Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 7. 2020,
6.46

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

34

Natisni članek

testiranje dom starejših občanov Koronavirus COVID-19

Ponedeljek, 6. 7. 2020, 6.46

3 leta, 9 mesecev

Koronavirus v Sloveniji

Sveži podatki: potrdili 16 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

34

Po najnovejših podatkih so potrdili 16 novih okužb s koronavirusom. V nedeljo so skupaj opravili 530 testiranj, 11 bolnikov s covid-19 pa je hospitaliziranih. V Centru starejših Pristan, kjer se je v zadnjih dneh razvilo novo žarišče, so do zdaj potrdili 17 primerov okužb. Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci opozorila na primer iz UKC Ljubljana, kjer so ovadili par zaradi širjenja covid-19 iz malomarnosti.

Skupno so do zdaj potrdili 1.716 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 111 bolnikov. Na intenzivni negi ni nobenega bolnika.

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da se je stanje poslabšalo predvsem v državah, kjer so se odločili za izvedbo volitev. To sta Srbija in Hrvaška.

"Izkazalo se je, da je epidemiološka slika poslabšana predvsem v tistih državah, ki so se odločile za izvedbo volitev. V tem trenutku to zlasti velja za Zahodi Balkan. V Srbiji se soočajo z eklatantnim poslabšanjem razmer, izredne razmere so razglasili tudi v Beogradu," je uvodoma dejal Kacin.

UKC Ljubljana prijavil dva posameznika

UKC Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA , UKC Ljubljana je vložil prijavo zoper dva posameznika iz tujine s stalnim prebivališčem v Sloveniji zaradi suma kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni.

Kot je pojasnil Kacin, je 37-letna tuja državljanka 3. julija poklicala na 112 in potožila zaradi slabega počutja in bolečin v trebuhu, ob tem pa ni omenila, da so pri njenem partnerju že 20. junija potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je storila šele po petih urah, tudi njen partner pa je klub odrejeni karanteni opravljal delo v večjem podjetju. Zoper oba je UKC Ljubljana vložil prijavo zaradi suma kaznivega dejanja širjenja nalezljive bolezni. Kot je dejal Kacin, je zagrožena denarna kazen, lahko pa tudi do šest mesecev zapora, v primeru težjega zapleta tudi do osem let.

Celotna izjava Jelka Kacina:

V Vipavi potrdili še en primer

V vipavskem domu za starejše so po izbruhu okužb novega koronavirusa pri stanovalcih in zaposlenih v zadnjih dveh dneh opravili številna testiranja. Po zadnjih podatkih so okužbo potrdili pri desetih stanovalcih in sedmih zaposlenih. Skupaj so testirali 60 oskrbovancev in 12 zaposlenih, nove podatke pa bi lahko dobili pozno popoldne.

Pet oskrbovancev je že bilo premeščenih na infekcijsko kliniko v Ljubljani, za preostale pa se še dogovarjajo. Strokovna skupina za obvladovanje bolnišničnih okužb iz šempetrske bolnišnice je danes obiskala vipavski center starejših Pristan in ugotovila, da je namestitev okuženih v domu ustrezna in zato ne potrebujejo premestitve v bolnišnico, je povedala strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler, piše STA.

Župan Goran Kodelja


Vnos vira še vedno neznanka

Od kod je prišel virus v dom, po besedah direktorja Martina Kopatina še ne vedo. Lahko od obiskovalcev ali od koga od zaposlenih.

Skupno je v domu 108 stanovalcev in 45 zaposlenih.

Kot je dopoldne za STA povedal direktor doma Martin Kopatin, bodo testirali vse stanovalce in zaposlene.

"Nihče od stanovalcev nima hujših znakov bolezni, le dva med njimi sta imela rahlo povišano temperaturo, vsi preostali pa niso imeli nikakršnih znakov bolezni," je povedal Kopatin.

Direktor vipavskega doma za starejše Martin Kopatin.


 

 

Sploh prvi primeri v občini Vipava

Prvo okužbo so v Centru starejših Pristan Vipava potrdili v petek pri enem od stanovalcev centra.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in nasploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah, poroča STA.

 V Sloveniji so v soboto skupno potrdili 21 pozitivnih primerov.

 

UKC Maribor prekinil pedagoški proces

V UKC Maribor so prekinili pedagoški proces, saj so med koncem tedna potrdili okužbo pri študentki zdravstvene nege Alma Mater Europea, ki opravlja prakso pri njih. Kot so sporočili, so izsledili tesne stike in jih izolirali. Trenutno je v samoizolaciji 36 zaposlenih, so še sporočili.

Direktor zasebne fakultete Alma Mater Europaea Jurij Toplak je sporočil, da pri njih ni nihče okužen z novim koronavirusom. Po njegovih informacijah se je študentka okužila od fanta, ki je reševalec v UKC Maribor.

"Alma Mater je zaprta za študente in je bila prva od fakultet, ki je študijski proces prestavila na splet že v začetku marca 2020," je dejal Toplak.

Direktor vipavskega zdravstvenega doma Egon Stopar

Ne spreglejte