SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So slovenski gozdovi varni pred požari? #video

0,19

termometer

Na tujem divjajo veliki požari, ki so pogosti tudi v Sloveniji. Zaradi velike suše in iglastih gozdov je najbolj na udaru obalno-kraško območje. Najpogostejši vzrok za izbruh gozdnih požarov pri nas ni narava, ampak človek in nepazljivost pri kmetijskih delih, piknikih ali drugih turističnih aktivnostih.

V poletnih mesecih so gozdni požari v državah ob Sredozemskem morju stalnica. Stanje v Sloveniji trenutno pravi, da v Sloveniji povprečno v gozdovih zagori 88-krat na leto, posamezen požar pa požge šest hektarjev gozdnate površine.  

V Sloveniji primanjkuje opreme za gašenje velikih požarov

Za največjega sovražnika gasilcev velja veter. "Ko piha 100 kilometrov na uro ali več, je stvar praktično neobvladljiva. Nikoli ne veš, ali si na robu ali že sredi požara," je povedal Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

V Sloveniji so večji požari uničevali gozdove leta 2006 v Trstelju, kjer je zgorelo 950 hektarjev, in leta 1994 v Cerju nad Renčami. Največji je leta 2003 prizadel Sela na Krasu. 

Gozdni požari so najpogostejši v sušnem marcu ter poleti julija in avgusta. "Pri gašenju naredimo protipožar, uporabljajo pa se tudi večji ventilatorji," je povedal Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije. Pretekle izkušnje so pokazale, da zmoremo sami obvladovati tudi večje požare, so še povedali na gasilski zvezi.

Slovenska oprema za gašenje velikih požarov ni povsem primerna, je opozoril Stanislav Lotrič z uprave za zaščito in reševanje. "Nimamo tovrstnih letal, nimamo canadeirjev."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin