Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 2. 2022,
19.25

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

sprejem smučarski skoki zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022 Urša Bogataj Urša Bogataj

Četrtek, 10. 2. 2022, 19.25

2 leti, 2 meseca

Sprejem za Uršo Bogataj in slovensko reprezentanco

Slovenska dobitnica dveh zlatih medalj presenetila z novico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Urša Bogataj Sprejem | Urši Bogataj so priredili veličasten sprejem v Polhovem Gradcu. | Foto Grega Valančič/Sportida

Urši Bogataj so priredili veličasten sprejem v Polhovem Gradcu.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Urša Bogataj, dvakratna olimpijska prvakinja v smučarskih skokih, je bila v Polhovem Gradcu s celotno slovensko žensko reprezentanco priča nepozabnemu sprejemu. 26-letna slovenska športna junakinja je na slavnostnem odru presenetila z novico, da ne bo več dolgo tekmovala. "To so bile moje zadnje olimpijske igre. V življenju so še druge stvari," je pojasnila.

Sportal Zlata Urša Bogataj: Ko sem videla dve slovenski zastavi, so se ulile solze #video

Fotogalerija sprejema v Polhovem Gradcu, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 27

V Polhovem Gradcu je bilo 10. februarja zelo slovesno. Prvi ljubitelji smučarskih skokov so se začeli na prizorišču slavnostnega sprejema Urše Bogataj zbirati že v popoldanskih urah, ko pa se je stemnilo, so sledili nepozabni trenutki. Zlata Urša se je z Niko Križnar in preostalimi članicami slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih v jeklenem konjičku bližala slovesnemu odru.

Urša Bogataj je bila v svojem Polhovem Gradcu priča nepozabnemu sprejemu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Urša Bogataj je bila v svojem Polhovem Gradcu priča nepozabnemu sprejemu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Ob cesti so skakalno odpravo, ki je v domovino prispela v sredo, nato pa jo je čakalo že več medijskih sprejemov in sladkih obveznosti, presenetili gasilci. Pripravili so ji veličasten špalir.

Gasilci so v Polhovem Gradcu pripravili vodno dobrodošlico slovenskim orlicam. | Foto: Grega Valančič/Sportida Gasilci so v Polhovem Gradcu pripravili vodno dobrodošlico slovenskim orlicam. Foto: Grega Valančič/Sportida

Po vodnem sprejemu junakinj z ZOI 2022 je karavana z nasmejano slovensko reprezentančno odpravo prispela na prizorišče, kjer se je zbralo blizu tisoč sokrajanov dvakratne olimpijske prvakinje. Ob plapolanju zastav, bogatega glasbenega programa, ki je stopnjeval napetost, je pred osnovno šolo v Polhovem Gradcu ponosno odmevalo: "Urša, Urša!"

V Polhovem Gradcu je odmevalo: "Urša, Urša!" Na sprejemu nista manjkala niti ognjemet niti torta, na odru pa sta dvakratni olimpijski prvakinji čestitala tudi župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar in dolgoletni župnik v Polhovem Gradcu Bogdan Oražem. | Foto: Grega Valančič/Sportida V Polhovem Gradcu je odmevalo: "Urša, Urša!" Na sprejemu nista manjkala niti ognjemet niti torta, na odru pa sta dvakratni olimpijski prvakinji čestitala tudi župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar in dolgoletni župnik v Polhovem Gradcu Bogdan Oražem. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Hvala vsem! Odkar je prisoten koronavirus, še nisem bila na nobeni veselici. Super, hvala ekipi, brez vas tega ne bi mogla osvojiti. Saj ne vem, kaj se dogaja," je po tem, ko je po vseh silnih presenečenjih, ki so ji jih pripravili prireditelji, osrednja junakinja sprejema le prišla do mikrofona. Zahvalila se je občinstvu, med katerimi je prepoznala številne domače obraze, nato pa presenetila z novico, da na naslednjih zimskih olimpijskih igrah, te bodo leta 2026 v neposredni bližini Slovenije, v Italiji, ne bo branila olimpijskega naslova.

Niko Križnar so na slavnostnem odru pred veliko množico večkrat premagala čustva. | Foto: Grega Valančič/Sportida Niko Križnar so na slavnostnem odru pred veliko množico večkrat premagala čustva. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Z moje strani so bile to moje zadnje olimpijske igre. V življenju so še druge stvari. Nisem pričakovala, da se bo tako razpletlo. Hudo dolgo tudi ne bom več skakala," je napovedala, da bi lahko v bližnji prihodnosti postavila smuči v kot in se v življenju posvetila novim izzivom.

Na Kitajskem se je počutila, kot da bi bila na pogrebu

Špelo Rogelj je na Kitajskem najbolj motil mraz. | Foto: Grega Valančič/Sportida Špelo Rogelj je na Kitajskem najbolj motil mraz. Foto: Grega Valančič/Sportida Kaj pa so na odru povedale njene reprezentančne soborke? Najprej je dobila besedo Špela Rogelj in nasmejala občinstvo s pripombo o tem, kaj jo je najbolj zmotilo v sicer do slovenske skakalne odprave "zlatem" prizorišču ZOI na Kitajskem: "V Pekingu je bilo mrzlo. Bilo je skoraj tako, kot da bi bili na pogrebu. Tisto vzdušje se ne more primerjati s tem," je dejala Rogljeva, ki je na olimpijski tekmi osvojila deveto mesto.

Še višje se je povzpela Ema Klinec, bila je peta, zelo blizu stopničk! "Na olimpijskih igrah je bilo veliko boljše, kot smo si predstavljale. Ne vem, a so samo mediji delali tako dramo, a za športnike je bilo odlično poskrbljeno. Same igre so bile noro dobre," je bila navdušena nad organizacijo in tem, kako je bilo poskrbljeno za udobje tekmovalk. Zmotil jo je le mraz, a je prepričana, da bo na naslednjih ZOI, te bodo v Italiji, topleje.

"Urša, vidiš to?"

Nika Križnar, ki se je podobno kot njena prijateljica Bogatajeva z olimpijskih iger vrnila z dvema medaljama, osvojila je bron (posamezno) in zlato (na mešani ekipni tekmi), ni skrivala navdušenja nad številom ljudi, ki so prišli na sprejem v Polhov Gradec: "Urša, vidiš to? Lepo vas je videti, Urša je lahko ponosna, da ima tako podporo," je dejala Križnarjeva in dodala, kako si najbolj želi, da bi na naslednjih olimpijskih igrah že lahko tribune napolnili gledalci. Na Kitajskem jih je pogrešala.

Odprava ženske skakalne reprezentance je v Pekingu ogrela slovenska srca. | Foto: Grega Valančič/Sportida Odprava ženske skakalne reprezentance je v Pekingu ogrela slovenska srca. Foto: Grega Valančič/Sportida

Trener Zupančič od sreče pokleknil

Zoran Zupančič je zaupal občinstvu v Polhovem Gradcu, kako je podoživljal obe tekmi na ZOI v Pekingu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Zoran Zupančič je zaupal občinstvu v Polhovem Gradcu, kako je podoživljal obe tekmi na ZOI v Pekingu. Foto: Grega Valančič/Sportida Glavni trener ženske skakalne reprezentance Zoran Zupančič je pred občinstvom še enkrat podoživljal stresne trenutke, ko do zadnje sekunde ni vedel, ali bo njegova varovanka resnično stopila na najvišjo stopničko.

"Po zadnjem skoku Althausove sem sam pri sebi ocenil, da bo Urša zbrala premalo točk. Takrat sem se, glede na to, kako nas ocenjujejo sodniki, že nekako odločil, da sta srebrna in bronasta medalja naši, čez nekaj trenutkov pa sem izvedel, da je Althausovi le nekaj zmanjkalo. Takrat mi je porezalo noge, malce sem pokleknil," je opisoval enega najbolj srečnih trenutkov v karieri. Zadovoljen in ponosen je bil tudi po zgodovinski zmagi Slovenije v mešanih ekipah. "Ko smo štartali pred štirimi leti, ni bilo nič. Zdaj smo na stopničkah. Tam tudi moramo biti," je še poudaril trener slovenskih orlic.

Urša Bogataj Sprejem | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Urša Bogataj Sprejem | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Urša Bogataj Sprejem | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Urša Bogataj Sprejem | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Nika Križnar & Urša Bogataj
Sportal Gloria Kotnik padla v objem domačih in spet jokala #video

Urša Bogataj je na letošnjih olimpijskih igrah osvojila kar dve zlati medalji. Najboljša je bila tudi na ekipni mešani tekmi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Urša Bogataj je na letošnjih olimpijskih igrah osvojila kar dve zlati medalji. Najboljša je bila tudi na ekipni mešani tekmi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za 26-letno smučarsko skakalko Uršo Bogataj so sanjske olimpijske igre. Osvojila je vse, kar se je osvojiti dalo. Na obeh preizkušnjah, na katerih so sodelovale skakalke, je osvojila zlato olimpijsko odličje. Od Slovencev se je na zimskih olimpijskih igrah dveh naslovov olimpijske prvakinje veselila le še Tina Maze.

Bogatajeva je prvo zlato odličje osvojila na srednji napravi, ko sta ji družbo na zmagovalnem odru delali Nemka Katharina Althaus in rojakinja Nika Križnar. Drugega pa je osvojila na premierni tekmi mešanih ekip, ko so z Niko Križnar, Petrom Prevcem in Timijem Zajcem zanesljivo opravili s tekmeci. Srebro so osvojili Rusi, bron pa Kanadčani.

mešana ekipna tekma podelitev kolajn OI
Sportal Na Kitajskem znova zadonela Zdravljica, kolajni tudi okoli vratu Kotnikove in Mastnaka
srebro Mastnak Peking
Sportal Čustva so zaigrala po izjemnem dosežku, Slovenija pridobiva veljavo
mešana ekipna tekma
Sportal "Uprizorili smo šolo skokov"
Urša Bogataj OI zlato
Sportal Slovenski junakinji prejeli olimpijsko kolajno #foto
Matjaž Triplat
Sportal ''Včasih si mnogi niso znali predstavljati deklet v zraku''
Urša Bogataj
Sportal Spogledovala se je s koncem kariere, zdaj olimpijska in slovenska junakinja
Urša Bogataj Nika Križnar
Sportal Prijateljici, ki sta uresničili sanje: Danes bova težko zaspali
Ne spreglejte