Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2018,
12.01

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

vročina vreme požar

Sreda, 25. 7. 2018, 12.01

5 let, 9 mesecev

Nad velik del Evrope prihaja nov vročinski val, drugod nevarnost poplav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
požar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Od Španije do Skandinavije je ta teden pričakovati nov vročinski val in v mestih, kot so Madrid, Pariz, Frankfurt, Amsterdam in Stockholm bi lahko dosegli najvišje temperature letos. Najhuje bo v četrtek in petek, napoveduje portal AccuWeather. Na jugovzhodu Evrope grozijo poplave. Bolgarija je Grčijo in Turčijo opozorila pred naraslimi vodami.

V večjem delu Španije, Francije, Nizozemske, Belgije in zahodne Nemčije je v četrtek in petek pričakovati temperature nad 32 stopinj Celzija. V Parizu, Bruslju in Kölnu pa bi lahko izmerili tudi 35 stopinj Celzija, navaja makedonska tiskovna agencija MIA.

Grčija, požar
Novice Grčija: požari pod nadzorom, številni še pogrešani #foto #video

Na Švedskem stanje zelo resno, a stabilno

Pričakovati je, da bodo visoke temperature na Švedskem ovirale tudi gašenje požarov, s katerimi se že več tednov spopada ta skandinavska država. Na pomoč so ji že priskočili gasilci iz več drugih držav. Po zadnjih podatkih po vsej državi divja še 25 požarov, a civilna zaščita je danes ocenila, da so razmere sicer zelo resne, a hkrati stabilne.

Požar v pokrajini Dalarna je pozno v torek znova ušel nadzoru in se s pomočjo vetra razširil še za več kot kilometer. A s hitrim posredovanjem letal za gašenje so ga znova ukrotili, je povedala vodja operacij Anneli Bergholm Söder.

Švedski so na pomoč priskočili tudi poljski gasilci.  | Foto: Reuters Švedski so na pomoč priskočili tudi poljski gasilci. Foto: Reuters

Gasilci se trenutno osredotočajo na tri velika območja slabih sto kilometrov severno od Stockholma. Poleg Dalarne sta to še Gävleborg in Jämtland. Tam so požari še vedno tako veliki, da jih ni mogoče pogasiti, temveč zgolj zajeziti, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Civilna zaščita je vse občinske uprave pozvala, naj zaostrijo prepoved žarov in kurjenja na prostem.

Grčija požar avtocesta
Novice Grki stojijo v kolonah, da bi za žrtve požara darovali kri #video

Bolgarija opozorila Grčijo in Turčijo na nevarnost poplav

Vroče bo tudi konec tedna, a nekaj olajšanja bo v soboto območju od osrednje Francije do južne Švedske prinesel hladnejši veter. Zaradi tega bo veljala nevarnost neviht in nalivov. Te je po vsej Švedski pričakovati tudi v nedeljo in ponedeljek.

S katastrofalnimi požari se borijo tudi v Grčiji, kjer so ognjeni zublji terjali že 79 življenj. Bolgarija je danes Grčijo in Turčijo opozorila, naj se pripravita na poplave, saj bi lahko napovedano obilno deževje v prihodnjih dneh povzročilo razlivanje rek Arda in Marica na ozemlju teh dveh držav.

Z Grčije sporočajo, da so požari pod nadzorom. | Foto: Reuters Z Grčije sporočajo, da so požari pod nadzorom. Foto: Reuters

Bolgarske oblasti so zaradi obilnih padavin že razglasile izredne razmere v več občinah. V mestu Tetevan je v naraslih vodah umrl moški, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ne spreglejte