SiolNET. Sportal ZOI Peking
0,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger
ODLIČJA SLOVENSKIH ŠPORTNIKOV NA ZOI

Čustva so zaigrala po izjemnem dosežku, Slovenija pridobiva veljavo

0,63

termometer

srebro Mastnak Peking | Tim Mastnak se je razveselil srebrnega odličja. | Foto: Reuters
Tim Mastnak se je razveselil srebrnega odličja. Foto: Reuters

Slovenska deskarja na snegu Tim Mastnak in Gloria Kotnik sta na praznični dan poskrbela, da se je slovenska bera medalj na zimskih olimpijskih igrah povečala za novi dve. Veselila sta se srebrnega oziroma bronastega odličja. Vse skupaj ima Slovenija 26 medalj na največjem zimskem dogodku.

mešana ekipna tekma Sportal Slovenci na tekmi zmešnjav spisali zgodovino in osvojili zlato olimpijsko kolajno!

Zgodovina osvajanja kolajn slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah sega v leto 1984, ko je Jure Franko v Sarajevu postal olimpijski podprvak v veleslalomu. Prva olimpijska odličja so slovenski športniki v samostojni državi osvojil v Lillehammerju deset let pozneje, ko so bili Jure Košir, Katja Koren in Alenka Dovžan bronasti.

Prvega zimskega olimpijskega zlata se je Slovenija veselila leta 2014 v Sočiju, kjer je zgodovino pisala najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze. Korošica je postala olimpijska prvakinja v veleslalomu in smuku. Igre v Sočiju so bile za Slovenijo po številu odličij najuspešnejše, športniki so osemkrat stopili na zmagovalni oder. Po dve kolajni – srebro in bron – sta tam osvojila še smučarski skakalec Peter Prevc in deskar na snegu Žan Košir, po enkrat pa sta se na stopničke povzpeli tudi smučarska tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin, obe sta osvojili bronasto odličje.

Pet Slovencev z zlato olimpijsko kolajno na ZOI Urša Bogataj je osvojila vse, kar se je na Kitajskem osvojiti dalo. | Foto: Guliverimage Urša Bogataj je osvojila vse, kar se je na Kitajskem osvojiti dalo. Foto: Guliverimage

Mazejevi se je v ponedeljek z drugo zlato kolajno pridružila Urša Bogataj, ki je na Kitajskem osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, olimpioniki pa so postali še Nika Križnar, Peter Prevc in Timi Zajc

Prevc je postal prvi Slovenec, ki ima zdaj celoten komplet olimpijskih kolajn z ZOI. Na poletnih OI sta komplet osvojila veslača Iztok Čop in Luka Špik.

Za novo veliko veselje na zimskih olimpijskih igrah sta v torek, 8. februarja, ki je pri nas zaradi velikega pesnika Franceta Prešerna prazničen, poskrbela Tim Mastnak in Gloria Kotnik. Razveselila sta se srebrne oziroma bronaste medalje. Za oba je to prva medalja na največjem zimskem dogodku, za novopečeno mamico Glorio, ki ni mogla skriti čustev, pa nasploh prve stopničke na največjih tekmovanjih.

Gloria Kotnik je spisala posebno zgodbo | Foto: Reuters Gloria Kotnik je spisala posebno zgodbo Foto: Reuters

Na vrhu disciplin po kolajnah ostaja alpsko smučanje (devet kolajn), v smučarskih skokih so jih Slovenci osvojili osem.

Slovenske olimpijske kolajne na ZOI

 

Preberite še:

Peter Prevc Sportal Po veliki drami in smoli Petra Prevca so se pogledi usmerili proti sodnikom Peter Prevc Sportal Prevc že deseta slovenska žrtev bolečega prekletstva Johann Andre Forfang Sportal Norveški skakalec dokončno ostal brez OI: Zdi se mi nepravično Bogataj Križnar Prevc Zajc Sportal Slovenci do naslova olimpijskih prvakov, Hrovatova in Kline med deseterico

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin