Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
11.26

Osveženo pred

11 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

5

Natisni članek

knjiga učenci branje Slovenija

Torek, 16. 5. 2023, 11.26

11 mesecev, 1 teden

Mednarodna raziskava pokazala rezultate, ki jih ne moremo biti veseli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

5

deček, knjiga, branje | Raziskava je pokazala, da slovenska dekleta še vedno dosegajo nekoliko boljše rezultate kot dečki, upad dosežkov pa je pri obeh spolih enak. | Foto Getty Images

Raziskava je pokazala, da slovenska dekleta še vedno dosegajo nekoliko boljše rezultate kot dečki, upad dosežkov pa je pri obeh spolih enak.

Foto: Getty Images

Mednarodna raziskava bralne pismenosti PIRLS 2021 je po letih višanja tokrat pokazala upad bralnih dosežkov slovenskih učencev. Ti so sicer še vedno nad srednjo vrednostjo v raziskavi. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je ocenil, da rezultati niso najboljši, da je nanje vplivala tudi epidemija covid-19, da pa imajo že pripravljen akcijski načrt.

Raziskava PIRLS poteka vsakih pet let in Slovenija v njej sodeluje od začetka, to je od leta 2001. Slovenski učenci so z vsakim ciklom raziskave dosegali višje povprečne bralne dosežke, v tokratni raziskavi pa je prvič zaznati njihov upad. Slovenski četrtošolci so namreč dosegli 23 točk manj kot leta 2016, so navedli ob današnji predstavitvi rezultatov raziskave na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Dekleta imajo nekoliko boljše rezultate kot dečki 

Raziskava je pokazala, da slovenska dekleta še vedno dosegajo nekoliko boljše rezultate kot dečki, upad dosežkov pa je pri obeh spolih enak. Boljše bralne dosežke dosegajo učenci, ki imajo doma več knjig, ki doma pogosteje govorijo slovensko in katerih starši zelo radi berejo, je še predstavila nacionalna koordinatorka raziskave PIRLS v Sloveniji Eva Klemenčič Mirazchiyski s Pedagoškega inštituta.

S 520 točkami pa se Slovenija še vedno uvršča nad srednjo vrednost lestvice PIRLS, ki je 500. Tudi v več drugih državah je namreč bralni dosežek upadel. Podoben dosežek kot Slovenija so osvojile še Nemčija, Nova Zelandija, Španija, Portugalska, Malta, Francija, Srbija in Albanija.

deček, knjiga, branje
Novice Danes je svetovni dan knjige in avtorskih pravic: letošnja tema so domorodni jeziki
črni medved
Novice Med branjem knjige medved presenetil uživača na ležalniku #video
Ne spreglejte