Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 9. 2016,
3.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Hrvaška lestvica ocena gostilne ocenili smo top gostilne

Sobota, 10. 9. 2016, 3.26

6 let, 6 mesecev

Top gostilne 2016 – Hrvaška ob slovenski meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
top gostilne Hrvaška

Hrvaške restavracije imajo, vsaj na bolj obleganih lokacijah, enako bolezen kot slovenske, le da so simptomi še očitnejši. Strežejo predvsem drago hrano za ne preveč zahtevne turiste.

Na hrvaški obali, predvsem bolj proti jugu (tja naša lestvica, ki se drži meje med nekoč bratskima državama, ne seže), obstajata dve možnosti: uvoženi kalamari v vseh pojavnih oblikah ali pa razkošni šampanjec za Djokoviće, Abramoviče, Brade Pitte in podobno hollywoodsko-tajkunsko elito.

Najboljše hrvaške restavracije letošnjega leta

Ni treba, da bi človek povsem obupal. Na naši meji je vsekakor bolje, predvsem v Istri je še vedno nekaj biserov, ki jih klasičnemu turizmu ni uspelo pokvariti, in podobno smo bili kar nekajkrat zadovoljni v Zagrebu, Zagorju in še posebej v Medžimurju. Cenejše in zanimivejše, kot smo že nekajkrat zapisali.

Mala hiža v bližini Čakovca po ponudbi spominja na naše najboljše prekmurske gostilne. | Foto: Miha First Mala hiža v bližini Čakovca po ponudbi spominja na naše najboljše prekmurske gostilne. Foto: Miha First

1. (1.) Mala hiža (Mačkovec)

Na Hrvaškem trenutno briljirata dve restavraciji, šibeniški Pelegrini in Mala hiža v Medžimurju, kjer ponujajo lokalno razmeroma težko, a slastno hrano krajev ob Muri. Ajda, buče in divjačina v prenovljeni podeželski leseni hiši za od 25 do 30 evrov na osebo. Vinska karta pozna lokalna, hrvaška, slovenska in svetovna vina.

Terbotz: medžimurska zimska pojedina

2. (2.) San Rocco (Brtonigla)

San Rocco je preprosto treba vzeti v celoti, tudi kot enega najboljših žepnih hotelov na Hrvaškem. Imajo notranji in zunanji bazen, simpatičen sredozemski vrt in seveda restavracijo, ki ji ob meji skorajda ni para. Imajo lastno olivno olje, vse vrste tartufov ter istrska, hrvaška in tudi tuja vina. Poleti mize postavijo okoli zunanjega bazena in vam za meni zaračunajo velikih 80 evrov.

Najboljše gostilne na slovenski obali in v istrskem zaledju

Restavracija San Rocco v istoimenskem butičnem hotelu je najprestižnejša (in najboljša) v Istri. | Foto: Ana Kovač Restavracija San Rocco v istoimenskem butičnem hotelu je najprestižnejša (in najboljša) v Istri. Foto: Ana Kovač

3. (3.) Dubravkin put (Zagreb)

V Zagrebu je kakopak največje število solidnih gostiln na Hrvaškem, a zdi se, da se je val, ki so ga jezdili pred nekaj leti, rahlo umiril. Ostala je klasična restavracija v zelenem delu Zagreba, kjer vsake toliko poskušajo tudi s prenovo osebja, a ideja ostaja enaka. Moderno in nezapleteno ob eni najboljših vinskih kart v mestu. Hrana kakšnih 40 evrov na osebo.

4. (4.) Bistro Apetit (Zagreb)

Pri Apetitu jim je podobno, kot se rado dogaja na Hrvaškem, v zadnjem letu uspelo pridobiti pravega zvezdnika, enega najboljših kuharjev na Balkanu Toma Gretića. Če je lokal med teniškimi igrišči na Tuškancu do zdaj ponujal podobno hrano kot pri nas recimo Cubo, so se stvari spremenile. Gretić diktira kreativno kuhinjo, kot je to počel pred leti v Rovinju. Pa še dobro vinsko karto ima za sabo.

Bistro Apetit je več let veljal za najboljšo restavracijo na Hrvaškem. | Foto: Ana Kovač Bistro Apetit je več let veljal za najboljšo restavracijo na Hrvaškem. Foto: Ana Kovač

5. (-) Stari podrum (Momjan)

Na zadnjem obisku v Istri nas je povsem prevzela stara klet v vasi Most, streljaj od Momjana in streljaj od vinske kleti Kozlović. Jasno, klet ni tako stara, delujejo kakšnih sedem let, a zdi se, kot da je vse, kar počnejo, na svojem mestu že od nekdaj. Pa naj gre za serijo lokalnih vin, tartufe, pršut, olje, meso boškarina … Govorijo slovensko in na osebo hočejo kakšnih 25 evrov. 

6. (5.) Kempinski – Restaurant Kanova (Savudrija)

Tudi to poletje je restavracija v hotelu Kempinski zadržala svojo lokacijo s pogledom na našo stran Piranskega zaliva. Vse več je razkošnih mednarodnih jedi, ki se tako ali drugače povezujejo z lokalno oziroma istrsko ponudbo sestavin. Lokalna vina, nekaj tujih in cene menija za 60 evrov.

Buščina je točno takšna istrska konoba, kot si jo predstavljamo in želimo Slovenci. | Foto: Ana Kovač Buščina je točno takšna istrska konoba, kot si jo predstavljamo in želimo Slovenci. Foto: Ana Kovač

7. (6.) Konoba Buščina (Buščina pri Umagu)

Konoba Buščina v Buščini je tisto, kar si povprečen slovenski turist predstavlja kot poceni istrsko gostilno. Boškarin na nešteto načinov od karpača do bifteka, črni ali beli tartufi, lokalno olje in morske jedi. Izbor istrskih, preostalih hrvaških in naših vin. Cena na osebo je okoli 25 evrov.

8. (7.) Konoba Morgan (Brtonigla)

Restavracija v kraju, kjer ni lahko biti najboljši, če verjamemo, da je Brtonigla središče istrske celinske kulinarike. Imajo vse, kar je v tistih krajih treba imeti, od pršuta do boškarina, od tartufov do špargljev – odvisno od sezone. Sosedje dostavijo olja in vina, imajo izjemne testenine in lepo kombinacijo hladnih predjedi. Vinska karta je lokalno obarvana, vključujejo pa tudi oranžne vinarje. Hrana je po 30 evrov na osebo.

Na obed v (hrvaško) Istro

Vsaka prestolnica ima v svoji okolici gostilne, kjer se ob nedeljah obilno mastijo meščani. Zagrebčani množično romajo v gostilno Kod špilje. | Foto: Miha First Vsaka prestolnica ima v svoji okolici gostilne, kjer se ob nedeljah obilno mastijo meščani. Zagrebčani množično romajo v gostilno Kod špilje. Foto: Miha First

9. (8.) Stari kaštel (Kaštel)

V Istri je veliko konob in turističnih kmetij, ki na svoj način poskušajo gostu predstaviti tipično lokalno hrano. Stari kaštel je šel v tem pogledu korak naprej. Natančno prenovljena stavba v istrski vasi z izjemnim pogledom na nekaj korakov oddaljeno Slovenijo. Istrska hrana po prenovljenih receptih in solidna vinska karta. 40 evrov na osebo.

10. (-) Kod špilje (Otruševec)

Gostilna, ki kuha za goste iz bližnjih večjih mest. Pri špilji ne zapletajo, recepti izvirajo iz domače lokalne kuhinje, ker seveda pomeni, da gre za težke ali kar zelo težke, pretežno mesne jedi z bogatimi prilogami. Vina so slovenska in hrvaška. Obilno kosilo vas bo stalo okoli 15 evrov.

Najboljše gostilne v okolici Ljubljane

Ne spreglejte