SiolNET. Trendi Odnosi
0,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posvojila sta deklico iz Afrike: Otroka si ne izbereš, ampak ti je namenjen #video

0,95

termometer

''Šok je bil, ko nama ni uspelo niti v enem letu,'' je svojo izkušnjo o poskusih zanositve opisala Katja Gaspari Leben. Po neuspešnih postopkih umetne oploditve sta se s partnerjem odločila za posvojitev afriške deklice. 

''Ko sva se poročila, sva začela takoj po poroki že razmišljati o otroku,'' je pojasnila Katja Gaspari Leben in dodala, da človek niti ne pomisli, da ti starševstvo ne bi bilo dano.

Pri težavah z zanositvijo je ključno poiskati pomoč

Za posvojitev deklice iz Gvineje sta se zakonca odločila po šestih postopkih neuspešne umetne oploditve. Neplodnost je bila nepojasnjenega vzroka, zanositi pa jima ni uspelo v vseh 11 letih skupne zveze. 

''Otroka si nikoli ne izbereš. Tisti, ki ti je namenjen, ti je namenjen,'' je povedala Katja, ki je tudi soustvarjalka kampanje Bom kdaj mama Bom kdaj oče? in staršem, ki imajo težave pri zanositvi, sporoča, naj ukrepajo pravočasno in poiščejo pomoč. 

Pri zanositvi ima težave že vsak šesti par v Sloveniji

Neplodnost je sicer vse pogostejša težava sodobnega sveta tudi v Sloveniji, kjer že vsak šesti par poišče zdravniško pomoč zaradi neuspešnih poskusov zanositve.

Pri približno tretjini primerov je vzrok za nezmožnost zanositve pri ženski, v drugi tretjini pri moškem, v tretji tretjini pa pri obeh, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. 

nosečnost vadba Trendi Hitra prehrana pri ženskah povzroča neplodnost

Poleg različnih dejavnikov, ki vplivajo na zmožnost zanositve, nosi pomembno vlogo tudi okolje, v katerem živimo. ''Motilci so kemikalije, predvsem plastika in pesticidi,'' je pojasnil Anton Komat, ekolog in raziskovalec.

''Izogibati se moramo hrani, ki je v plastičnih embalažah, in pijačam v plastenkah,'' je opozoril in dodal, da je potrebna previdnost tudi pri opremljanju stanovanja, kjer imamo veliko plastičnih dodatkov.  

''Neplodnosti je čedalje več,'' je pojasnila tudi Darija Mateja Strah, specialistka ginekologije in porodništva. ''Tega trenda ne moremo zamejiti, saj se ženska, ki želi zanositi, za otroka odloči starejša,'' je pojasnila Strahova in dodala, da je povprečna starost ženske, pri kateri prvič zanosi, 30 let.

Jamie Scott noseča s peterčki Novice Po petih letih neplodnosti zdaj pričakujeta peterčke

Ker se nekatere ženske odločajo za otroka tudi v poznih tridesetih letih, številnim takoj ne uspe. Strahova je poudarila, da so se ženske navadile v življenju načrtovati vse, vključno z zanositvijo, kar vpliva tudi na stres. ''Manj je spontanosti in pravilnega odnosa do naše zanositve,'' je pojasnila. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin