Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2017,
17.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

televizija film Janelle Monáe Naomie Harris Mahershala Ali Barry Jenkins Oskarji TViN Mesečina Telekom Slovenije DKino

Petek, 30. 6. 2017, 17.07

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Mesečina (Moonlight)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mesečina

Slogovno drzna pripoved o odraščanju v revnem predelu Miamija, ki je zaradi tenkočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo. Oskar za najboljši film leta!

ZDA/2016/106 min.
Režija: Barry Jenkins
Igrajo: Trevante Rhodes, Mahershala Ali, Shariff Earp, André Holland, Janelle Monae, Naomie Harris
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,5/10

Mesečina je redko videna zgodba o iskanju identitete, postavljena v svet temnopoltih preprodajalcev mamil na sodobnem ameriškem jugu.

Film sledi Chironu – fantu, ki živi z materjo zasvojenko in je tarča napadov sovrstnikov – in njegovemu odnosu s prijateljem Kevinom, s katerim odkrije svojo spolno identiteto, ki jo skriva pred drugimi in samim seboj.


Oskarji: film leta, igralec v stranski vlogi (Mahershala Ali) in prirejen scenarij.
Nominacije za oskarja: režija, igralka v stranski vlogi (Naomie Harris), fotografija, filmska montaža in izvirna filmska glasba (Nicholas Britell).

"Ciljno občinstvo tega odlično posnetega in nasploh čudovitega filma so vsi, ki se počutijo drugačne in to skrivajo pred okolico, ter seveda tisti, ki se še iščejo.

Tem bo Mesečina morda pokazala pot iz teme, ki jo prinaša prikrito življenje v osami. Če bo Jenkinsov film med pogumnim rušenjem stereotipov slučajno spremenil kakšno nazadnjaško mnenje, pa še toliko bolje. 5/5"

Klemen Černe, Siol.net (Preberite si vso recenzijo filma Mesečina.)


Mesečina | Foto:


Zanimivosti:

• Z oskarjem nagrajeni scenarij režiserja filma Barryja Jenkinsa temelji na nikoli uprizorjeni gledališki igri Tarella Alvina McCraneyja In Moonlight Black Boys Look Blue (V mesečini so temnopolti dečki videti modri).

• Približno 80 odstotkov filma so posneli na lokacijah miamijske soseske Liberty City, ki velja za eno od najrevnejših in najnevarnejših v ZDA. Tam sta odraščala tudi Jenkins in McCraney, obema pa je skupno tudi to, da sta se njuni materi borili z odvisnostjo od drog.

• Mesečina se je v zgodovino Oskarjev zapisala kot zmagovalni film z najnižjim proračunom do zdaj. Ta je znašal komaj 1,5 milijona ameriških dolarjev oziroma 1,42 milijona evrov.

• Zvezdnik serije Hiša iz kart Mahershala Ali (Juan) je prvi musliman, ki je prejel oskarja za igro.

Mesečina | Foto:

• Producentka Dede Gardner je postala prva ženska z dvema oskarjema za najboljši film. Prvič je slavila leta 2014 z zgodovinsko dramo 12 let suženj.

• Trije igralci, ki upodabljajo Chirona – Alex Hibbert, Ashton Sanders in Trevante Rhodes –, so se spoznali šele po koncu snemanja filma. Režiser je namreč želel, da vsak od njih zgradi svojo osebnost glavnega lika, enako metodo pa je uporabil tudi pri igralcih, ki so upodobili Kevina.

• V prizoru na plaži je Mahershala Ali mladega Alexa Hibberta (Mali) v resnici učil plavati.

• Mahershala Ali in Janelle Monáe sta bila soigralca v še enem filmu, ki se je letos potegoval za najprestižnejšega oskarja – biografski drami Skriti faktorji.

• Britanska igralka Naomie Harris je morala zaradi težav z vizo vse svoje prizore posneti v samo treh dneh. To ji je uspelo, medtem ko je v ZDA promovirala film Spectre (2015).


 V videoteki DKino si oglejte tudi: Dežela La La (La La Land)

Napovednik filma Mesečina:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.


Ne spreglejte