Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
19. 7. 2013,
14.55

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

očetovski dopust porodniška

Petek, 19. 7. 2013, 14.55

5 mesecev, 3 tedne

Kako je Švedska spodbudila očete, da odidejo na porodniško

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Medtem ko v Sloveniji poteka razprava, ali naj bi za očete uvedli obvezno enomesečno porodniško, ko naj bi namesto matere skrbeli za otroka, je ledino na tem področju pred leti orala Švedska.

Švedska je kot prva na svetu uravnotežila porodniško za moške in ženske. Že leta 1974 je uvedla možnost, da gre na porodniško tudi oče, možnost pa je do leta 1991 izkoristilo le šest odstotkov očetov. Ženske so bile še vedno pretežno tiste, ki so koristile porodniško, ne le zaradi tradicije, temveč tudi zaradi večjih finančnih koristi. Leta 1995 je Švedska uvedla enomesečno plačano porodniško za očete. Očetje niso bili obvezani ostati doma, vendar je družina izgubila najmanj en mesec plačane porodniške, če tega niso storili. Leta 2002 so dodali še drugi mesec očetovskega dopusta.

S temi spodbudami očetom, da ostanejo doma in skrbijo za novorojenčka, je država dosegla radikalne spremembe: danes gre na porodniško 85 odstotkov Švedov. Osemdeset odstotkov očetov vzame tretjino od razpoložljivih 13 mesecev, devet odstotkov pa jih vzame najmanj 40 odstotkov celotne porodniške. Študija švedskega inštituta za delo je pokazala, da so se s spremembami povečali tudi prihodnji dohodki mamic, in sicer za sedem odstotkov za vsak mesec porodniške, ki ga je vzel njihov partner. Poleg tega se je od leta 1995, ko je bil uzakonjen očetovski dopust, zmanjšala stopnja razvez in ločitev.

Na Portugalskem očetje obvezno na porodniški dopust Edina država na svetu, ki ima obvezen očetovski dopust, je Portugalska, vendar znaša le en teden. Islandija predvideva tri mesece porodniške za oba starša, dodatne tri mesece pa si lahko razdelita med seboj. Švedskemu zgledu je delno sledila tudi Nemčija, ki je leta 2007 namenila dva od 14 plačanih mesecev porodniške za očete.

Večina držav novim mamicam zagotavlja vsaj tri mesece plačane porodniške. Po podatkih Mednarodne organizacije dela (ILO) imata v Veliki Britaniji oče in mati po rojstvu otroka na razpolago 280 dni, prvih šest tednov porodniška znaša 90 odstotkov plače, nato pa določen znesek. Delitev porodniške med starša omogočajo med drugim še Avstralija (126 dni, vnaprej določen znesek), Brazilija (120 dni, 100-odstotno plačan), Francija (112 dni, 100-odstotno plačan), Indonezija (84 dni, 100-odstotno plačan), Nizozemska (112 dni, 100-odstotno plačan), Savdska Arabija (70 dni, 50-odstotno plačan) in Španija (112 dni, 100-odstotno plačan).

ZDA brez porodniškega dopusta Povsem drugače je v ZDA. Potem ko je Avstralija leta 2010 sprejela novo zakonodajo o porodniškem dopustu, so ZDA ostale edina industrializirana država, ki ne predpisuje plačane porodniške za matere novorojenčkov. Lesoto in Papua Nova Gvineja sta edini preostali državi, kjer porodniška ni plačana.

V ZDA zakon iz leta 1993 novim staršem zagotavlja njihovo delovno mesto do 12 tednov po rojstvu otroka, vendar delodajalec v tem času ni zavezan k plačilu porodniške, zakon pa izvzema manjša podjetja. Le okoli 16 odstotkov delodajalcev nudi polno plačano porodniško. Številne družine se morajo tako precej zadolžiti ali pa zaprositi za pomoč. Nekatera podjetja pa razumejo, da se jim bolj splača imeti zadovoljne nove starše, kot pa jih zamenjati, saj to stane med 50 in 200 odstotki delavske plače. Ko je Google podaljšal porodniško s treh na pet mesecev in je bila porodniška stoodstotno plačana, se je povečala tudi delovna vnema novih mamic. Vse več je tudi pritiskov aktivistov, ki se zavzemajo za zakonodajo o plačani porodniški.

Ne spreglejte