Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
6.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Oskarji Hollywood film

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 6.38

6 let, 6 mesecev

Zmeda v Hollywoodu: namesto Dežele La La oskarja za najboljši film prejela Mesečina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43
Oskarji: Warren Beatty | Foto Reuters

Foto: Reuters

Letošnja slavnostna podelitev filmskih nagrad oskar je na koncu poskrbela za zmešnjavo, saj sta igralca Faye Dunaway in Warren Beatty za najboljši film najprej razglasila Deželo La La, nato pa se je izkazalo, da je zmagovalec v resnici film Mesečina.

Beatty je dejal, da je dobil v roke napačno ovojnico, kjer je pisalo: Emma Stone - Dežela La La. Poskušal se je znajti in film, za katerega je ista igralka pred tem osvojila oskarja za najboljšo žensko vlogo, razglasil za najboljšega.

Napako je prvi opazil producent filma Dežela La La Jordan Horowitz, ki je prisegel, da se ne šali, ko pravi, da njegov film ni najboljši, ampak je to Mesečina. Voditelj podelitve, komik Jimmy Kimmell, je Beattyja okaral, češ, kaj je storil, ta pa je dejal, da je bil v njegovi ovojnici listek z imenom Emme Stone.

Dežela La La vendarle do rekorda

Stonova je pred tem res prejela pričakovano nagrado za najboljšo igralko, Damien Chazelle pa je z oskarjem za režijo za Deželo La La s svojimi 32 leti postal najmlajši prejemnik te nagrade v zgodovini. To sta bili edini pomembnejši nagradi za film, ki se je potegoval za 14 oskarjev v 13 različnih kategorijah.

Oskarja za glavno žensko vlogo je dobila Emma Stone (Dežela La La). | Foto: Reuters Oskarja za glavno žensko vlogo je dobila Emma Stone (Dežela La La). Foto: Reuters

Dežela La La, romantični poklon Hollywoodu, je prejela oskarja še za najboljšo izvirno filmsko glasbo, najboljšo pesem (City of Stars), najboljšo scenografijo in najboljšo fotografijo.

Trije oskarji za zmagovalko večera Mesečino

Drama Mesečina, ki prikazuje tri epizode v življenju temnopoltega geja iz revnega predela Miamija, je prejela tudi prvega oskarja večera. Ta je šel v roke glavnemu protagonistu filma Mahershali Aliju za vlogo preprodajalca mamil in očetovskega lika.

Ustvarjalci filma Mesečina so se po zapletu ob razglasitvi najboljšega filma vendarle veselili kipca. | Foto: Reuters Ustvarjalci filma Mesečina so se po zapletu ob razglasitvi najboljšega filma vendarle veselili kipca. Foto: Reuters

Mesečina je slavila tudi v kategoriji najboljši izvirni scenarij. Nagrado sta prejela režiser filma Barry Jenkins, ki se je potegoval tudi za oskarja za režijo, in soscenarist Tarell Alvin McCraney. Ta je v zgodbi deloma povzel lastno otroštvo, svoj kipec pa posvetil vsem temnopoltim otrokom, ki so istospolno usmerjeni.

Najboljši igralec Casey Affleck

Oskarja za najboljšega igralca se je razveselil Casey Affleck, ki v filmu Manchester by the Sea upodablja strtega moškega, ki po smrti brata prevzame skrb za svojega nečaka. Čustvena drama Manchester by the Sea je sicer prejela še oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Casey Affleck je osvojil oskarja za glavno moško vlogo v filmu Manchester by the Sea. | Foto: Reuters Casey Affleck je osvojil oskarja za glavno moško vlogo v filmu Manchester by the Sea. Foto: Reuters

Scenaristu filma Kennethu Lonerganu sta kipec podelila Caseyjev brat Ben Affleck in eden od producentov filma Matt Damon, ki je Caseyju ponudil vlogo.

Viola Davis vendarle do svojega prvega kipca

Oskarja za najboljšo igralko v stranski vlogi je prejela Viola Davis. Ta se je pred tem za kipec potegovala z vlogami v filmih Dvom in Služkinje, v tretje pa ji je vendarle uspel veliki met. Davisova je prejela oskarja za vlogo v drami Denzela Washingtona Ograje, ki tako kot Mesečina opisuje afroameriško izkušnjo.

Viola Davis je bila nominirana tretjič, prvič je oskarja tudi dobila. | Foto: Reuters Viola Davis je bila nominirana tretjič, prvič je oskarja tudi dobila. Foto: Reuters

Predsednik Trump glavna tarča kritik in šal

Letos je tako Akademija v celoti zavrnila očitke o rasizmu, ki so spremljali lanske nominirance, na kar se je v svojem govoru navezal tudi voditelj.

Kimmel je že na začetku podelitve opozoril, da so ZDA razdeljene in da on ni oseba, ki bi jih lahko združil. Večina njegovih šal se je nanašala prav na predsednika Donalda Trumpa in na ukrepe, ki jih sprejema njegova administracija.

Voditelj večera je v svoje šale med drugim vpletel tudi Meryl Streep, ki se je na 89. podelitvi že 20. potegovala za igralskega oskarja. Dejal je, da se je Streepova v več kot 50 filmih pretvarjala, da je dobra igralka, s čimer si je prislužila "nezaslužene" stoječe ovacije. Streepovo je omenil tudi v tvitu, ki ga je poslal predsedniku Trumpu.

Uvodni govor Jimmyja Kimmla:

Tujejezični oskar v Iran

Za najboljši tujejezični film je Ameriška filmska akademija izbrala dramo Trgovski potnik iranskega režiserja Asgharja Farhadija. Ta je leta 2012 v tej kategoriji slavil že z dramo Ločitev, letošnje podelitve pa se iz protesta proti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa ni udeležil. Njegove zahvalne besede je tako prebrala iransko-ameriška znanstvenica Anousheh Ansari.

Dva oskarja tudi za Gibsonov Greben rešenih

Med zmagovalnimi filmi večera se je dvakrat znašla tudi vojna drama Mela Gibsona Greben rešenih, ki je prejela oskarja za najboljšo filmsko montažo in najboljše mešanje zvoka.

Oskar za najboljšo masko in pričesko je šel v roke ustvarjalcem Odreda odpisanih, oskarja za najboljše vizualne učinke je prejela Disneyjeva pustolovščina Knjiga o džungli, z oskarjem za kostumografijo so nagradili Magične živali, z enim tehničnim oskarjem, za najboljšo montažo zvoka, pa se je morala zadovoljiti tudi za osem kipcev nominirana znanstvenofantastična drama Prihod.

Seznam nagrajencev:
Najboljši film: Mesečina
Najboljša režija: Damien Chazelle (Dežela La La) 
Najboljša igralka v glavni vlogi: Emma Stone (Dežela La La) 
Najboljši igralec v glavni vlogi: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Najboljša igralka v stranski vlogi: Viola Davis (Fences) 
Najboljši igralec v stranski vlogi: Mahershala Ali (Mesečina)  
Najboljši izvirni scenarij: Kenneth Lonergan (Manchester by The Sea) 
Najboljši prirejeni scenarij: Barry Jenkins in Tarell Alvin McCraney (Mesečina)
Najboljši tujejezični film: Asghar Farhadi (Trgovski potnik, Iran) 
Najboljši celovečerni animirani film: Zootopia 
Najboljši celovečerni dokumentarni film:  Ezra Edelman in Caroline Waterlow (O.J.: Made in America) 
Najboljši kratkometražni igrani film: Kristof Deak (Mindenki) 
Najboljši kratkometražni animirani film: Piper
Najboljši kratkometražni dokumentarni film: Orlando von Einsiedel in Joanna Natasegara (The White Helmets)
Najboljša fotografija:  Linus Sandgren (Dežela La La)
Najboljša scenografija: David Wasco, Sandy Reynolds-Wasco (Dežela La La)
Najboljša kostumografija: Colleen Atwood (Magične živali) 
Najboljša filmska montaža: John Gilbert (Greben rešenih) 
Najboljši posebni učinki: Knjiga o džungli 
Najboljša maska in oblikovanje pričeske: Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini, Christopher Allen Nelson (Odred odpisanih)  
Najboljša izvirna filmska glasba: Justin Hurwitz (Dežela La La) 
Najboljša skladba: City of Stars - Justin Hurwitz, Benj Pasek, Justin Paul (Dežela La La)
Najboljša montaža zvoka: Prihod  
Najboljše mešanje zvoka: Greben rešenih 

Ne spreglejte