Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
15.17

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

8

Natisni članek

UKC Ljubljana vročina

Četrtek, 9. 8. 2018, 15.17

5 let, 8 mesecev

V ljubljanski porodnišnici tudi 29 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,30

8

dojenček, novorojenček | V ljubljanski porodnišnici so nekatere sobe tudi brez klimatizacije, to vpliva na občutek vročine. | Foto Pixabay

V ljubljanski porodnišnici so nekatere sobe tudi brez klimatizacije, to vpliva na občutek vročine.

Foto: Pixabay

V vročini so med posebej ogroženimi bolniki. Marsikje v bolnišnicah še vedno nimajo klimatskih naprav, zato so lahko v bolniških sobah temperature precej visoke. V ljubljanski porodnišnici lahko te dni v bolj izpostavljenih sobah brez klimatizacije živo srebro doseže tudi 29 stopinj Celzija.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana imajo hlajenje urejeno v okoli 40 odstotkih objektov. Nove zgradbe so hlajene, stare pa so bile zgrajene po starih standardih, zato jim je uspelo le deloma zagotoviti ustrezno hlajenje. Stari objekti so poleg tega slabo izolirani, imajo zastarelo inštalacijo, ki ne dopušča novih priklopov električnih naprav.

Za hlajenje nimajo dovolj sredstev

Zaradi pomanjkanja sredstev so stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. To jim je uspelo le na najbolj kritičnih oddelkih infekcijske klinike, so pojasnili v UKC Ljubljana. Težave imajo tudi pri zagotavljanju ustreznih potreb po vlažnosti in temperaturah na starejših prezračevalnih sistemih, ki imajo omejeno možnost regulacije in ob zelo visokih zunanjih temperaturah ne zmorejo povsem zadostiti potrebam.

Zaradi pomanjkanja sredstev so stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. | Foto: STA , Zaradi pomanjkanja sredstev so stare objekte le deloma opremili z ustreznim hlajenjem. Foto: STA ,

Da bi bolnikom, ki v vročini ležijo v bolniških posteljah, vsaj nekoliko olajšali bivanje, so sodelavcem znova poslali navodila za ravnanje. Tako prostore prezračujejo ponoči, ko temperature padejo, podnevi pa poskrbijo za maksimalno senčenje prostorov in zapiranje oken, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Ob vklopljeni hladilni napravi ne odpirajo oken, svetujejo tudi, da se prostor prezrači, da zaprejo okna in vklopijo hlajenje. Svetujejo tudi vnos zadostne količine tekočin. Tako strokovnjaki zdravstvene nege za bolnike dodatno poskrbijo s pogostimi osvežitvami, jim pripravijo osvežilne kopeli, preoblačijo osebno in posteljno perilo in izvajajo preostale ukrepe za izboljšanje počutja.

požar
Novice Nad velik del Evrope prihaja nov vročinski val, drugod nevarnost poplav

Z vročino se borijo tudi brezdomci

Je pa po navedbah UKC Ljubljana priporočljivo, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni večja od šestih stopinj Celzija, večja razlika bi namreč lahko neugodno vplivala na telo. Seveda pa je temperaturno udobje odvisno od posameznika. Niso pa bolniki edini, ki jim vročina povzroča preglavice. V klimatizirane prostore se težko zatečejo tudi brezdomci. 

vročina
Novice Vročinski val na Japonskem zahteval najmanj 14 življenj

Tako opažajo, da se v teh vročih dneh brezdomci pogosteje zadržujejo v dnevnih centrih, medtem ko se v hladnejših dneh bolj zadržujejo pred njimi. V dnevnih centrih imajo na voljo zadostne količine vode in druge vrste osvežitve, da preprečujejo dehidracijo. Prav tako je društvo aktivno na terenu, kjer brezdomcem delijo vodo in pripomočke za rehidracijo.

Novice Vročinski val: v Skandinaviji temperature kot ob Sredozemskem morju #video
Hlajenja primanjkuje še v drugih slovenskih bolnišnicah. V trboveljski bolnišnici je najhuje v sobah oddelka za dializo, kjer stopinje narastejo tudi preko 30 stopinj Celzija. Z enako visoko vročino se bojujejo tudi na infekcijskem oddelku mariborskega UKC.

 

Danes se po napovedih vremenoslovcev obeta najbolj vroč dan v letošnjem vročinskem valu. Po podatkih na spletni strani Agencije RS za okolje so se v več krajih v Sloveniji temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče je bilo ob 14. uri v Novi Gorici, kjer se je živo srebro povzpelo na 35 stopinj Celzija.

S tem pa se niti približno nismo približali temperaturnemu rekordu izpred petih let, ko so v Cerkljah ob Krki namerili 40,8 stopinje Celzija. Trenutno je tam 33 stopinj Celzija.
Ne spreglejte