Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
24. 7. 2018,
9.40

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

3

Natisni članek

Grčija Atene požar

Torek, 24. 7. 2018, 9.40

5 let, 9 mesecev

Slovenec v Atenah: Najprej smo mislili, da je saharski pesek #video

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

3

"Dejansko divjata dva požara, eden na vzhodu, drugi na zahodu. Oba približno 50 kilometrov zunaj Aten, vendar je ozračje v Atenah kljub temu grozno, nebo je popolnoma prekrito z dimom," o razmerah v Grčiji, kjer se borijo z ogromnimi požari, poroča Boris Bogataj, ki živi in dela v Atenah.

Obsežen gozdni požar je izbruhnil včeraj in zaradi suše in vetra hitro ušel izpod nadzora. "Najprej smo mislili, da je prispela pošiljka peska iz Sahare, saj je bilo nebo popolnoma prekrito," razlaga Boris.

Atene niso ogrožene, vzdušje je turobno

Vendar je bilo ljudem hitro jasno, da to ni zgolj pesek, saj je bilo precej bolj temno, kot običajno. "Sam sem bil popoldne v službi in sem prebiral grozne novice. Požara sicer divjata približno 50 kilometrov zunaj Aten, zato v prestolnici za zdaj nismo ogroženi."

Kljub temu je ozračje v prestolnici precej turobno, ljudje govorijo le o požaru in smrtnih žrtvah. "Facebook je poln fotografij požara, ljudje so žalostni in zaskrbljeni," opisuje Boris, ki v grški prestolnici živi že dobra tri leta.

Dodaja še, da za zdaj ni nevarnosti, da bi kateri od požarov dosegel Atene.

Prebivalci Aten so sprva mislili, da gre za saharski pesek. | Foto: Reuters Prebivalci Aten so sprva mislili, da gre za saharski pesek. Foto: Reuters

Atene, požar
Novice V Grčiji že pet požarov, umrlo je 74 ljudi. #video #foto

Številni noč preživeli na prostem, v avtomobilih in športnih dvoranah

Prvi požar divja v obmorskem mestu Kineta, 55 kilometrov zahodno od Aten, drugi v bližini kraja Rafina, ki leži na obali približno 50 kilometrov severovzhodno od prestolnice.

Požara sta do zdaj zahtevala že vsaj 50 smrtnih žrtev, številni so umrli v svojih avtomobilih, ko so bežali pred ognjenimi zublji. Več kot sto ljudi je ranjenih, med njimi mnogi huje. Številni ljudje so zapustili svoje domove in noč preživeli na prostem, v avtomobilih in športnih dvoranah. Iz počitniških taborov so evakuirali več sto otrok.

S slovenskega zunanjega ministrstva so sporočili, da med žrtvami ni Slovencev in da so s slovenskimi turisti na območju v stalnem stiku. Slovenskim državljanom na prizadetih območjih svetujejo, naj sledijo navodilom lokalnih oblasti, gasilcev in obalne straže ter naj se ne zadržujejo na prizadetih območjih. Hkrati jih pozivajo, naj se javijo slovenskemu veleposlaništvu v Atenah.

Vsem, ki so na poti v Grčijo, medtem odsvetujejo vsa nenujna potovanja na prizadeta območja, dokler požari ne bodo pod nadzorom. Gre za območji vzhodne Atike in Kitete blizu. STA

Ne spreglejte