Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
15.36

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

19

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 aplikacija nasvet

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 15.36

3 leta, 9 mesecev

Vik in krik: so nam aplikacijo za koronavirus res že namestili?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,89

19

Na družbenih omrežjih je bilo v zadnjih tednih mogoče zaslediti ogorčene, a napačne ugotovitve nekaterih uporabnikov, da jim je Google na pametne telefone na skrivaj že namestil aplikacijo za obveščanje o okužbah z novim koronavirusom. V nastavitvah pametnih telefonov z Androidom je po novem res mogoče najti funkcijo, povezano s covid-19, vendar pa to ne pomeni prisotnosti takšne aplikacije. 

Covid-19
Novice Sveži podatki: potrdili 16 novih okužb #video

Kot vemo, sta tehnološki podjetji Google in Apple skupaj razvili programsko infrastrukturo (API), ki je temelj aplikacij za obveščanje o okužbah z novim koronavirusom in, kar je najpomembneje, omogoča navzkrižno komunikacijo med pametnimi telefoni z Googlovim operacijskim sistemom Android in Applovimi pametnimi telefoni iPhone. 

Novo funkcijo, ki je v zadnjih tednih poskrbela za marsikatero napačno domnevo, na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android najdemo v nastavitvah v meniju Google.  | Foto: Matic Tomšič Novo funkcijo, ki je v zadnjih tednih poskrbela za marsikatero napačno domnevo, na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android najdemo v nastavitvah v meniju Google. Foto: Matic Tomšič

Obe podjetji sta na pametne telefone to infrastrukturo nato potisnili v obliki posodobitev za operacijska sistema Android in iOS, ki so jih uporabniki začeli prejemati v tednih po 20. maju. 

To, zaradi česar na družbenih omrežjih v zadnjih tednih negodujejo nekateri uporabniki, zato v resnici ni aplikacija za obveščanje o okužbah, temveč zgolj zagotovilo, da bo takšna aplikacija, ko bo enkrat nameščena na pametnem telefonu, pravilno delovala.

Covid-19 Aplikacija | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Da bi prejemal obvestila o morebitnem zadrževanju v bližini oseb, ki so bile potrjeno okužene z novim koronavirusom, bo moral uporabnik aplikacijo namestiti sam, kar je razvidno tudi iz menija v nastavitvah operacijskega sistema Android.

Izdajatelja te aplikacije sicer nista Google ali Apple, temveč vsaka država posebej. Aplikacijo za sledenje okužbam, ki temelji na infrastrukturi Appla in Googla, danes že uporablja oziroma jo še razvija več kot 20 držav.

Janez Janša
Novice Janša: Uporaba mobilne aplikacije za gibanje bi morala biti obvezna

Kako deluje aplikacija za obveščanje o okužbah z novim koronavirusom?

Aplikacija Koronavirus, Covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters Aplikacija "antikoronavirus" na vsakem pametnem telefonu ustvari unikatno šifro in jo posreduje prek antene bluetooth. Če sta dva pametna telefona z naloženima aplikacijama določen čas manj kot dva metra narazen, si bosta shranila šifri drug drugega.

Če lastnik enega od telefonov pozneje opravi test na novi koronavirus in je ta pozitiven, lahko o tem anonimno obvesti upravljavce aplikacije, ki bodo vsem, ki so bili v njegovi bližini, poslali obvestilo. 

Kot pojasnjuje vodja strokovne skupine za covid-19 dr. Bojana Beović, je ena glavnih lastnosti aplikacije varovanje zasebnosti. Identitet drugih uporabnikov ne izve ne tisti, ki je prejel obvestilo, da je bil v bližini okužene osebe, in ne tisti, ki je bil vir okužbe. Prav tako aplikacija uporabnika ne obvesti, kje in kdaj je bil v bližini okužene osebe. 

Slovenska aplikacija razen v izjemnih primerih ne bo sledila lokaciji uporabnikov. Med izjeme v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covid-19 spadajo osebe, ki imajo nalezljivo bolezen in so v individualno odrejeni karanteni ali podobni omejitvi osebne svobode v času epidemije.

Zaradi člena zakona, ki ureja izjeme za primer zbiranja lokacijskih osebnih podatkov, je "izjemno zaskrbljenost" sicer že izrazil informacijski pooblaščenec RS, saj gre po njegovem mnenju za vprašljiv in nesorazmeren ukrep. 

Kako bi delovala slovenska aplikacija za obveščanje o okužbah s covid-19:

Opozicija kritična do aplikacije za sledenje

Ljubljana, 6. julija - Opozicija v današnji obravnavi predloga zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 na seji odbora DZ za delo opozarja, da je vlada med socialne ukrepe skrila nadzor nad državljani in represijo. "Počasi uvajate diktaturo," je predstavnikom vlade očitala Lidija Divjak Mirnik (LMŠ).

Vlada je v nov interventni zakon za pomoč ob epidemiji covida-19 državljanom in gospodarstvu, ki ga bo DZ potrjeval na julijski seji, vključila podaljšanje ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, razširitev nabora ponudnikov, kjer bo mogoče koristiti turistične bone, ter kritje nadomestil plač za delavce v karanteni v breme države.

Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki ga lahko delodajalci koristijo od razglasitve epidemije sredi marca, se je po besedah ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja izkazal za učinkovitega. Zavod za zaposlovanje je doslej prejel skoraj 11.000 vlog podjetij za 64.642 oseb, ki so jih zaradi pomanjkanja dela kot posledice epidemije poslala na čakanje na delo doma, je povedal.

Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona daje tudi pravno podlago za vzpostavitev in delovanje mobilne aplikacije, katere namen je obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne. "Ti si bodo morali aplikacijo obvezno namestiti," je povedal Cigler Kralj. Določbe o aplikaciji so v zakonsko besedilo zapisane iz preventivnega vzroka, in sicer z namenom varovanja zdravja in življenja ljudi, je pojasnil.

V zakonodajnopravni službi DZ so do določb glede mobilne aplikacije kritični. "Predlagana zasnova mobilne aplikacije temelji na napačnem izhodišču, da ne gre za obdelavo osebnih podatkov," je dejala pravnica državnega zbora in pojasnila, da aplikacija, kljub temu da je anonimna, temelji na obdelavi osebnih podatkov tistih oseb, za katere bo uporaba obvezna.

Obširno negativno mnenje je na te določbe dal tudi informacijski pooblaščenec, je spomnil Vojko Starovič (SAB). "Določbe, ki se nanašajo na obdelavo identifikacijskih in osebnih podatkov so povsem nesprejemljive," je opozoril. Sam bi poglavju o uvedbi mobilne aplikacije nasprotoval tudi v primeru, da bi bila njena uporaba povsem prostovoljna.

V NSi uvedbo aplikacije podpirajo. Aplikacija bo anonimna in ne bo beležila stikov z naključno mimoidočimi, je zagotovila Tadeja Šuštar (NSi). Predlog zakona v njeni poslanski skupini podpirajo, saj naslavlja pomembne rešitve pri mogočem drugem valu epidemije, je dejala.

Drugi val epidemije je že tu, danes pa odločamo šele o pripravi nanj, pa je opozorila Tina Heferle (LMŠ). Tudi ona je kritična do mobilne aplikacije, saj epidemija po njenem mnenju ne bi smela biti razlog za prekomerno poseganje v človekove pravice in svoboščine.

Določbe o aplikaciji ne sodijo med interventne ukrepe, je opozorila in dodala: "Vlada poskuša policijsko disciplinirati in nadzorovati državljane, in to v imenu novega koronavirusa."

Sicer pa v LMŠ menijo, da aplikacija ne bo imela nobenega učinka, saj si je večina prebivalcev ne bo namestila na svoje pametne telefone. "To pa zato, ker vam ljudje ne zaupajo več," je predstavnike vlade opozorila Divjak Mirnikova.

Vlada je v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila še nekatere druge rešitve, med drugim je predvidela sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo v javni mreži. Za te namene namerava v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov. (STA)

Preberite tudi:

Pametni telefon, koronavirus
Novice Kako bi delovala slovenska aplikacija za covid-19? #video
Papaya, Zrće
Novice Iz Hrvaške s korono
Makedonija koronavirus
Novice WHO poziva države, naj se prebudijo in ustavijo virus
Anthony Fauci
Novice Ameriški strokovnjak: Če ne boste upoštevali ukrepov, bo prišlo do katastrofe
Ne spreglejte