Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2023,
17.43

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Maribor Ljubljana dogodek branje festival knjiga

Četrtek, 15. 6. 2023, 17.43

10 mesecev, 3 tedne

Slovenski dnevi knjige letos vabijo v deželo čudes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Slovenski dnevi knjige | Letos se je Slovenskim dnevom knjige že pred festivalskim dogajanjem v Ljubljani pridružilo deset mest: Brežice, Celje, Koper, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota, Ormož, Slovenske Konjice, Škofja Loka in Trst. | Foto STA

Letos se je Slovenskim dnevom knjige že pred festivalskim dogajanjem v Ljubljani pridružilo deset mest: Brežice, Celje, Koper, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota, Ormož, Slovenske Konjice, Škofja Loka in Trst.

Foto: STA

Slovenski dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in v sodelovanju s partnerskimi mesti v 28. izdaji vabijo na Pot v deželo čudes, v svet neskončnih možnosti, ki se odpira med platnicami knjig. Od danes do 18. junija se bodo dnevi, posvečeni knjigi, sklenili v Ljubljani, na vrtu Društva slovenskih pisateljev in pisateljic (DSP).

Na vrtu DSP bo v organizaciji pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, ob koncu tedna tudi tridnevni knjižni Sejem na zraku. Skupaj z založbami, avtorji, avtoricami ter literarnimi strokovnjaki se bo zvrstila vrsta druženj, povezanih z deželo čudes, kamor popeljejo knjige in moč besede.

Nagrada za najboljše literarno delo

V sklopu festivala bodo danes tudi podelili nagrado kritiško sito, ki je edina nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki in kritičarke. Nagrajenca izbirajo vse članice in člani društva, izbrana pa so lahko vsa dela ne glede na zvrstne, žanrske in druge opredelitve.

Društvo slovenskih literarnih kritikov bo kritiško sito letos podelilo že dvanajstič. Tokratna nominirana dela so pesniška zbirka mleček, žbunje: grobovi v njem Blaža Božiča, zbirka kratkih zgodb Leteči ljudje Ajde Bračič, roman Materinska knjižica Katje Gorečan, roman Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja in zbirka kratkih zgodb Trznil je, odprla je oko Vesne Lemaić.

Lani je kritiško sito prejela Ana Marwan za roman Zabubljena.

Odprtje literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.  | Foto: Matic Prevc/STA Odprtje literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Foto: Matic Prevc/STA

Številni dogodki in delavnice 

Zadnji dan festivala pa se bodo predstavili nominirani literati Festivala mlade literature Urška 2023 in lanski zmagovalec festivala, uršljan 2022 Vid Karlovšek.

Že dan pred letošnjimi Slovenskimi dnevi knjige je bila v sredo prireditev Združene države poezije, na kateri je sodelovalo več pesnikov in pesnic ter glasbenikov in glasbenic.

Luna J. Šribar, ki se z Nino Kokelj podpisuje kot vodja in snovalka festivala, je nedavno opozorila na pomen knjig, po branjih katerih "greš v svet drugačen", in na letošnje sodelovanje z Zavodom Salesianum Skala.

Slovenski dnevi knjige se bodo končali v nedeljo s koncertom Ane Vipotnik in Igorja Leonardija. Vmes se bo zvrstilo skoraj 30 dogodkov, od literarnih večerov, pogovorov, predstavitev knjig do delavnic.

Jutro na Planetu
Planet TV Mit o sreči, pogovarjali smo se z avtorjem uspešnice #video
Poplave v Italiji
Novice Inovativna rešitev: v poplavah poškodovane knjige bodo zamrznili in jih tako posušili
deček, knjiga, branje
Novice Mednarodna raziskava pokazala rezultate, ki jih ne moremo biti veseli
Borut Pahor
Trendi Borut Pahor med pisce, jeseni bo izdal knjižni prvenec
Kralj Karel III. in princ William
Trendi Prihaja nov roman o Jamesu Bondu: agent bo preprečil atentat na kralja Karla III.
deček, knjiga, branje
Novice Danes je svetovni dan knjige in avtorskih pravic: letošnja tema so domorodni jeziki
Ne spreglejte