Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2023,
7.46

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

knjižnica knjiga poplave Italija

Sobota, 27. 5. 2023, 7.46

11 mesecev

Inovativna rešitev: v poplavah poškodovane knjige bodo zamrznili in jih tako posušili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Poplave v Italiji | Nedavne poplave v Italiji so prizadele številne kulturne ustanove. | Foto Reuters

Nedavne poplave v Italiji so prizadele številne kulturne ustanove.

Foto: Reuters

Poplave v italijanski deželi Emilija - Romanja na severu države so prizadele številne kulturne ustanove. V mestu Forli je voda vdrla v več kot 550 let staro knjižnico. Dragocene knjige in rokopise, ki so prepojeni z vodo, bodo rešili z inovativno tehniko − knjige bodo namreč zamrznili in jih na tak način posušili.

Vodstvo knjižnice v mestu Forli je že zaprosilo Orogel, podjetje, ki je specializirano za zamrznjeno hrano, da knjige hrani pri zelo nizkih temperaturah.

"Z veseljem bomo v našem proizvodnem obratu naredili prostor za starodavne knjige knjižnice Forli, ki je bila v zadnjih dneh poplavljena. Natančnih informacij o številu knjig, ki jih bomo hranili, še nismo dobili, predvidevamo pa, da bi za obdobje dveh let izključno v ta namen dali na voljo dve zamrzovalni komori," je za italijanske medije povedal prvi mož podjetja Orogel Bruno Piraccini.

"Običajno sadje in zelenjavo, ki zori na polju, zamrznemo pri minus 25 stopinjah v treh urah po pobiranju ali obiranju. Nikoli si nisem mislil, da bo ta hiter postopek uporaben tudi za našo literaturo," je še dodal, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poplave prizadele številne kulturne ustanove

Nedavne poplave so med drugim prizadele vrtove vile Spada v Bologni in srednjeveški muzej v mestu. V bližnjem benediktinskem samostanu Santa Maria del Monte je prišlo tudi do rušenja. V Bagnacavallu na severu je bilo poškodovanih šest fresk v muzeju sester kapucink.

Po navedbah italijanskega ministrstva za kulturo še zbirajo poročila o škodi. "Takoj, ko bomo imeli prvi pregled škode, bomo izvedli akcijski načrt," je že napovedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.

Italijanska vlada se je tudi odločila, da za evro poviša cene vstopnic za italijanske muzeje. "Izkupiček bo namenjen kulturnim ustanovam v Emiliji - Romanji, ki so jih prizadele poplave," je sporočila italijanska premierka Giorgia Meloni.

Poplave v Italiji
Novice Vlada je odločila: Italiji bodo namenili ... #video
Poplave Hrvaška
Novice Ljudi rešujejo s streh, živali s poplavljenih polj #video
Ne spreglejte