Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2022,
8.50

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,26

16

Natisni članek

Rok Marguč Gloria Kotnik Tim Mastnak Žan Košir paralelni veleslalom deskanje

Torek, 8. 2. 2022, 8.50

2 leti, 2 meseca

PEKING 2022, alpsko deskanje, paralelni VELESLALOM (Ž, M)

Kakšen dan! Mastnak je novi olimpijski podprvak, Kotnikova po porodniški do brona!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,26

16

Tim Mastnak polfinale | Tim Mastnak je osvojil naslov olimpijskega podprvaka! | Foto Reuters

Tim Mastnak je osvojil naslov olimpijskega podprvaka!

Foto: Reuters

Nov veličasten uspeh za Slovenijo! Tim Mastnak je na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil naslov olimpijskega podprvaka v paralelnem deskanju, Gloria Kotnik, ki se je komaj dobro vrnila s porodniškega dopusta, pa je osvojila bronasto odličje. Žan Košir je po napaki odstopil v osmini finala, Rok Marguč pa je obstal v predtekmovanju. Slovenija ima zdaj na zimskih olimpijskih igrah na Kitajskem že pet medalj. Na slovenski kulturni praznik sta se z zlatom okitila Čehinja Ester Ledecka, branilka naslova iz Pjongčanga, in Avstrijec Benjamin Karl.

Izločilni boji (potek v živo):

PODELITEV MEDALJ


Podelitev kolajn najboljšim v paralelnem veleslalomu bo že danes. Gloria Kotnik si bo prisluženi bron nadela okrog vratu ob 13.35, Tim Mastnak pa bo srebrno odličje prejel ob 13.55.

SLOVENSKI DESKARKI DAN V SLIKI (foto: GuliverImages)

Fotogalerija
1 / 40


VELIKI FINALE (M):

Kdo bo novi olimpijski prvak? Tim Mastnak ali Benjamin Karl? Karl!
Tim Mastnak je z naslovom olimpijskega podprvaka dosegel največji uspeh kariere. 

MALI FINALE (M):


Američan z ruskim potnim listom Victor Wild je osvojil bron, ki bo dopolnil njegovo zbirko dveh zlatih olimpijskih medalj iz Sočija. 

VELIKI FINALE (Ž):

Ester Ledecka
je pričakovano nova stara olimpijska prvakinja. 

Gloria Kotnik je osvojila svojo prvo olimpijsko medaljo. | Foto: Reuters Gloria Kotnik je osvojila svojo prvo olimpijsko medaljo. Foto: Reuters

MALI FINALE (Ž):

NEVERJETNO!!!! Gloria Kotnik je osvojila BRONASTO OLIMPIJSKO MEDALJO! Praktično dva meseca po vrnitvi s porodniškega dopusta! V cilju ne more skriti solz.

Kdo je Gloria Kotnik?

bron Gloria Kotnik Peking
Sportal Senzacija Slovenke: leto dni po rojstvu sina osvojila olimpijski bron #video


POLFINALE:

Tim Mastnak
nadaljuje izjemne predstave. V polfinalu je prehitel Vica Wilda in se prebil v veliki finale, kjer bo lovil NASLOV OLIMPIJSKEGA PRVAKA! V lovu na zlato se bo pomeril z Avstrijcem Benjaminom Karlom.

Za nami sta že oba polfinalna obračuna v ženski konkurenci. Ester Ledecka je premagala Nizozemko Michelle Dekker, Kotnikova pa je izgubila dvoboj z Avstrijko Danielo Ulbing. V boju za tretje mesto jo čaka Nizozemka, ki je premagljiva.

ČETRTFINALE:

Zadnji polfinalist je 41-letni Italijan Roland Fischnaller, ki je izločil Avstrijca Andreasa Prommeggerja.

V polfinale napreduje Benjamin Karl, zmagovalec avstrijskega para, v katerem je krajši konec potegnil Alexander Payer.

Presenečenje v drugem paru četrtfinala. Ruski Američan Vic Wild, dvakratni olimpijski prvak iz Sočija, je izločil favorita Leeja Sanghooja, olimpijskega podprvaka iz Pjongčanga. 

Slovenci navdušujejo naprej! Tim Mastnak je izločil Poljaka Kwiatkowskega in je že v polfinalu! 

Še izjemen nastop Glorie Kotnik, ki se je po tesni zmagi nad Nemko Carolin Langenhorst prebila med najboljše štiri!


Zmagovalka tretjega tekmovalnega para je Avstrijka Daniela Ulbing, ki je izločila nemško upanje Ramono Theresio Hofmeister

V drugem paru četrtfinala brez pretresov. Čehinja Ester Ledecka je zlahka ugnala Poljakinjo Aleksandro Krol. 

Prvo presenečenje v četrtfinalu! Nizozemka Michelle Dekker je izločila avstrijsko favoritinjo Julio Dujmovits.

OSMINA FINALA:

V osmem tekmovalnem paru je Avstrijec Andreas Prommegger izločil Švicarja Daria Caviezla.

Odstop Žana Koširja! Iz sedmega tekmovalnega para je v četrtino finala napredoval izkušeni Italijan Roland Fischnaller. 

Iz šestega tekmovalnega para je v četrtfinale napredoval še en Avstrijec Alexander Payer, ki je bil hitrejši od Poljaka Michala Nowaczyka.

V četrtfinalu je tudi že izkušeni Avstrijec Benjamin Karl, ki je izločil Bolgara Radoslava Yankova.

Zmagovalec četrtega tekmovalnega para je pričakovano Korejec Lee Sangho, olimpijski podprvak iz Pjongčanga, ki je zlahka ugnal Italijana Daniela Bagozzo.

V četrtfinale se je prebil tudi dvakratni olimpijski prvak iz Sočija, 39-letni Vic Wild, ki je iz nadaljevanja tekmovanja izločil enega od glavnih favoritov, rojaka Dmitrija Loginova.

V drugem tekmovalnem paru se je bolje odrezal Poljak Oskar Kwiatkowski, ki je izločil Italijana Mirka Felicettija. Kwiatkowski se bo v četrtfinalu pomeril prav z Mastnakom.

7.48: V boj za olimpijske medalje so krenili tudi deskarji! Tim Mastnak, najboljši Slovenec v kvalifikacijah, je že v četrtfinalu! V osmini finala je prehitel Nemca Yanikka Angenendo.

Odličen začetek za Slovenijo! Gloria Kotnik je presenetljivo izločila izjemno Japonko Miki Tsubaki. V četrtfinalu se bo pomerila z Nemko Carolin Langengorst. 


Zmagovalka sedmega tekmovalnega para je Nemka Carolin Langenhorst, ki je iz nadaljevanja tekmovanja izločila Švicarko Julie Zogg.

V četrtfinale se je prebila tudi Avstrijka Daniela Ulbing, svetovna prvakinja v paralelnem slalomu iz leta 2017, ki je izločila Kanadčanko Megan Farrell.

V petem paru smo videli padca obeh tekmovalk. Po velikih težavah je napredovala Nemka Ramona Theresia Hofmeister, druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je izločila Japonko Tomoko Takeuchi

V četrtem paru brez presenečenj. Prva favoritinja za zmago, Čehinja Ester Ledecka, je brez težav odpravila Italijanko Nadjo Ochner, in napredovala v četrtfinale. 

V tretjem paru je krajši konec spet potegnila ruska tekmovalka. Poljakinja Aleksandra Krol je bila boljša od Poline Smolentsove.

Zmagovalka drugega para je Avstrijka Julia Dujmovits, ki je iz nadaljevanja tekmovanja izločila Švicarko Patrizio Kummer, eno redkih necepljenih tekmovalk na teh igrah, ki je pred olimpijskim nastopom morala opraviti 21-dnevno karanteno. 

V prvem paru je Nizozemka Michelle Dekker presenetljivo izločila Rusinjo Sofijo Nadiršino, eno od glavnih favoritinj za olimpijski naslov. 

Kaj se je dogajalo v kvalifikacijah?

Poleg Žana Koširja, ki ima v svoji rezultatski malhi že tri olimpijske medalje z iger v Sočiju in Pjongčangu in je bil v kvalifikacijah 11., bosta slovenske barve v izločilnih bojih zastopala še Tim Mastnak in Gloria Kotnik. Mastnak je v seštevku obeh kvalifikacijskih voženj postavil odličen četrti čas, Kotnikova, ki jo je uvrstitev v finalne boje ganila do solz, pa je po dveh vožnjah kvalifikacij osvojila 14. mesto.

Slovenski zastavonoša obstal pred vrati finalnega dela

Četrti slovenski predstavnik Rok Marguč je tekmovanje končal na 25. mestu z zaostankom 3,48 sekunde. Do uvrstitve med 16 najboljših sta mu zmanjkala slabi dve sekundi. 

"Progi sta dejansko isti, razlik ni, sneg je fantastičen, proga je res lepa. Užitek je deskati na njej. Kar zadeva moj nastop, škoda prve rezervirane vožnje. Ta druga je bila dosti boljša, ampak da prideš v finale na olimpijskih igrah, moraš odpeljati dve. Žal sem samo eno. To je to, škoda," je sporočil zastavonoša slovenske olimpijske reprezentance v Pekingu.

Rok Marguč je obstal pred vrati osmine finala.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rok Marguč je obstal pred vrati osmine finala. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mastnaka presenetila podlaga

Kaj so po tekmi povedali slovenski finalisti? Mastnaka, ki je na olimpijski progi v Secret Gardnu zmagal leta 2019, je nekoliko presenetila podlaga, saj je drugačna, kot je pričakoval.

"Sem pa že v prvih zavojih našel občutek in potem malenkost stopnjeval, odpeljal mirno vožnjo brez večjih napak. So pa še rezerve in upam, da jih bom lahko v finalu poiskal in jih dodal v vožnjo. Poskusil bom napasti, najprej bom pogledal obe vožnji in potem na podlagi analize poskušal ugotoviti, kje so tiste stotinke, ki mi še lahko gredo v prid," je dejal najboljši slovenski predstavnik v kvalifikacijah.

Žan Košir je bil 11. v kvalifikacijah. V boju za četrtfinale se bo pomeril z italijanskim veteranom Rolandom Fischnallerjem.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Žan Košir je bil 11. v kvalifikacijah. V boju za četrtfinale se bo pomeril z italijanskim veteranom Rolandom Fischnallerjem. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Košir računa na jezno vožnjo

Optimističen je tudi Košir. "V bistvu zdajle vidim, da sem 11. Nazadnje, ko sem bil enajsti, sem zmagal. S to miselnostjo bom šel v finale," je takoj po obeh vožnjah v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo povedal 37-letni deskar.

"Postavitev je taka, da dopušča tvegano vožnjo. Mogoče sem čutil nekaj napetosti, zaradi česar noge niso bile sproščene. Manjkalo je nekaj poskočnosti, ampak cilj uvrstitve v finale je izpolnjen. To napetost se da pretvoriti v eno divjo, jezno vožnjo. Kot pravim, prvi cilj je izpolnjen, zdaj mi je odleglo in se lahko osredotočim na vožnje, da bom boljši od nasprotnikov. Od starta do cilja je treba iti dokaj napadalno. V vsaki vožnji sem naredil manjše napake, če teh ne bo, sem lahko dovolj hiter, da lahko premagam vsakega," je dodal.

Gloria Kotnik se po svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev podaja z 11. mesta v kvalifikacijah. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gloria Kotnik se po svojo najboljšo olimpijsko uvrstitev podaja z 11. mesta v kvalifikacijah. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kotnikova se je spomnila na svoje domače

Tudi Kotnikova je našla razloge za dobro voljo. "Sploh prva vožnja je bila res dobra, za drugo sem bila vesela, da mi je uspela. Ta finale mi do zdaj najbrž največ pomeni, še posebej zaradi domačih, ki me podpirajo ter mi stojijo ob strani. To je za njih."

"Zadnje sezone so bile zelo težke. Tudi sama nisem znala tempirati treningov in vsega tega, tako da me je večkrat ob tem izdalo zdravje. Zdaj sem se vrnila na povsem drugačen način. Manj sem obremenjena, drugače gledam na stvari. Včasih se zgodijo nepredvidljive stvari in še vedno je otrok na prvem mestu. Tudi trikrat na dan se mi lahko spremeni načrt, tako pač je. Sem veliko bolj prilagodljiva, vse vzamem bolj umirjeno, prediham. In tudi v splošnem se počutim res veliko veliko bolje," je razložila deskarska mama.

Žan Košir
Sportal Žan Košir kljub šokantnemu začetku še vedno verjame v srečen konec

Tim Mastnak
Sportal Slovenski adut slikovito o tem, kar ga čaka na Kitajskem: Kot bi jo naslikal Bojan iz risanke
Patrizia Kummer
Sportal Trnova pot necepljene olimpijske prvakinje s presenetljivim odgovorom
Ester Ledecka
Sportal Izjemna češka dvoživka: Včasih pozabim, ali stojim na deski ali na smučeh

 

 

 

 

Ne spreglejte