Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sreda,
25. 7. 2018,
6.45

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Natisni članek

Grčija požar noad

Sreda, 25. 7. 2018, 6.45

5 let, 9 mesecev

Grčija: požari pod nadzorom, številni še pogrešani #foto #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

Grškim gasilecm je uspelo pod nadzor spraviti večino požarov na polotoku Atika. Nenadzorovano divja le še eden. Oblasti so že govorijo o najbolj smrtonosnih požarih, skupaj so zahtevali že 80 življenj, število žrtev pa še lahko naraste. Številne ljudi še pogrešajo, uničenih je bilo več kot tisoč hiš.

Požari, ki so v ponedeljk izbruhnili vzhodno in zahodno od grške prestolnice, so pod nadzorom. Nenadzorovan je le še požar na gori Geraneia, ki leži 70 kilometrov zahodno od Aten, tuje medije povzema STA. S požari se je v zadnjih dneh borilo na stotine gasilcev, pomoč so jim nudili tudi kolegi iz drugih držav.

Grški premier Aleksis Cipras je po hudi katastrofi, ki je prizadela državo, razglasil tudi tridnevno žalovanje za žrtvami požara. Umrlo je 80 ljudi, številni so še pogrešani, zato se bojijo, da bo žrtev še več. 190 je ranjenih, med njimi mnogi huje. Med žrtvami in ranjenimi so tudi otroci.

Pogršane sorodniki iščejo tudi s pomočjo spletne strani, na kateri so objavili njihove fotografije.

Grčija, Atene, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Atene, požar
Novice V Grčiji že pet požarov, umrlo je 74 ljudi. #video #foto

Katastrofa "bibličnih razsežnosti"

Najhujši požari v zadnjem desetletju so izbruhnili vzhodno in zahodno od grške prestolnice. Zahodno je požar najprej izbruhnil v obalnem kraju Kineta, severovzhodno pa v obalnem območju Rafina.

Tamkajšnje letovišče Mati je popolnoma uničeno, ljudje govorijo o "katastrofi bibličnih razsežnosti". Posnetki razkrivajo, da je od letovišča, priljubljenega med lokalnimi turisti, predvsem med upokojenci in otroci na poletnih taborih, ostalo le pogorišče hiš in avtomobilov.

Boris Bogataj
Novice Slovenec v Atenah: Najprej smo mislili, da je saharski pesek #video

Satelitski posnetki požarov

Požari so se z vetrom, ki je pihal tudi do 100 kilometrov na uro, širili izjemno hitro. Ljudje so pred njimi bežali v avtomobilih, vendar mnogim ni uspelo zbežati in so umrli v vozilih. Številnim se je uspelo rešiti s skokom v morje.

Gre za najbolj smrtonosne požare v Grčiji doslej. Največ življenj so pred tem terjali požari na Peloponezu in otoku Evia leta 2007, ko je umrlo 77 ljudi.

Danes naj bi po navedbah Aten na pogorišča prispelo več kot 300 strokovnjakov, ki bodo ocenili škodo. Razsežnosti tokratnih požarov razkrivajo tudi včerajšnji satelitski posnetki.

Gozdni požari v tej sredozemski državi sicer niso posebnost, zaradi visokih temperatur in vetra jih vsako poletje izbruhne več.

So bili požari podtaknjeni?

Vzrok požarov sicer še ni znan, sumijo pa da so jih podtakinili požigalci, da bi lahko izropali zapuščene domove. Na omenjenem območju je namrč na treh različnih mestih hkrati izbruhnilo kar petnajst požarov.

Na Švedskem še vedno gori, a je stanje stabilno

Na Švedskem se gasilci že več kot teden dni borijo z uničujočimi gozdnimi požari. Po zadnjih podatkih po vsej državi divja še 25 požarov, a civilna zaščita je danes ocenila, da so razmere sicer zelo resne, a hkrati stabilne.

Požar v pokrajini Dalarna je pozno v torek znova ušel nadzoru in se s pomočjo vetra razširil še za več kot kilometer. A s hitrim posredovanjem letal za gašenje so ga znova ukrotili, je povedala vodja operacij Anneli Bergholm Söder.

Gasilci se trenutno osredotočajo na tri velika območja slabih sto kilometrov severno od Stockholma. Poleg Dalarne sta to še Gävleborg in Jämtland. Tam so požari še vedno tako veliki, da jih ni mogoče pogasiti, temveč zgolj zajeziti. STA

Fotogalerija
1 / 14
Grčija požar avtocesta
Novice Grki stojijo v kolonah, da bi za žrtve požara darovali kri #video
Grčija požar avtocesta
Novice So slovenski gozdovi varni pred požari? #video
Ne spreglejte