Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 11. 2018,
12.05

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,84

16

porodnišnica porod ginekolog

Natisni članek

Nedelja, 4. 11. 2018, 12.05

5 let, 8 mesecev

"Neprijetno ukrepanje pri porodu še ni nasilje nad porodnicami"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,84

16

porod | Porodničarji in babice so do akcije #Prekinimo tišino zelo kritični. Poudarjajo, da vsak poseg v sili še ne pomeni nasilja nad porodnico.  | Foto Thinkstock

Porodničarji in babice so do akcije #Prekinimo tišino zelo kritični. Poudarjajo, da vsak poseg v sili še ne pomeni nasilja nad porodnico.

Foto: Thinkstock

Pred tedni so Slovenke po vzoru akcije na Hrvaškem začele javno deliti svoje travmatične porodne zgodbe. Akcija #Prekinimo tišino še vedno opozarja na porodni sistem v Sloveniji. "Da otroka rešimo pred okvarami in smrtjo, so ukrepi, ki so včasih tudi boleči, potrebni," je kot odziv na akcijo pojasnil Jakob Koren, predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka v Splošni bolnišnici Celje, in dodal, da nikoli ne izvedejo ukrepov, če jih porodnice izrecno prepovejo. "Dobivamo pisma mamic, ki so ogorčene nad obtožbami," pa akcijo komentira Gorazd Kavšek, predstojnik Porodnišnice Ljubljana. 

Akcija #Prekinimo tišino je sprožila val podpore med Slovenkami, ki so lahko po javni poti podelile svojo travmatično porodno izkušnjo, po drugi strani pa tudi val zaskrbljenosti in odpora med porodničarji in babicami v slovenskih porodnišnicah.

porodnišnica
Novice Slovenke z zgodbami opozarjajo na težke porodne izkušnje #foto #video

"Zapleti zahtevajo takojšnje in odločno ukrepanje"

"V medicini vsak porod razumemo kot nujno stanje, ker lahko v izredno kratkem času in nepredvidljivo pride do hudih zapletov tako pri otroku kot pri materi," je komentiral Jakob Koren, predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka v Splošni bolnišnici Celje. Dodal je, da reševanje nenadnih stanj zahteva hitre, učinkovite in včasih tudi boleče, neprijetne posege. Kot pravi, so bodoče matere o morebitnih posegih in tveganjih seznanjene že pred porodom v materinskih šolah. 

Koren zagovarja odločne in takojšnje ukrepe v primerih, ko lahko pride do okvare ali celo smrti otroka.  | Foto: Splošna bolnišnica Celje Koren zagovarja odločne in takojšnje ukrepe v primerih, ko lahko pride do okvare ali celo smrti otroka. Foto: Splošna bolnišnica Celje "Babice so pri vodenju poroda, kolikor je le mogoče, pozorne in nežne tako do otroka kot tudi do porodnice, vendar lahko pride do zapletov, ki zahtevajo takojšnje in odločno ukrepanje," pojasni predstojnik Ginekološko-porodniškega oddelka.

Koren ukrepanje osebja ponazori s praktičnem primerom, ko otrok zaradi ram obtiči in morajo ukrepati s pritiskom na trebuh, prerezom presredka in s pravilnimi vleki, kjer sprostijo ramena in ročice otroka, da ne pride do zadušitve. "Vse to z namenom, da ga rešimo hudih okvar ali celo smrti," pojasni.

"Ne sprejemam trditve, da se nad njimi dogaja nasilje"

"Razumljivo je, da pri takšnih zapletih pride do dodatnih bolečin in lahko tudi do poškodb, vendar bi bil izhod v primeru, da ne bi ukrepali, lahko še mnogo hujši," pove Koren in doda, da v takšnih primerih za anestezijo ni časa, saj bi bil otrok mrtev, preden bi jo sploh izvedli. 

"To je zgolj ena od možnosti, do katerih lahko pride pri porodu, opozarja specialist ginekologije in porodništva. "Enako velja za prerez presredka, saj mora biti odločitev sprejeta in izvedena v nekaj sekundah," pove.

"Ne sprejemam trditev, da se izvaja nad njimi nasilje in da se postopki izvajajo brez privolitev, razen kadar gre za nujne ukrepe," je kritičen do zapisov akcije #Prekinimo tišino.

Enako meni tudi Gorazd Kavšek, predstojnik Porodnišnice Ljubljana. "Z možnostjo rezanja presredka je seznanjena vsaka porodnica in v poseg tudi pisno privoli oziroma ga lahko odkloni," pove. 

"O ukrepih se s porodnico pogovorimo"

"Če porodnica izrecno prepove katerega od možnih ukrepov, ga seveda ne izvedemo, če ne gre za nujni ukrep za reševanje zapletov," pove Koren.  

"O vseh priporočenih ukrepih, da bi porod napredoval dobro, se s porodnico pogovorimo in jo seznanimo z razlogi za priporočen ukrep pri porodu," pojasni Gorazd Kavšek, predstojnik Porodnišnice Ljubljana.  | Foto: STA , "O vseh priporočenih ukrepih, da bi porod napredoval dobro, se s porodnico pogovorimo in jo seznanimo z razlogi za priporočen ukrep pri porodu," pojasni Gorazd Kavšek, predstojnik Porodnišnice Ljubljana. Foto: STA ,

S Korenom se strinja tudi Kavšek. "O vseh priporočenih ukrepih, da bi porod napredoval dobro, se s porodnico pogovorimo in jo seznanimo z razlogi za tak priporočen ukrep. Dovoljujemo vse, kar je v skladu s strokovnimi priporočili za vodenje poroda," pove. 

Današnje ženske porod prevečkrat idealizirajo

"Nekatere porodnice so danes premalo pripravljene na porod, predvsem v smislu močnega idealiziranja poroda in pretirane usmerjenosti k sebi, premalo pa težijo k realnemu poteku poroda in ne nazadnje k izhodu poroda," opozarja Koren.

Kot pravi, morajo v zapletih izvajati tudi neprijetne postopke, ki pa jih porodnica subjektivno sprejema kot nasilje. "Ob zapletih moramo postaviti drugačne prioritete," pojasni.

"Nekatere porodnice so danes premalo pripravljene na porod, predvsem v smislu močnega idealiziranja poroda in pretirane usmerjenosti k sebi, premalo pa težijo k realnemu poteku poroda in ne nazadnje k izhodu poroda," opozarja Koren. | Foto: Pixabay "Nekatere porodnice so danes premalo pripravljene na porod, predvsem v smislu močnega idealiziranja poroda in pretirane usmerjenosti k sebi, premalo pa težijo k realnemu poteku poroda in ne nazadnje k izhodu poroda," opozarja Koren. Foto: Pixabay

"Menim, da ne gre za to, koliko so psihično in fizično pripravljene in kaj se dandanes dojema kot nasilje. Bolj gre za pričakovanja in za to, koliko zaupajo institucijam zdravstvenega sistema. Predvsem pa ne želim posploševati, kakšna je današnja generacija žensk," pove Kavšek. 

Koren o vodenju porodov doda, da je velik problem porodnega sistema v Sloveniji ravno pomanjkanje stalno prisotnih anesteziologov. "Odgovornost bi moralo prevzeti ministrstvo za zdravje, verjetno bi marsikateri postopek lažje izpeljali in z manj travmami za porodnico," je kritičen Koren. 

Pritožbe in mnenja se lahko povejo na bolj intimen način

"Akcija bo zagotovo in je že sprožila številne odzive ter razprave v vseh družbenih skupinah. Žal pa menim, da anonimno poročanje o subjektivno neprijetnih izkušnjah ne bo bistveno izboljšalo stanja, ker ne bo spremenilo bistva problema - izboljšanje celovite oskrbe porodnic v Sloveniji," opozarja Koren.

Doula
Trendi "Ne moremo pričakovati lepega poroda v nemogočih pogojih" #intervju

Ko pravi, tudi sam razume, da je v določenih primerih lahko prišlo do nerazumevanja in nesporazumov, nesramnosti, vendar so to prej izjeme kot pravilo. "Kadar se katera izmed porodnic pritoži, že pri pogovoru, soočenjih stališč in razlagi postopkov v veliki večini primerov ugotovimo, da gre za nesporazume in pomanjkanje komunikacije, nikakor pa ne za nasilje in žalitve," pojasni. 

Kavšek je mnenja, da se lahko pritožbe podajo na veliko bolj intimen način, ne pa z udarniško javno metodo, ki zmanjšuje zaupanje v slovensko porodništvo.  | Foto: Prekinimo tišino Kavšek je mnenja, da se lahko pritožbe podajo na veliko bolj intimen način, ne pa z udarniško javno metodo, ki zmanjšuje zaupanje v slovensko porodništvo. Foto: Prekinimo tišino

Koren vidi problem akcije v tem, da se z obtožbami zmanjšuje zaupanje v slovenski porodniški sistem, prav tako pa napisane pritožbe v obliki zgodb ne ponujajo možnosti odgovora ali analiz dogodkov. 

"Verjamem, da je na voljo mnogo poti za mnenja in pritožbe, ki so boljši in bolj konstruktiven način za reševanje teh zadev," je o javnem deljenju zgodb kritičen predstojnik Porodnišnice Ljubljana, ki zagovarja bolj intimen način deljenja pritožb, s katerim bi naredili tudi več dobrega za prihodnost. "Menim, da so razmere v slovenskem porodništvu dovolj kakovostne, da ni potrebna udarniška in javna metoda," akcijo #Prekinimo tišino komentira Kavšek.

IVF neplodnost
Trendi Posvojila sta deklico iz Afrike: Otroka si ne izbereš, ampak ti je namenjen #video

"Število pohval bistveno presega število pritožb in prav v zadnjih dneh prejemamo pisma mamic, ki so zgrožene nad nekaterimi obtožbami in linčem osebja v porodnišnicah, saj preprosto ne morejo razumeti, da se kaj takšnega tako nekritično prenaša v medijih," še pove. 

Ne spreglejte