Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
9. 10. 2018,
11.47

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

Natisni članek

rak kirurgija UKC Ljubljana

Torek, 9. 10. 2018, 11.47

5 let, 6 mesecev

Izjemen dosežek UKC Ljubljana. Tega ni naredil še nihče na svetu. #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

7

V UKC Ljubljana danes predstavljajo popolno rekonstrukcijo nosu, ki so jo opravili na pacientki z rakom. Po njihovih besedah gre za nov dosežek v estetski kirurgiji.

Mladi ženski so namreč zaradi invazivnega kožnega raka morali amputirati nos, kar ji je povzročalo velike funkcionalne in estetske težave.

Pomagali so ji strokovnjaki na kirurški kliniki UKC Ljubljana, ki so prvi na svetu s pomočjo 3D-modela naredili nos na podlakti, nato pa so ga kot ožiljen in oživčen del telesa prenesli na obraz.

Pacientko sta operirala predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan in Vojko Didanovič s kliničnega oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo UKC Ljubljana.

Video: YouTube

Popolna rekonstrukcija nosu je pacientki korenito spremenila življenje ter ji omogočila normalno vrnitev v vsakdanje življenje, pravijo v UKC Ljubljana.

Aleš Šabeder
Novice Ljubljanski UKC s skoraj 13 milijoni evrov izgube

Diagnozo so ji postavili leta 2014. Povedali so ji, da je edina rešitev amputacija nosu. "Zjutraj sem se potipala po obrazu, ker sem mislila, da so to samo sanje," je pripovedovala. Zatekla se je tudi po pomoč k psihiatru, saj je padla v depresijo. 

zdravstvo
Novice Direktor UKC pol leta izbiral vodjo za nabavo in izbral staro znanko #video

"Takšne operacije so izjemno zahtevne in nepredvidljive. Zahtevajo ogromno pogovora s pacientom o možnih zapletih, stranskih učinkih in končnem razpletu," pojasnjuje dr. Uroš Ahčan in dodaja, da je bila osnovna ideja narediti nov nos iz kosti in mehkih tkiv na podlakti, ga pustiti mesec dni, da se zaceli v pravilni obliki, izdelani po 3D-modelu, nato pa ga prestaviti na obraz.

Medicinske sestre
Novice Oddelek v UKC bo zaradi pomanjkanja sester zaprl svoja vrata #video

Šesti dan po osemurni operaciji je pacientka lahko skozi nos normalno dihala. "Počutim se odlično. Vonj je intenzivnejši, okus je drugačen, bolečine so izginile," je dejala.

Ne spreglejte