Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Petek,
7. 4. 2023,
9.23

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

Natisni članek

tradicija kulinarika velika noč

Petek, 7. 4. 2023, 9.23

1 leto

Ideje za tiste, ki so že malo naveličani šunke in pirhov

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37
Velika noč

V naših krajih se za veliko noč na mizi znajdejo šunka, kruh, pirhi, potica in hren. Vsaka jed nosi svojo simboliko, povezano s sporočilom praznika. Bi letos za spremembo pripravili kaj drugega? Predstavljamo nekaj jedi, ki jih na praznični mizi ponudijo na drugih koncih sveta. 

Žurek (Poljska)

Ta krepka in nasitna juha, ki velja za eno najbolj značilnih velikonočnih jedi na Poljskem, je sestavljena iz ržene moke, klobase, korenja, bazilike in drugih začimb. Postrežejo jo s trdo kuhanimi jajci in pogosto v skledici iz kruha. Na veliko soboto gredo družine v cerkev po blagoslov hrane, ki jo bodo naslednji dan zaužile, in s seboj odnesejo tudi sestavine za žurek.

Žurek | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Fanesca (Ekvador)

Še ena bogata juha z velikonočnega jedilnika ima pisano sestavo. Vsebuje kose soljene polenovke, med preostalimi sestavinami pa so še buče, stročnice, mleko, trdo kuhana jajca in različne začimbe. Vrsta in količina sestavin se razlikuje med regijami in posameznimi gospodinjstvi, v idealnem primeru pa mora vsebovati 12 vrst stročnic in žit, ki simbolizirajo 12 Kristusovih apostolov.

Fanesca | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Le Gigot d ́Agneau Pascal (Francija)

V središču francoske velikonočne mize je jagnje, ki simbolizira Kristusa, božje jagnje, ki je žrtvoval svoje življenje, da bi rešil svet. Le Gigot d’Agneau Pascal je jagnječja krača, pečena in postrežena s stročjim fižolom in gratiniranim krompirjem. Začimbe, ki sodijo zraven, so poleg soli in popra še česen, rožmarin, žajbelj, sivka in timijan.

Le Gigot d ́Agneau Pascal | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pizza Chiena (Italija)

Ta neapeljska velikonočna jed se precej razlikuje od tradicionalne pice, po videzu bolj spominja na slano pito. Njeno testo vsebuje zaseko, nadevi pa so različni: lahko vsebuje suhomesne izdelke (pršut, šunka, salama in podobno), različne vrste sirov in drugih mlečnih izdelkov (albuminska skuta, mocarela, provolone, parmezan in podobno) ali pa jajca. Po tradiciji ga pripravljajo na veliki petek in zaužijejo na veliko soboto. 

Pizza Chiena | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Pasca (Romunija)

To je ena najbolj priljubljenih velikonočnih jedi v Romuniji, ki pa ima poganski izvor. Pasca je sladek kruh iz skute in rozin, je okrogle oblike in zlate barve. Simbolizira sonce in vnovično rojstvo narave spomladi. Romuni na veliko soboto doma pripravijo kruh, da ga odnesejo blagoslovit k velikonočni nedeljski maši. S tem naj bi si zagotovili obilje in blaginjo.

Pasca | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Torta Pascualina (Argentina)

Pita Pascualina, ki jo za veliko noč ponudijo v Argentini, pravzaprav izvira iz Ligurije v severni Italiji. Je slana jed, polnjena s špinačo, artičokami, peteršiljem, skuto in celimi kuhanimi jajci. Zadnja simbolizirajo velikonočno Kristusovo vstajenje. 

Torta Pascauliana | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čakapuli (Gruzija)

Čakapuli je značilna gruzijska velikonočna jed, sestavljena iz jagnječje enolončnice na osnovi belega vina, pehtranovih listov, tkemalija (omake iz trpkih, še nezrelih sliv in začimb), drobnjaka in zelene paprike. Jed postrežejo vročo, zraven jedo kruh. 

Čakapuli | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Agragold velikonočni kolački
Trendi Velikonočni kolački malce drugače: popolna eksplozija okusov #video
Philips_Velikonočna malica
Trendi Veseli velikonočni prazniki se začnejo z okusno hrano
Spar_5
Trendi Velikonočne dobrote malce drugače
velika noč
Trendi Slastna velikonočna šunka v testu
Ne spreglejte