Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2019,
9.02

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25

Natisni članek

družina otrok starševstvo

Sobota, 26. 1. 2019, 9.02

5 let, 2 meseca

Porodniška: kaj slovenskim staršem prinaša nova direktiva EU?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,25
družina dom

Pogajalci institucij EU so dosegli načelni dogovor o novih pravilih za očetovski in starševski dopust, ki naj bi zagotovil več enakopravnosti žensk in moških na trgu dela. Uvaja evropski minimalni standard, da je očetu ob rojstvu otroka zagotovljenih najmanj deset dni dopusta z enakim nadomestilom kot v primeru bolezni.

"To je dober dan za socialno Evropo in družine v Evropi," je po dogovoru poudarila evropska komisarka za zaposlovanje in socialne zadeve Marianne Thyssen. Koristi od nove zakonodaje bodo imela po njenih besedah tudi podjetja.

Podobno je sporočil pogajalec Evropskega parlamenta David Casa iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP): dogovor ne bo zagotovil le boljše kakovosti življenja državljanom, temveč bo tudi povečal produktivnost ter prispeval k zmanjšanju plačnih razlik med spoloma.

Podlaga za pogajanja je bil predlog komisije iz aprila 2017 s poudarkom na novih pravilih za očetovski in starševski dopust, ki naj bi zagotovila večjo zastopanost žensk na trgu dela.

Novice Kako je Švedska spodbudila očete, da odidejo na porodniško

Kakšne spremembe je sprejela komisija?

Ključni del novih pravil je nov evropski minimalni standard, da ima oče oziroma "drugi starš" pravico do desetih dni dopusta ob rojstvu otroka, pri čemer je nadomestilo enako nacionalnemu nadomestilu za čas bolezni. Do konca pogajanj je bilo odprto vprašanje koncepta "drugi starš", ki omogoča vključitev istospolnih parov v članicah, kjer to dopušča nacionalna zakonodaja. Temu so namreč ostro nasprotovale nekatere članice s Poljsko in Madžarsko na čelu.

Še naprej bodo zagotovljeni štirje meseci starševskega dopusta, a po novem bosta dva meseca neprenosljiva in za dva meseca je zagotovljeno nadomestilo, ki pa ga bodo članice določile same.

Nova pravila zagotavljajo tudi do pet dni dopusta na leto za oskrbo v primeru bolezni neposrednega sorodnika ter krepijo pravico do prožnega delovnega časa.

Dogovor morajo sicer članice EU in Evropski parlament še uradno potrditi, še pred tem pa ga morajo preučiti in odobriti članice v okviru odbora namestnikov veleposlanikov pri EU.

Novice Očetom ne bo treba prisilno na porodniški dopust

Slovenski starši imajo te pravice že danes

Naša zakonodaja že danes predvideva, da lahko očetovski dopust, če ga oče ne izrabi, koristi druga oseba - tudi partner v istospolni skupnosti. Evropa namerava zdaj to urediti na nivoju celotne Unije. | Foto: Thinkstock Naša zakonodaja že danes predvideva, da lahko očetovski dopust, če ga oče ne izrabi, koristi druga oseba - tudi partner v istospolni skupnosti. Evropa namerava zdaj to urediti na nivoju celotne Unije. Foto: Thinkstock Na slovensko zakonodajo nova pravila najverjetneje ne bodo pomembneje vplivala, saj ima Slovenija večino zgoraj naštetih stvari že uzakonjenih. Tako ima oče v Sloveniji po rojstvu otroka pravico do 15 dni plačanega dopusta, še dodatnih 15 dni pa lahko koristi do takrat, ko otrok konča prvi razred osnovne šole.

Prav tako naša zakonodaja že predvideva, da lahko očetovski dopust, če ga oče ne izrabi, koristi druga oseba. Tu so navedeni materin zakonec, materin zunajzakonski partner, partner ali partnerka registrirane istospolne partnerske skupnosti, ki dejansko neguje in varuje otroka, ter partner registrirane istospolne partnerske skupnosti osebe, ki koristi materinski dopust.

Tudi starševski dopust je v Sloveniji že danes daljši od štirih mesecev, ki jih zdaj namerava uzakoniti Bruselj. Pri nas traja 260 dni, torej dobrih osem mesecev. V tem času upravičenec prejema nadomestilo. Skupaj s porodniškim dopustom, ki traja 105 dni, imajo tako slovenske mame zagotovljeno leto dni plačane "porodniške". Omenimo pa, da je tu z novim letom prišlo do pomembne spremembe: do zdaj je starševsko nadomestilo znašalo 100 odstotkov posameznikove povprečne plače v zadnjih 12 mesecih, in ne več 90 odstotkov.

Novice Oče je honorarec, bo imela mama krajšo porodniško?

Tri leta časa za prenos direktive 

Rok za prenos direktive, ki ne pokriva samozaposlenih, v nacionalno zakonodajo je podaljšan z običajnih dveh na tri leta.

Prejšnji poskus uskladitve zakonodaje na tem področju, ki je bil osredotočen na reformo porodniškega dopusta, je po letih pogajanj neslavno propadel. Zdaj se je Uniji, kot kaže, le uspelo dogovoriti o minimalnih standardih za očetovski dopust.

Odzivi so tako razmeroma pozitivni. V evropski konfederaciji sindikatov (Etuc) so ocenili, da dogovor vključuje več pozitivnih elementov, na primer plačan očetovski in starševski dopust, ki zdaj na ravni EU manjkajo. Obžalujejo pa dolgo obdobje za implementacijo.

Ne spreglejte