Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2017,
12.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DKino Telekom Slovenije oskarji Mahershala Ali Theodore Melfi Taraji P. Henson Janelle Monáe Kevin Costner Kirsten Dunst Octavia Spencer NASA biografski film film televizija

Ponedeljek, 19. 6. 2017, 12.11

6 let, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Skriti faktorji (Hidden Figures)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skriti faktorji

Navdihujoča resnična zgodba o treh temnopoltih Nasinih znanstvenicah, ki so odigrale pomembno vlogo pri programu izstrelitve prvega Američana v vesolje. Tri nominacije za oskarja, tudi za najboljši film leta!

ZDA/2016/121 min.
Režija: Theodore Melfi
Igrajo: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner , Kirsten Dunst, Mahershala Ali
Žanr: Zgodovinska biografska drama
Ocena IMDb: 7,8/10

Film pripoveduje dolgo zamolčano zgodbo z začetka 60. let prejšnjega stoletja, ko je vesoljska tekma med Sovjetsko zvezo in ZDA dosegla vrelišče.

Znanstvenice Katherine, Dorothy in Mary s svojimi briljantnimi umi sodelujejo pri najzahtevnejših Nasinih projektih, vendar vedno znova naletijo na rasna, spolna in kulturna šikaniranja.

Kljub vsakodnevnim preprekam in nesmiselnim stereotipnim predsodkom se želijo dokazati na svojih področjih ter z vztrajnostjo premikajo meje poznavanja fizike, začetkov računalništva in inženirstva vesoljskih plovil.


Nominacije za oskarja: film leta, igralka v stranski vlogi (Octavia Spencer) in prirejen scenarij.

Skriti faktorji | Foto:


Zanimivosti:

Skrite številke so v ameriških kinematografih zaslužile 169,3 milijona dolarjev, kar je več kot katerikoli drugi letošnji nominiranec za oskarja za najboljši film.

• Film je prejel nagrado Združenja filmskih igralcev (SAG) za najboljšo igralsko zasedbo v filmu.

• Za oskarja nominiran scenarij, pod katerega sta se podpisala Allison Schroeder in režiser filma Theodore Melfi, temelji na istoimenski knjigi Margot Lee Shetterly.

Schroederjeva je odraščala v bližini Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi. Njena stara starša sta bila zaposlena pri Nasi, sama pa je tam v najstniških letih opravljala pripravništvo.

Skriti faktorji | Foto:

Taraji P. Henson (Katherine Johnson) se je pred začetkom snemanja filma sestala z 98-letno Johnsonovo. Znanstvenica, ki je maturirala pri 14. in diplomirala pri 18., je po ogledu filma nastop Hensonove pohvalila, hkrati pa se je vprašala, zakaj bi kdo želel posneti film o njenem življenju.

• Lika, ki ju igrata Jim Parsons in Kirsten Dunst, ne temeljita na resničnih osebah. Oba prestavljata tiste belopolte člane Nasine ekipe, ki so imeli odklonilen odnos do temnopoltih sodelavk.

Mahershala Ali in Janelle Monáe sta bila soigralca tudi v Mesečini. Oba celovečerca sta se letos potegovala za oskarja za najboljši film leta, Mesečina pa je tega nazadnje tudi osvojila.

• Eden od producentov filma je ameriški hip-hop glasbenik in član produkcijskega dueta The Neptunes Pharrell Williams. Ta je med drugim nadzoroval vse glasbene vidike filma vključno z soundtrackom.


V videoteki DKino si oglejte tudi: Igra oponašanja (The Imitation Game)

Napovednik filma Skriti faktorji:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije prek optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD-ready TV-sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte