SiolNET. Novice Svet
3,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čudež v brazilski porodnišnici

3,64

termometer

dojenček |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po desetih neuspelih poskusih se je v brazilski porodnišnici rodila prva dojenčica, ki je bila donošena v presajeni maternici pokojne darovalke.

S pomočjo darovanih maternic se je doslej rodilo 11 otrok, prvi leta 2013, vendar so bile v vseh primerih darovalke žive. Tokrat gre za prvi primer, da so 32-letni Brazilki, ki se je rodila brez maternice, transplantirali maternico pokojne darovalke. Organ je bil brez kisika že osem ur, poroča The Independent.

Presaditev so izvedli leta 2016, Brazilka pa je deklico rodila lani, zdaj pa so raziskovalci dosežek objavili v znanstveni reviji The Lancet. Kot navajajo, so se s tem precej razširile možnosti neplodnih žensk, ki so doslej imele na voljo le posvojitev ali nadomestno materinstvo.

Britanski časnik še poroča, da v Veliki Britaniji prvo presaditev maternice načrtujejo za prihodnje leto, zato zelo pozdravljajo zadnji uspeh, ki dokazuje, da so uspešne tako transplantacije z živimi kot pokojnimi darovalci.

rojstvo, porod, dojenček Novice Drastičen padec rodnosti: polovica držav že pod mejo ohranjanja populacije d Novice Izjemen dosežek UKC Ljubljana. Tega ni naredil še nihče na svetu. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 19
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin