Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2018,
7.08

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

5

Natisni članek

Grčija Atene požar noad

Torek, 24. 7. 2018, 7.08

5 let, 9 mesecev

V Grčiji že pet požarov, umrlo je 74 ljudi. #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,98

5

V Grčiji divja pet požarov, dva v bližini Aten, eden v bližini Korinta in dva na Kreti. Število smrtnih žrtev se je povzpelo že na vsaj 74 oseb. Poškodovanih je 187 ljudi, pogrešanih še veliko.

Ključni poudarki:

  • v Grčiji gori od včeraj
  • umrlo je več kot 74 ljudi
  • ranjenih več kot sto ljudi, med njimi tudi otroci
  • ljudje so pred požarom bežali v morje
  • pogrešajo skupino turistov
  • MZZ potrdil, da med žrtvami ni Slovencev

Najbolj prizadeto je letovišče Mati blizu pristaniškega mesta Rafina, kjer je požar tudi izbruhnil. Požar se je iz kraja, ki leži približno 40 kilometrov severovzhodno od Aten, zaradi suše in vetra hitro širil. Danes, ko se je veter nekoliko umiril, je gasilcem požar uspelo nekoliko omejiti, še vedno pa ni pod nadzorom, poroča Reuters.

Letovišče Mati, ki je predvsem priljubljeno med lokalnimi turisti, še posebno upokojenci in otroci, ki imajo tam poletne tabore, je praktično pogorelo do tal. Posnetki in fotografije razkrivajo, da ni ostalo drugega kot pogorišče domov in avtomobilov. 

"Naselje Mati ne obstaja več. Videla sem, kako so gorele stavbe, pogoreli avtomobili. Sem zelo srečna, da sem živa," je za grško televizijo Skai povedala starejša ženska.

Tam je požar zahteval tudi največ žrtev, samo na dvorišču ene od tamkajšnjih vil so našli 26 trupel ljudi, ki jim ni uspelo ubežati ognju, čeprav je morje oddaljeno le nekaj metrov. Številni so urmli v svojih domovih, drugi v avtomobilih, s katerimi so poskušali pobegniti pred požarom.

Boris Bogataj
Novice Slovenec v Atenah: Najprej smo mislili, da je saharski pesek #video

Gori tudi zahodno od Aten

Drugi požar je včeraj izbruhnil v gozdu v bližini obalnega naselja Kineta, ki leži 55 kilometrov zahodno od Aten. Kljub takojšnjemu posredovanju gasilcev je zaradi suše in močnega vetra ušel izpod nadzora. Uničeni so številni domovi, cestne povezave so prekinjene.

Vzrok požarov uradno še ni znan. Grške oblasti so izrazile pomisleke ob dejstvu, da je sočasno izbruhnilo več požarov. Nekateri namigujejo, da bi jih lahko zanetili požigalci, ki plenijo zapuščene domove, poroča AFP.

Divji požari v suhi grški pokrajini sicer niso nekaj neobičajnega.

Najmlajša žrtev šestmesečni dojenček

V obeh požarih je skupaj umrlo vsaj 60, med njmi tudi otroci, najmlajša žrtev je bil šestmesečni dojenček. Oblasti se bojijo, da bo število žrtev še naraslo.

Reševalci so rešili že skoraj 700 ljudi, ki so se zatekli na obalo.

Grčija požar avtocesta
Novice Grki stojijo v kolonah, da bi za žrtve požara darovali kri #video

Poškodovanih je več kot sto ljudi, med njimi so številni v smrtni nevarnosti. Oblasti so prejele številne klice o pogrešanih osebah. Sprožili pa so tudi reševalno akcijo za pogrešanimi desetimi turisti, ki so pred ognjem pobegnili s čolnom.

Med žrtvami ni Slovencev

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med žrtvami ni Slovencev. Kot so sporočili za STA, so v stalnem stiku z nekaterimi slovenskimi turisti na območju in po trenutnih informacijah med ranjenimi in žrtvami ni slovenskih državljanov. Ljudem sicer odsvetujejo vsa potovanja na prizadeta območja, ki niso nujna.

Gre za območji vzhodne Atike in Kitete blizu Korinta ter zaradi nepredvidljivih razmer tudi območja, kamor bi se požar lahko razširil.

Grčija, Atene, požar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pred ognjem skakali v morje

Mnogi so se pred plameni rešili tako, da so se zatekli v morje. "Na srečo smo se lahko zatekli v vodo, plameni so nas tako rekoč porinili v vodo. Po hrbtih nas je ožgalo, zato smo se potopili v vodo … Dejal sem, moj Bog, moramo se rešiti," razmere za BBC opisuje Kostas Laganos.

Aktivirali vse reševalne ekipe, zaprosili za mednarodno pomoč

Grške oblasti so mobilizirale vse reševalne ekipe, z ognjenimi zublji se bori več kot 600 gasilcev, številni prebivalci okolice Aten pa so morali zaradi požara zapustiti domove. Več sto otrok so evakuirali s počitniških taborov. Več tisoč ljudi je noč preživelo na prostem, v avtomobilih in športnih dvoranah.

Grčija je zaradi požarov zaprosila za mednarodno pomoč, premier Aleksis Cipras pa je prekinil obisk v Bosni in Hercegovini. "Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da požare spravimo pod nadzor," je povedal novinarjem.

Na Ciprasovo prošnjo so se že odzvale Italija, Nemčija, Poljska in Francija, ki so na pomoč poslale letala, vozila in gasilce. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je grškemu premierju Aleksisu Ciprasu obljubil vso podporo in to kadarkoli.

Leta 2007 umrlo 77 ljudi

V Grčiji zaradi visokih temperatur in vetra vsako poletje izbruhne več požarov. Eden največjih se je zgodil leta 2007, ko je umrlo 77 ljudi.

Požari zajeli tudi Švedsko

Zaradi vročinskega vala, ki je zajel Skandinavijo, se s požari borijo tudi na Švedskem. V zadnjih dneh je tam divjalo 50 požarov, strokovnjaki napovedujejo, da bi zaradi vse višjih temperatur utegnili izbruhniti novi požari.

Državi so na pomoč priskočile Italija, Francija, Nemčija, Litva, Danska, Portugalska, Poljska in Avstrija, ki so zagotovile sedem letal za gašenje požarov, sedem helikopterjev, 60 vozil in več kot 340 strokovnjakov.

Za Švedsko je letošnji julij po navedbah vremenoslovcev najtoplejši v zadnjih 260 letih.

Fotogalerija
1 / 14
Fotogalerija
1 / 9

Grčija požar | Foto: Reuters Foto: Reuters Grčija požar | Foto: Reuters Foto: Reuters   Grčija požar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vročinski val je zajel večji del Evrope, tudi države na severu stare celine, kjer trenutno divja več požarov. O požarih poročajo na Švedskem, Finskem, Norveškem in Latviji. Na izjemno veliko nevarnost požarov so opozorili tudi v Nemčiji, v nizozemski prestolnici Amsterdam pa so zaradi vročine zaprli več mostov.

Grčija požar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Atene Akropola
Novice Zaradi vročine zaprli atensko Akropolo
Ne spreglejte