SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V videoteki DKino!

Poletje s Sangaile (The Summer of Sangaile/Sangailes vasara)

0

termometer

Poletje s Sangaile

Film o zaupnosti, intimnosti in brstečih strasteh, prežet s podobami litvanske pokrajine, ki je avtorici prinesel nagrado za najboljšo režijo na festivalu Sundance.

Litva, Francija, Nizozemska/2015/86 min.
Režija: Alanté Kavaité
Igrajo: Julija Steponaitytė, Aistė Diržiūtė, Jūratė Sodytė, Martynas Budraitis, Laurynas Jurgelis
Žanr: Romantična drama
Ocena IMDb: 6,4/10

Čutna in čuteča zgodba o poletni ljubezni dveh najstniških deklet, plašne in sramežljive sedemnajstletne Sangaile in njene drzne, svobodomiselne vrstnice Auste.

Sangaile je navdušena nad letali, a se boji višine. Na letalskem mitingu spozna Auste, ki jo spodbuja, naj se osvobodi strahu. Poletna ljubezen Sangaile da krila, da končno poleti.


"Režiserka stopa po stopinjah neštetih slikarjev, pisateljev, dramatikov in filmarjev, ki so upodobili drhteče obdobje prve ljubezni in ga oživi skozi omamno mešanico zapeljivih videzov, pristne erotičnosti in očitne, toda nesporno fotogenične metafore za drzno svobodo v podobi letalskih akrobacij." Todd McCarthy, The Hollywood Reporter

"Akrobatska letala, ki na nebu prevračajo kozolce, niso edino, kar se dviga v nebo in globoko strmoglavlja v filmu Poletje s Sangaile, čutni in občutljivi najstniški romanci, v kateri najbolj divjo vožnjo predstavljajo turbulentna mladostniška čustva." Scott Foundas, Variety


Poletje s Sangaile


Zanimivosti:

• Drugi celovečerec v Parizu živeče litvanske režiserke Alanté Kavaité je bil litvanski kandidat za tujejezičnega oskarja, a se na 88. podelitvi zlatih kipcev ni uvrstil med končnih pet kandidatov.

• Film je bil premierno prikazan na festivalu Sundance 2015, kjer je prejel nagrado za režijo v kategoriji svetovni igrani film, predvajali pa so ga tudi na lanskem Berlinalu in Liffu.

• Priznana francoska filmska revija Cahiers du cinéma, ki so jo leta 1951 ustanovili André Bazin, Jacques Doniol-Valcroze in Joseph-Marie Lo Duca, je Poletje s Sangaile uvrstila na deveto mesto lestvice najboljših desetih filmov leta 2015.

Napovednik filma Poletje s Sangaile:

[video: 60547 / Poletje s Sangaile (The Summer of Sangaile/Sangailes vasara)]

Poletje s Sangaile (The Summer of Sangaile/Sangailes vasara)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Film je na voljo tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin