SiolNET. Novice Slovenija
4,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenke z zgodbami opozarjajo na težke porodne izkušnje #foto #video

4,24

termometer

porodnišnica
V porodnišnicah se pogosto dogaja tudi tisto, kar se ne bi smelo dogajati. Foto: STA

Čeprav velja porod za eno izmed najlepših izkustev žensk, ostane številnim v grenkem spominu. Hrvatice so v akciji #Prekinimo tišino z osebnimi zgodbami opozorile na ravnanje v hrvaških porodnišnicah in z njimi vplivale na poostren nadzor v porodnem sistemu. Zdaj jim sledijo tudi Slovenke, ki so se odločile po zgledu sosed deliti porodne izkušnje z javnostjo.

''Začeli smo,'' so v okviru akcije #Prekinimo tišino poudarili v Zavodu Indo Anai, ki se zavzema za nujne spremembe v obporodnem sistemu v Sloveniji. Z zgodbami in pozivom ženskam, naj delijo svojo porodno izkušnjo, želijo opozoriti javnost na težke porodne zgodbe Slovenk.

rojstvo, porod Trendi "Ne moremo pričakovati lepega poroda v nemogočih pogojih" #intervju

''Srce parajoče so, pustile so globoke rane in če nam uspe z zbranimi zgodbami doseči spremembo, bo to pripomoglo k zdravljenju teh ran. Nobena ni edina, nobena ni sama v tem ... Polno nas je in čas je, da se nas sliši,'' so zapisali na svojem družbenem profilu.

Prekinimo Tišino Foto: Prekinimo tišino

dojenček, novorojenček Novice V ljubljanski porodnišnici tudi 29 stopinj Celzija

Prekinimo Tišino Foto: Prekinimo tišino

''Slišalo nas bo ministrstvo, slišali nas bodo mediji in slišali bodo ljudje, ki so pripomogli k tem grozljivkam,'' pišejo pobudniki akcije Prekinimo tišino, s katero si želijo glasno povedati, da Slovenkam ni vseeno za vse neupravičene posege v njihova telesa in za vse travme, ki jih nosijo s seboj za vse življenje.

Prekinimo Tišino Foto: Prekinimo tišino

''Številne ženske zaradi tega, kar jim je bilo storjeno, ne želijo imeti več otrok,'' opozarjajo v Zavodu Indo Anai in pozivajo vse Slovenke, da se pridružijo s svojimi porodnimi izkušnjami v slovenskih porodnišnicah.

''Navedite letnico in čim bolj jedrnato opišite vašo zgodbo. Imen osebja in porodnišnic ne omenjamo, ker ne želimo primerjav in tekmovanja, ampak hočemo, da se ve, da se vse to dogaja v Sloveniji v 21. stoletju,'' pišejo. 

Prekinimo Tišino Foto: Prekinimo tišino

Ranko Babić Trendi Ranko o ženinem porodu: Na trenutke me je imelo, da bi odkorakal ven

Prekinimo Tišino Foto: Prekinimo tišino

Akcija #Prekinimo tišino se je leta 2014 začela že na Hrvaškem, po njenem vzoru pa zdaj na porodni sistem opozarjajo tudi Slovenke. Pretresljive zgodbe so pri sosedih zdramile tudi ministrstvo za zdravje, kjer so obljubili poostren nadzor v hrvaških porodnišnicah, piše Jutarnji list. 

Novinarka: Nataša Jager Radin/Video: Planet TV


 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 196
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin