Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2019,
9.37

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

1

Natisni članek

Kranj porodnišnica Polona Podnar

Četrtek, 14. 3. 2019, 9.37

5 let, 1 mesec

Direktorica kranjske porodnišnice odhaja: Težko je delati, ko nimaš kaj prijeti v roke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

1

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj porodnišnica | Z odstopom direktorice je kranjska porodnišnica, kjer se na leto rodi okoli 1400 dojenčkov, vnovič na razpotju. Nezakonite pogodbe za opravljanje citopatoloških preiskav so leta 2005 odnesle takratnega direktorja Marka Lavriča. | Foto STA

Z odstopom direktorice je kranjska porodnišnica, kjer se na leto rodi okoli 1400 dojenčkov, vnovič na razpotju. Nezakonite pogodbe za opravljanje citopatoloških preiskav so leta 2005 odnesle takratnega direktorja Marka Lavriča.

Foto: STA

Dan po odprtju sodobnih, milijon evrov vrednih porodnih apartmajev v kranjski porodnišnici je odstopila njena direktorica Polona Podnar. Dejala je, da ni mogla uresničiti svoje vizije, iz njenih besed je razumeti, da predvsem zaradi finančnih omejitev. Po njenem je namreč izjemno težko delati v razmerah, ko praktično skoraj nimajo kaj prijeti v roke in jim vsak dan grozijo z izvršbami. Pred kratkim je sicer omenjala tudi slabo vzdušje med ginekologi.

Porodnišnica Ljubljana
Novice Ljubljanska porodnišnica z novimi prostori #video

Podnarjeva je kranjsko porodnišnico, ki ima milijon evrov izgube, vodila skoraj dve leti. Vodenje je prevzela v času glasnih razmišljanj o pripojitvi k jeseniški bolnišnici. Z odstopom je seznanila le najožjo skupino sodelavcev, svojo odločitev pa je za Radio Slovenija utemeljila z besedami, da je v danih razmerah naredila največ, kar je lahko.

"Načrti za obnovo stavbe za naprej so pripravljeni. Tako da mislim, da je moje delo tukaj končano," je dejala, ob tem pa ni želela razkriti podrobnih razlogov za odstop. V nedavnem pogovoru za eno od slovenskih revij je podvomila o entuziazmu ginekologov in opozorila, da stanje duha med njimi ni ravno optimalno.

Kasneje je za STA pojasnila še, da ni mogla uresničiti vsega, kar je želela. Podnarjeva je imela vizijo, da bi se kranjska bolnišnica razvila v eno najboljših bolnišnic za ginekologijo in porodništvo daleč naokoli. Prepričana je, da je to še vedno mogoče in da morda bolnišnica potrebuje nek pretres, da se stvari spremenijo in premaknejo naprej. 

dojenček
Novice Čudež v brazilski porodnišnici

Milijonska izguba, pomanjkanje materiala, grožnje z izvršbami

Trenutno stanje tega ne omogoča, saj je bolnišnica v slabem finančnem stanju. Minulo leto je znova končala z izgubo, ki je znašala okoli milijon evrov. Podnarjeva je za STA med drugim izpostavila, da je izjemno težko tako za vodstvo kot za zaposlene delati v razmerah, ko praktično skoraj nimajo kaj prijeti v roke in jim vsak dan grozijo z izvršbami. "Tudi za vzdušje v zavodu je to res težko," je opozorila.

Zato je še enkrat apelirala na tiste, ki lahko kaj naredijo, naj vendarle poskrbijo za sistemske ukrepe ali pa sprejmejo neko odločitev glede kranjske bolnišnice. V preteklih letih je bilo veliko govora o njeni pripojitvi k Splošni bolnišnici Jesenice, pri čemer bi se celotno področje porodništva in ginekologije na Gorenjskem lahko združilo v Kranju, za kar so bile že narejene tudi strokovne podlage. A prejšnja zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc načrtov ni uresničila, njen naslednik Samo Fakin pa je po nekaj mesecih odstopil, tako da je zdravstveni resor trenutno brez ministra. Stolček naj bi sicer zasedel direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

družina dom
Novice Porodniška: kaj slovenskim staršem prinaša nova direktiva EU?

dojenček
Novice V tunizijski porodnišnici umrlo 11 novorojenčkov, zdravstveni minister odstopil

Želijo več denarja iz zdravstvene blagajne

V trenutnih pogojih bolnišnica po njenem mnenju kljub varčevalnim ukrepom ne more pozitivno poslovati. Kot je dejala včeraj ob odprtju novih porodnih blokov, so tako kot druge bolnišnice v sanaciji, vendar ukrepi, ki jih pričakujejo, pri njih praktično niso možni, kar ugotavlja tudi sanacijski odbor. Varčevanje, kot ga poskušajo uvajati, namreč po njenih besedah v Kranju izvajajo že vrsto let.

"Nujno je treba izvesti sistemske ukrepe in poskrbeti, da bodo storitve korektno plačane. Dokler ne bo tako, žal ne moremo pričakovati pozitivnega poslovanja te bolnišnice, ki se ukvarja samo s področjem ginekologije, ki je še posebej podcenjeno. Zato tudi ne moremo kriti minusa s kakšno bolje plačano storitvijo in ne moremo delati drugače kot z izgubo," je še dodala v torkovi izjavi.

porod
Novice "Neprijetno ukrepanje pri porodu še ni nasilje nad porodnicami"
porodnišnica
Novice Slovenke z zgodbami opozarjajo na težke porodne izkušnje #foto #video
Doula
Trendi "Ne moremo pričakovati lepega poroda v nemogočih pogojih" #intervju
Ne spreglejte