Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
13.50

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

Natisni članek

HBO TViN aids LGBT priporočila DKino TV Telekoma Slovenije

Petek, 1. 12. 2017, 13.50

4 leta, 6 mesecev

TV-priporočila

Mavrične ljubezni in boj proti stigmatizirani bolezni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

1

LGBT filmi

V tednu, ko v Ljubljani poteka festival LGBT-filma in ko obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, smo na malih zaslonih poiskali filme, ki slavijo drugačnost ali pa prikazujejo težave, s katerimi se srečujejo pripadniki spolnih manjšin.


Preberite še: Kako je živeti z virusom HIV? Izpoved iz prve roke. #intervju


Barash (Blush, 2015)

LGBT filmi | Foto:

Zdolgočasena 17-letnica Naama Barash živi v zaspanem predmestju z odtujenimi starši in uporniško starejšo sestro. Njeno življenje se obrne na glavo, ko se v šoli pojavi novo dekle, ki ji predstavi svet mamil, lezbične ljubezni in svobode.

V torek, 28. 11., ob 6. uri na Cinemax.* │ Film je na voljo tudi na HBO GO.

Klub zdravja Dallas (Dallas Buyers Club, 2013)

Biografska drama Jeana-Marca Valléeja o življenju Rona Woodroofa – homofobičnega električarja in navdušenca nad rodeom, ki so mu leta 1985 odkrili okužbo z aidsom in napovedali 30 dni življenja. Toda Ron smrtne kazni ne sprejme in se spopade s smrtonosno boleznijo …

Film je prejel oskarje za glavno moško vlogo (Matthew McConaughey), stransko moško vlogo (Jared Leto) in masko. (Ocena filma Klub zdravja Dallas.)

V soboto, 2. 12., ob 0.15 in v nedeljo, 3. 12., ob 22. uri na Planet TV.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Transamerika (Transamerica, 2005)

LGBT filmi | Foto:

Visoko izobražena transeksualka Bree čaka na operacijo, s katero bi dokončala spremembo spola iz moškega v žensko, ko izve, da ji je bilo dodeljeno skrbništvo nad najstniškim sinom, za katerega niti ni vedela, da obstaja.

Zvezdnica serije Razočarane gospodinje Felicity Huffman je za prepričljivo igro prejela zlati globus za najboljšo igralko v drami, nominirana pa je bila tudi za oskarja.

V torek, 28. 11., ob 12. uri na Kino.* │ Film je na voljo tudi v videoteki VOYO.

Zgodba o iskanju identitete in impresionistična skica življenja ter slogovno drzna pripoved o odraščanju v revnem predelu Miamija, ki je zaradi tenkočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo.

Prejemnik treh oskarjev, tudi za najboljši film leta! (Ocena filma Mesečina.)

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Svobodna ljubezen (Freeheld, 2015)

LGBT filmi | Foto:

Oskarjevka Julianne Moore in nominiranka za to nagrado Ellen Page v resnični zgodbi o ljubezni med dvema ženskama in njunem boju za enakopravnost.

Ko odlikovani policistki iz New Jerseyja Laurel diagnosticirajo neozdravljivega raka, se mora ta boriti za zapuščinsko pravico svoje partnerice Stacie, pri čemer ji pomagata okoreli detektiv (Michael Shannon) in politični aktivist (Steve Carell).

V četrtek, 7. 12., ob 15.20 na Cinemax 2.* │ Film je na voljo tudi v videoteki DKino in na HBO GO.

Normalno srce (The Normal Heart, 2014)

V zgodnjih osemdesetih letih v New Yorku se dviguje preplah zaradi aidsa, ki razkrije hinavstvo državne politike do gejevske skupnosti, medtem ko aktivisti opozarjajo na resnico o epidemiji nove bolezni.

V filmski priredbi s tonyjem nagrajene gledališke igre Larryja Kramerja igrajo Mark Ruffalo, Matt Bomer, Taylor Kitsch, Jim Parsons, Alfred Molina in Julia Roberts. Prejemnik emmyja za najboljši TV-film!

V ponedeljek, 4. 12., ob 23. uri na Cinemax.* │ Film je na voljo tudi na HBO GO.

Devičnika (Date and Switch, 2014)

LGBT filmi | Foto:

Srednješolska maturanta Michael in Matty sta prijatelja že od mladih nog. Oba muči dejstvo, da sta še vedno devičnika, zato skleneta pakt, da bosta do maturantskega plesa izgubila nedolžnost. Nato pa Matty Michaelu povsem nepričakovano pove, da je gej …

V soboto, 25. 11., ob 15.35 in v ponedeljek, 4. 12., ob 10.40 na Kino.*

Tankočutna ljubezenska drama, ki jo je Todd Haynes (Daleč od nebes) posnel po romanu ameriške pisateljice Patricie Highsmith, se dogaja v New Yorku v 50. letih prejšnjega stoletja in prikazuje prepovedano razmerje med perspektivno fotografinjo (Rooney Mara) in starejšo žensko (Cate Blanchett), ki prestaja težavno ločitev.

Eden najbolj hvaljenih filmov leta 2015 je prejel več kot 80 uglednih filmskih nagrad. Nominiran je bil za šest oskarjev, pet zlatih globusov in devet baft, potegoval se je tudi za zlato palmo, Mara pa je bila v Cannesu razglašena za najboljšo igralko. (Ocena filma Carol.)

V petek, 1. 12., ob 20. uri in v nedeljo, 3. 12., ob 16. uri na Planet PLUS.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

LGBT filmi | Foto:

Izvrstni Nina Rakovec in Mia Jexen v romantični zgodbi o dveh sorodnih dušah – mladi danski turistki Iben in voznici minibusa Tini –, ki se spoznata v napačnem trenutku.

Drugi celovečerec Nejca Gazvode, slovenskega režiserja uspešnice Izlet. (Ocena filma Dvojina.)

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si ter v videoteki VOYO.

Dansko dekle (The Danish Girl, 2015)

Nenavadno ljubezensko zgodbo je navdihnilo resnično življenje danskih umetnic Lili Elbe (Eddie Redmayne) in Gerde Wegener (Alicia Vikander). Njun zakon in ustvarjalno delo se razvijata skozi osupljivo razodetje Lili kot prve odkrito transseksualne osebe.

Film, ki ga je po istoimenskem romanu Davida Ebershoffa režiral Tom Hooper (Kraljev govor), je prejel oskarja za najboljšo stransko igralko in bil nominiran še v treh drugih kategorijah, tudi za najboljšega glavnega igralca. (Ocena filma Dansko dekle.)

V sredo, 29. 11., ob 7.55 na HBO 2 in v ponedeljek, 4. 12., ob 9.05 na HBO 3.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino ter na HBO On Demand in HBO GO.

Preden se znoči (Before Night Falls, 2000)

LGBT filmi | Foto:

Večkrat nagrajena biografska drama Juliana Schnabela o preganjanem in izgnanem kubanskem homoseksualnem pisatelju Reinaldu Arenasu, z vlogo katerega si je odlični Javier Bardem (Ni prostora za starce) prislužil prvo nominacijo za oskarja.

Izvrstno igralsko zasedbo filma dopolnjujejo Sean Penn, Johnny Depp in Diego Luna.

V četrtek, 30. 11., ob 6. uri na Cinemax.* │ Film je na voljo tudi na HBO GO.

Parada (2011)

Komedija srbskega režiserja Srdjana Dragojevića (Lepe vasi lepo gorijo, Rane) o homofobičnem vojnem veteranu, ki pomaga varovati parado ponosa v Beogradu.

Film je prejel zlato rolo za preseženih 25 tisoč gledalcev v slovenskih kinematografih in nagrado občinstva v berlinski sekciji Panorama, v regiji pa si ga je ogledalo več kot 550 tisoč gledalcev. (Ocena filma Parada.)

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Burgundski vojvoda (The Duke of Burgundy, 2014)

LGBT filmi | Foto:

S subtilnimi čustvi in hipnotično glasbo prepletena drama prikazuje nenavaden odnos med skrivnostno žensko, ki v osamljeni hiši raziskuje in zbira metulje, ter njeno pomočnico, ki ji vsak dan pere perilo in opravlja druga gospodinjska dela.

V soboto, 25. 11., ob 23.25 na TV SLO 1.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Milk (2008)

Biografska drama Gusa Van Santa o življenju Harveyja Milka – prvega odkritega homoseksualca, ki so ga v Ameriki izvolili v državno službo. Tega je odlično upodobil Sean Penn, zvezdniško igralsko zasedbo filma pa dopolnjujejo Diego Luna, James Franco, Josh Brolin in Emile Hirsch.

Film je bil nominiran za osem oskarjev, tudi za najboljši celovečerec leta, dobil pa je dva – za najboljši izvirni scenarij in najboljšega glavnega igralca.

V soboto, 25. 11., ob 23.16 na Planet PLUS.*

LGBT filmi | Foto:

Hvaljena drama priznanega francoskega režiserja Andréa Téchina o spolnem prebujanju dveh mladostnikov iz vasice na goratem jugu Francije, ki poskušata razumeti in obvladati svoja čustva.

Film je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu 66. Berlinala.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Slaba vzgoja (La mala educación/Bad Education, 2004)

Mlad režiser želi posneti film o dveh prijateljih, ki sta skupaj odraščala v strogi katoliški šoli. Scenarij v njem zbudi otroške spomine in na dan privrejo že pozabljene mračne skrivnosti ...

V enemu od bolje ocenjenih filmov in temačnejših filmov Pedra Almodóvarja se prepletajo teme, kot so spolna zloraba, transeksualnost in zloraba drog, v glavni vlogi pa spremljamo Gaela Garcío Bernala.

Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

LGBT filmi | Foto:

17-letna Sangaile je navdušena nad letali, a se boji višine. Na letalskem mitingu spozna Auste, ki jo spodbuja, naj se osvobodi strahu. Poletna ljubezen Sangaile da krila, da končno poleti.

Čutno in čutečo zgodbo o poletni ljubezni dveh najstniških deklet litovske režiserke Alanté Kavaité so premierno prikazali na festivalu Sundance 2015, kjer je prejel nagrado za režijo v kategoriji svetovni igrani film.

V sredo, 29. 11., ob 6. uri na Cinemax 2.*
Film je na voljo tudi v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Moje življenje z Liberacejem (Behind the Candelabra, 2013)

Biografska drama oskarjevca Stevena Soderbergha (Preprodajalci) prinaša razkošen portret zasebnega življenja legendarnega glasbenika Liberaceja (Michael Douglas) in njegov burni petletni odnos z mlajšim ljubimcem (Matt Damon).

Film je na 65. podelitvi emmyjev slavil v kar 11 kategorijah in prejel dva zlata globusa: za najboljši TV-film in najboljšega glavnega igralca v TV-filmu (Douglas). (Ocena filma Moje življenje z Liberacejem.)

V petek, 1. 12., ob 22.05 in v nedeljo, 3. 12., ob 18. uri na Planet PLUS.*


Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet TV │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO On Demand │HBO GO 203│240  
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
Videoteka VOYO 239  
Cinemax │ Cinemax 2 208 │ 209 DA
Kino 219 DA
TV SLO 1 1 DA

 *Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.


Ne spreglejte