pred leti zaprosila Alžirija, toda dogovora (še) niso sklenili. Foto: AP / Guliverimage

Suhoj su-34 je eno novejših ruskih vojaških letal in večnamenski kos opreme, ki lahko prevzame vlogo bombnika ali lovca ter deluje v vseh vremenskih (in svetlobnih) razmerah. Su-34 doseže najvišjo hitrost blizu 2.000 kilometrov na uro in je kljub svoji relativni velikosti, v dolžino meri več kot 23 metrov, precej okreten. Opremljen je lahko s celo vrsto raketne oborožitve, med drugim tudi z raketami, ki nosijo jedrske bojne glave. 

Tupoljev Tu-144
Novice Vsak, ki je potoval s tem letalom, je lahko hvaležen, da je ostal živ

Prototip suhoja su-34 je prvič letel že pred 32 leti, prve serijsko proizvedene modele pa je rusko vojaško letalstvo v stalno uporabo prejelo šele v začetku leta 2014. Do zdaj je bilo izdelanih 147 letal su-34. Letos je Rusija v boj prvič poslala tudi modernizirano različico letala su-34M.

Ostanki sestreljenega suhoja su-34 v Ukrajini, april 2022 | Foto: AP / Guliverimage Ostanki sestreljenega suhoja su-34 v Ukrajini, april 2022 Foto: AP / Guliverimage

Negostoljubna Ukrajina

Letalo suhoj su-34 je bilo in še vedno je del zračne podpore ruskega napada na Ukrajino, a se je v skoraj osmih mesecih od začetka invazije izkazalo, da reaktivcu ukrajinski zrak ne prija najbolj. Rusija je do konca septembra v Ukrajini namreč izgubila že 14 suhojev su-34 oziroma desetino vseh, ki so bili narejeni do zdaj (140 je bilo operativnih, sedem testnih).

V večini primerov je šlo za prizadevanja ukrajinskih vojakov, da bi z neba sklatili več kot 30 milijonov evrov vredno letalo. Enega od reaktivcev, in sicer celo čisto novega su-34M, vrednega okrog 50 milijonov evrov, ki je bil ruskim oboroženim silam dostavljen le nekaj tednov prej, pa so Rusi nad krajem Alčevsk na vzhodu Ukrajine julija zadeli z lastnim protiletalskim topništvom:

Magnet za uničenje

V zadnjih mesecih ni bilo malo tistih, ki so izrazili začudenje nad tem, kako učinkoviti so Ukrajinci pri klatenju suhojev su-34 oziroma koliko reaktivcev je med vojno v Ukrajini že poljubilo tla.

Toda že večkrat v zadnjih letih in ne nazadnje tudi včeraj, ko se je eno od vojaških letal zaletelo v blok v ruskem mestu Jejsk in pri tem ubilo najmanj 13 ljudi, se je pokazalo, da je suhoj su-34 nekoliko nagnjen k povzročanju nesreč oziroma je ruskim pilotom na kožo morda pisan manj od drugih letal:

- 22. oktobra 2020 je suhoj su-34 med rutinskim pripravljalnim poletom strmoglavil v gozd na ruskem Daljnem vzhodu, natančneje v regiji Kabarovsk. Pilot in kopilot sta nesrečo preživela. 

- 6. septembra 2019 sta se v bližini mesta Lipeck na zahodu Rusije zaletela dva suhoja su-34. Nesreča se je zgodila zaradi napake enega od pilotov. Obema reaktivcema je sicer uspelo pristati. 

- 18. januarja 2019 sta se na ruskem Daljnem vzhodu, natančneje nad Tatarsko ožino, ki ločuje celino in ruski otok Sahalin, prav tako zaletela dva reaktivca suhoj su-34. Dva pilota sta umrla, enemu se je uspelo rešiti, eden je ostal pogrešan. 

- 1. avgusta 2018 je suhoj su-34 med pristajanjem v letalskem oporišču Hurba zdrsnil s pristajalne steze in se ustavil šele po enem kilometru, pri čemer se je njegov pristajalni mehanizem popolnoma zaril v tla. 

- 4. junija 2015 je suhoj-34 med pristajanjem v vojaškem oporišču Buturlinovka prav tako zdrsnil s pristajalne steze. Obstaja tudi videoposnetek te nesreče:

- Te nesreče sicer ni povzročil suhoj su-34, temveč je bil v njej udeležen kot potnik: konec lanskega leta je s ceste v Rusiji zdrsnil tovornjak, ki je prevažal reaktivca su-34. 

 

 

Ne spreglejte